Μουσείο Τυπογραφείας

Τουρκική τακτική

w08-94822erdoganΔΕΚΑΕΤΙΕΣ τώρα η Τουρκία ακολουθεί μια πάγια τακτική απέναντί μας: της δημιουργίας τετελεσμένων γεγονότων (Σεπτεμβριανά, Κύπρος, Ιμια). Δρα από θέσεως ισχύος βασιζόμενη στον όγκο της, τον οργανωμένο και εμπειροπόλεμο στρατό της, τη διπλωματία της και τη γεωστρατηγική θέση της.

ΕΤΣΙ είναι δύσκολο να απαντήσει ανάλογα η χώρα μας σε μια τέτοια στρατηγική, αν και ο μόνος που δεν τη λογάριασε, όταν χρειάστηκε, ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου με την περίφημη φράση του “Βυθίσατε το Χόρα”! Η απειλή και μόνο ανάγκασε τότε την Τουρκία να αναδιπλωθεί. Αλλοι καιροί, άλλες τακτικές, άλλοι συσχετισμοί, άλλες συμμαχίες.

Η ΑΓΚΥΡΑ πάντα παίζει το παιχνίδι της δικής της “ερμηνείας” του τι σημαίνει διεθνές δίκαιο: Ισχυρίζεται για παράδειγμα πως νησιά όπως η Ρόδος, η Κάσος, η Κάρπαθος αλλά και η Κρήτη(!) δικαιούνται θαλάσσιων ζωνών μόνο έως 12 ναυτικά μίλια! [Ξέχασε το “casus belli” της;]. ΟΥΣΑ απομονωμένη από τις διεργασίες στο ενεργειακό που γίνονται στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου (Κύπρος), η Αγκυρα επιδιώκει να σύρει σε διαπραγμάτευση τα υπόλοιπα κράτη (Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο, Συρία, Λιβύη, Ισραήλ). Φυσικά με τους δικούς της όρους(!) Ηδη, επιδιώκει να δημιουργήσει με τη Λιβύη τετελεσμένο γεγονός (συμφωνία για ΑΟΖ) εναντίον της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, εμείς τώρα “ξυπνάμε”. Χρόνια πιπιλίζουμε την καραμέλα του διεθνούς δικαίου χωρίς κανένα σοβαρό αντίμετρο, ενώ απέναντί μας έχουμε μια χώρα που γράφει κανονικά (με την ανοχή ΗΠΑ-Ρωσίας) το διεθνές δίκαιο. Την ίδια στιγμή, απουσιάζουμε παντελώς από τα δρώμενα στη Λιβύη, αν και ο εμφύλιος που μαίνεται εκεί διαρκεί από την εποχή του θανάτου του Καντάφι. Σήμερα η Τουρκία εκμεταλλεύεται κυνικά μια κατάσταση ώστε με μια κίνηση (κήρυξη ΑΟΖ με τη Λιβύη) να ανατρέψει το status quo στη Μεσόγειο και να επανακαθορίσει τα θαλάσσια σύνορά της. Στόχος της; Να προωθήσει το όραμά της για “Γαλάζια Πάτρίδα”, ώστε να έχει μερίδιο κι αυτή στον πλούτο που κρύβει η Μεσόγειος “κλέβοντας” φυσικά από τις θάλασσες των άλλων.

ΟΣΟ για το ΝΑΤΟ στο οποίο ανήκουμε (Ελλάδα-Τουρκία), σαν άλλος Πιλάτος “νίπτει τας χείρας του” θεωρώντας πως η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας σε βάρος μιας συμμάχου χώρας (Ελλάδα) είναι διακρατική διαφορά που δεν το ενδιαφέρει! Γι αυτό, η επωδός του ανεκδιήγητου Γενς Στόλτενμπεργκ (γ.γ. του ΝΑΤΟ) «Βρείτε μεταξύ σας»-μόνο αμεροληψία δεν δείχνει.

1 σχολιο

  • [Καγιαλές] ~ ~ ~ Απάντηση

    Θουκυδίδης:”Δεν κατακρίνω εκείνους που εννοούν να εξουσιάζουν,αλλά εκείνους που είναι προθυμοι να υποδουλωθούν.Διότι είναι φυσικό στον άνθρωπο να υποδουλώνει όσους δεν αντιστέκονται και ν΄αντιτάσσεται σε όσους του επιτίθενται”(Δ,61).Τούτου δοθέντος, εδώ και χιλιάδες χρόνια, η Τουρκία κάνει την “δουλειά” της υπεραπιζόμενη με όποιο τρόπο νομίζει τα συμφέροντα της στην περιοχή.Το θέμα είναι πως “κινηθήκαμε” εμείς την ειδικά την δεκαετία του 80 με τα πακέτα των κουτόφραγκων να ρέουν άφθονα,με πρωθυπουργό με μεγάλο λαϊκό έρισμα,με τον πρόεδρο της δημοκρατίας και τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις να συμπαρατάσσονται,με υπεροπλία στην θάλασσα και στον αέρα,έχοντας απέναντι μας την χούντα του Εβρέν με το ΔΝΤ στο σβέρκο της.Εξαναμίσαμε την ευκαιρία της καλής διάθεσης του αραβικού κόσμου,χωρίς να δούμε ένα δολάριο,να επενδύεται στην πατρίδα μας,γιατί δεν είχαμε ποτέ σχέδιο και είμασταν μόνο λόγια του αέρα και φιέστες.Η χώρα μας έχασε για δεκαετίες την δυνατότητα να έχει επιρροή στην γειτονιά μας, διότι αυτό σύμφωνα με την άποψη κάποιων ανεπάγγελτων,αιθεροβαμόνων, του κομματικού σωλήνα θα ήταν ιμπεριαλιστικό
    κλπ.κουραφέξαλα.Ποτέ δεν είναι αργά να υπερασπιστούμε το δικαίωμα της υπάρξεως μας και την αξιοπρέπεια μας.Με ενότητα,σύνεση,αποφασιστικότητα και σχέδιο να κάνουμε αντιληπτό σε “φίλους και συμμάχους” ότι ” καίνε τα κάστανα στην φωτιά” και ότι αν χρειαστεί, (που βεβαίως κανείς δεν το θέλει)η Δασκαλοχαρίκλεια άφησε πολλούς γιούς πίσω της σε τούτο τον τόπο…..Με εκτίμηση

Γράψτε το σχόλιό σας

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα με τα στοιχεία και το μήνυμά σας:
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικα.

Σχόλια με υβριστικό, απειλητικό, ρατσιστικό ή άλλο περιεχόμενο που η συντακτική ομάδα κρίνει πως δεν προσφέρουν στο γόνιμο διάλογο, δεν θα δημοσιεύονται. Παρακαλούμε να αποφεύγετε τα greeklish.