Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τοπική Αυτοδιοίκηση και λαϊκή εξουσία

» in memoriam Αντώνη Ελευθερίου και Ελευθερίας Σχετάκη Δημάρχου Κισσάμου

Α. Η τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικότερα η Δημαρχία θεωρείται ο αντιπροσωπευτικότερος θεσμός λαϊκής εξουσίας. Από την εποχή της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας οι Δήμαρχοι ήταν αρμόδιοι για την επίλυση των άμεσων καθημερινών λαϊκών προβλημάτων.
Στη σύγχρονη δημοκρατία, οι ακηδεμόνευτοι θεσμοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, του συνδικαλισμού και των Συνεταιρισμών μαζί με την ελεύθερη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, συναρθρώνουν το βάθρο της δημοκρατίας, στο πυρήνα της οποίας, ως κυρίαρχο και καθοριστικό στοιχείο ενσωματώνεται η λαϊκή συμμετοχή.
B.Η Κίσαμος, όπως και κάθε περιοχή της πατρίδας μας, άρχισε δειλά-δειλά μετά τη δεκαετία του 1960 να εισέρχεται στην εποχή της νεωτερικότητας1.
Ο συντηρητισμός υποχωρούσε και το «καινούργιο» για να ζυμωθεί με τη παράδοση και τις ρίζες των τοπικών κοινωνιών, χρειαζόταν ισχυρές ηγεσίες, νέες ελεύθερες προσωπικότητες, που με τις γνώσεις, τον δυναμισμό τους και τις σύγχρονες ιδέες, θα πραγμάτωναν μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες την γεφύρωση ανάμεσα στο παλιό και το νέο.
Την κατάλληλη ιστορική στιγμή (δεκαετία του 1970-1980 και ειδικότερα μετά τη μεταπολίτευση του 1974), ο αείμνηστος Δήμαρχος Αντώνης Σχετάκης, παιδί της γενιάς του 114 και των Δημοκρατικών αγώνων, με δυναμισμό, γνώση, οξυδέρκεια, ευφυΐα και προπαντός με ασίγαστο πάθος και αγάπη για την Κίσαμο, κατήλθε στον σκληρό στίβο των αυτοδιοικητικών αγώνων, κέρδισε την εμπιστοσύνη των συνδημοτών και της νέας γενιάς στις δημοτικές εκλογές του 1975 και έκτοτε εκλεγόταν Δήμαρχος για τέσσερις τετραετίες.
Εκσυγχρόνισε τον Δήμο και παρήγαγε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς, παρά τα εμπόδια και τις αντιξοότητες που αντιμετώπισε κυρίως κατά την υλοποίηση του σχεδίου πόλης στο Καστέλλι, προερχόμενα από τα διιστάμενα ιδιωτικά συμφέροντα. Διακρίθηκε ως καθηγητής των μαθηματικών στη δημόσια και την φροντιστηριακή εκπαίδευση και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στην κισαμίτικη νεολαία της εποχής.
Ήταν εύστροφος και χαρισματικός ρήτορας. Επιστέγασμα της πολλαπλής πνευματικής του δράσης ήταν και η συγγραφή του πεζογραφήματος «Στους δρόμους του Αυγερινού», το οποίο αποτέλεσε και το «κύκνειο άσμα» του2.
Ο αείμνηστος Δήμαρχος, έκλεισε το κύκλο της επίγειας ζωής του, αφήνοντας σημαντικό και πολύπλευρο έργο.
Με τη δράση του, έσπασε τα δεσμά του χρόνου και συνδέθηκε θετικά με την μεταπολιτευτική (1974 και μετά) ιστορία της επαρχίας Κισάμου στην νεωτερική περίοδο, δηλαδή μέχρι το τέλος του 20ου αιώνα.
Γ.Η σύγχρονη περίοδος της μετανεωτερικότητας στη Κίσαμο (21ος αιώνας και μετά), όπως και σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας, είναι έμφορτη δύσκολων, πολύπλοκων, αλληλοσυγκρουόμενων προβλημάτων, ο εντοπισμός και η επίλυση των οποίων απαιτεί ηγεσίες με γνώση, αποτελεσματικότητα, δυναμισμό, ήθος, εργατικότητα, καθώς και σύγχρονο πνεύμα, όπως τα προσόντα και ο χαρακτήρας του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Σχετάκη.
Δ.Η καταστροφή του περιβάλλοντος με τις συνέπειες των ασύμμετρων απειλών, η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου με στόχο την παραγωγή καθαρής αιολικής και ηλιακής ενέργειας, οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές, καθολικές κρίσεις, που επιβάλλουν την αλλαγή των μοντέλων ανάπτυξης και την αναθεώρηση των χωροταξικών σχεδίων, με στόχευση την αειφορία και την περιβαλλοντική ισορροπία, οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες, η ορθολογική οργάνωση για την συλλογή και χρήση του υδάτινου πλούτου της περιοχής, η επιστημονική διαχείριση των απορριμμάτων και αποβλήτων, οι χρήσεις γης, η αποκατάσταση και ανάδειξη των ακτών, η ορθολογική χρήση του Μπάλου και Λαφονησιού, ο επανακαθορισμός των στόχων του τουριστικού τομέα, η τράπεζα σπόρων, το νέο οδικό δίκτυο, η αναβάθμιση και ανασκαφή των αρχαιολογικών χώρων, ο εκσυγχρονισμός του μουσείου, είναι ορισμένα από τα ζητήματα που θέτει η νέα εποχή στην Κίσαμο, τα οποία μαζί με τα κοινωνικά και πολιτιστικά προβλήματα της μετανεωτερικότητας3, καθιστούν αναγκαία την δράση των Δημοτικών αρχών, ώστε με «λογισμό και όνειρο», καθώς και με την συμμετοχή νέων ανθρώπων στα δημοτικά ζητήματα, να στοχευθεί με αποφασιστικότητα και προγραμματισμό η προσέγγιση και κατά το δυνατόν επίλυση των ενδεικτικά προαναφερθέντων προβλημάτων.
Η ενεργοποίηση των αρμοδίων στην προαναφερθείσα κατεύθυνση, θα ’ναι έμπρακτη απόδειξη του σεβασμού στη μνήμη και το πρόσωπο του Αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Σχετάκη του Λευτέρη και της Λευτερίας, καθώς και μεταθανάτια επιπρόσθετη δικαίωσή του.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

1 Τα κύρια χαρακτηριστικά της νεωτερικότητας είναι:
Η κοινωνική κινητικότητα, η ισότητα των φύλων, ο εκδημοκρατισμός, η σεξουαλική απελευθέρωση, ο καταναλωτισμός κ.λπ.

2 Ίδετε περισσότερα νεκρολογία.
Κυριάκος Ροδουσάκης. «Για τον ΑΝΤΩΝΗ ΣΧΕΤΑΚΗ τον ΞΑΔΕΡΦΟ ΑΝΤΩΝΗ». 5η Ιουλίου 2022 SITE “SA DE NTREPESE” ΣΑ ΔΕ ΝΤΡΕΠΕΣΑΙ!!!

3 Τα κύρια χαρακτηριστικά της μετανεωτερικότητας είναι: Η ψηφιακή τεχνολογία, η σύνδεση και επηρεασμός του τοπικού από το παγκόσμιο, η περιβαλλοντική κρίση. Η ανάμειξη των πολιτιστικών ρευμάτων. Η ρευστότητα και ασάφεια των αξιών. Ο Δικαιωματισμός. Ο πλανητικός χαρακτήρας των προβλημάτων κ.λπ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

K.K.E. για δήμαρχο Χανίων: «Χάρισε χιλιάδες ευρώ χρέη σε μεγάλη εταιρία μπετόν»

Υποκριτική στάση του δημάρχου Χανίων στα αιτήματα για κοινωνική πολιτική διαπιστώνει το Κ.Κ.Ε. Χανίων με τον  γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Χανίων του κόμματος Σπύρο...

Αποκαλύπτεται ο ναός της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων

» Ξεκίνησε νέα αρχαιολογική ανασκαφή Έπιασε… δουλειά η αρχαιολογική σκαπάνη για την αποκάλυψη του ναού της Αρτέμιδος στην ακρόπολη των Φαλασάρνων! Η επίσημη τελετή...

Το γλέντι κατέληξε σε συμπλοκή τα ξημερώματα!

Μια απροσδόκητη τροπή είχε τα ξημερώματα της Δευτέρας κοινωνική εκδήλωση που πραγματοποιούνταν στη Βαγιονιά του Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο. Όπως μεταδίδει το cretalive.gr, κι ενώ...

Τουρίστες πολλοί – έσοδα μετρημένα στον Πλατανιά

Ποσοστά πληρότητας που πλησιάζουν αυτά του 2019 παρουσιάζει τις ημέρες αυτές ο Πλατανιάς με τις ενδείξεις να είναι θετικές ως προς τις αφίξεις μέχρι...

Μηχανική βλάβη στο BLUE HORIZON με 930 επιβάτες

Μηχανική βλάβη εκδηλώθηκε στην δεξιά κύρια μηχανή του E/Γ-O/Γ BLUE HORIZON με 930 επιβάτες και 102 μέλη πληρώματος κατά την εκτέλεση δρομολογίου του από...

Mια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική…

Μια διαφορετική ορθοπαιδική κλινική θα δουν από την ερχόμενη εβδομάδα γιατροί, νοσηλευτές και ασθενείς. Η ανακαίνιση της κλινικής ολοκληρώνεται, τα δάπεδα είναι καινούργια, νέες...

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα