Σάββατο, 24 Οκτωβρίου, 2020

Τραμπ ο τρίτος ασθενής

Μετά το εξιτήριο του Τραμπ απ’ το νοσοκομείο που έμεινε επί 3ήμερον, οι αντιδράσεις στην αμερικανική κοινωνία και παγκοσμίως, κυρίως για τη συμπεριφορά του, ήσαν έντονα ανησυχητικές. Οι δηλώσεις του για την Covid-19, που έχει στείλει στον άλλο κόσμο πάνω από 200.000 ψυχές, ήσαν αδιανόητες για τον πρόεδρο των ΗΠΑ. «Αισθάνομαι καλύτερα, είπε, απ’ όσο πριν είκοσι χρόνια». Προέτρεψε τους Αμερικανούς, «να μην αφήσουν τον κορωνοϊό να κυριαρχήσει στη ζωή τους». Έχοντας το μυαλό του στις εκλογές, που πιστεύει ότι θα κερδίσει τον Τζο Μπάιντεν, δεν ακούει ούτε τον λοιμωξιολόγο Άντονι Φάουτσι, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο πρόεδρος ενδέχεται να υποτροπιάσει.

Εκμεταλλεύεται την εσχάτως μόλυνσή του με τους αλλοπρόσαλλους χειρισμούς, για να εξαγοράσει ψήφους. Το άσχημο είναι ότι μεγάλη μερίδα των Αμερικανών παγιδεύεται απ’ τα καραγκιοζιλίκια του, που με μαεστρία μετέτρεψε τη διάγνωση ως μία πολιτική προβοκάτσια, να αλλάξει το παιχνίδι εις βάρος του. Βάφτισε την Covid-19 μια “νέα γρίπη”, που την ξεπέρασε ηρωικά παρά του ότι οι πληροφορίες για την υγεία του δίδονται με το σταγονόμετρο.

Αντικρουόμενες δηλώσεις μεταξύ θεράποντος ιατρού και άλλων αξιωματούχων του Λ. Οίκου διεδόθησαν για το κατά πόσον θα πάει στο οβάλ γραφείο, να ασκήσει κανονικά τα καθήκοντά του. Σκέπτεται μόνο πώς ν’ αντιμετωπίσει τον Μπάιντεν στο προγραμματισμένο “ντιμπέιτ”.

Χλευάζει, λοιπόν τον ιό και ο αγώνας του, αντί να εξαντλείται για την καταστολή της πανδημίας, συντελεί στην υπερμετάδοσή της. Έχει προγραμματίσει πολλές προεκλογικές συγκεντρώσεις. Στη Φλώριντα έδειξε ότι γίνεται οπαδός της ισορροπίας του τρόμου, που δημιουργεί προβλήματα. Κατά τον επιδημιολόγο δε Φάουτσι, ο Τραμπ «είναι σαν να πηγαίνει γυρεύοντας». Η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ είναι “πραγματικά ανησυχητική”.
Τα μηνύματα του Λευκού Οίκου περί της ασθένειας του Τραμπ αντικρούονται. Ενισχύουν την έντονη δυσπιστία για την κατάσταση της υγείας του προέδρου, ο οποίος προεδρεύει αλλά συνεχίζει να παίρνει θεραπευτική αγωγή για την Covid-19. Τούτο εγκυμονεί κινδύνους για τις ΗΠΑ και τον κόσμο. Θα είναι η τρίτη φορά στην πολιτική σκηνή, που ασθένειες προέδρων έχουν αλλάξει τον ρου της Ιστορίας του κόσμου.

Την πρώτη φορά συνέβη το 1919 στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατά τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι ο πρόεδρος Ουίλσον ασθένησε από γρίπη με υψηλό πυρετό τορπιλίζοντας τις συνομιλίες. Είχε ταχθεί να μην επιβληθούν τιμωρίες στους ηττημένους. Μετά τη Συνθήκη των Βερσαλιών τροφοδοτήθηκε ο γερμανικός εθνικισμός, που ανέδειξε τον Χίτλερ με τα γνωστά αποτελέσματα.

Η δεύτερη φορά ήταν το 1945 με τον Ρούσβελτ, ο οποίος βασανισμένος από την πολυομελίτιδα και καρδιακά νοσήματα, ενώ φοβόταν τα αεροπορικά ταξίδια αναγκάστηκε να πάει 6.000 μίλια να συναντήσει τον Τσόρτσιλ και τον Στάλιν στη Γιάλτα, παρά τη σύσταση των ιατρών του να το αποφύγει. Εκεί συμφώνησαν το μοίρασμα του κόσμου κατά τις απαιτήσεις του Στάλιν, που έγιναν δεκτές και στη συνέχεια ο “πατερούλης” τις αθέτησε, με αποτέλεσμα τον ψυχρό πόλεμο και τη δημιουργία του διχαστικού κλίματος στην Ευρώπη, που τόσα δεινά κόστισε σε Ανατολή και Δύση.

Σε παρόμοια καμπή βρίσκεται σήμερα ο κόσμος με την οικονομική ύφεση από τον κορωνοϊό και την εικόνα της ασθένειας του Τραμπ, στην οποία ο ίδιος επενδύει την επιτυχία του στις εκλογές.

Βλέπουμε, ότι ο Τραμπ πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο. Κάνει ό,τι περνάει απ’ το χέρι του, χωρίς να υπολογίζει τι κακό μπορεί να επικρατήσει στον κόσμο.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες