Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Τοπικές κοινότητες και Αιολικά Πάρκα

Ολο και περισσότεροι πλέον συμφωνούν ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια και η απεξάρτηση της παγκόσμιας κοινότητας από τα ορυκτά είναι μονόδρομος.
Αλλωστε οι εξορύξεις όχι μόνο δημιουργούν περιβαλλοντική καταστροφή αλλά οξύνουν τον ανταγωνισμό και δημιουργούν συγκρούσεις μεταξύ των κρατικών σχηματισμών όπως η πρόσφατη. Οι συγκρούσεις αυτές, μάλλον, αναμένεται να ενταθούν την επόμενη περίοδο.
Ο γράφων θεωρεί ότι εφόσον η καθαρή ενέργεια είναι μονόδρομος τότε πρέπει να τεθούν τρεις τουλάχιστον προϋποθέσεις προκειμένου να διαφυλαχτεί το δημόσιο συμφέρον και συνεπώς να επωφεληθούν οι πολίτες.
Η πρώτη προϋπόθεση είναι να υπάρξει ένας χωροταξικός σχεδιασμός με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών κοινοτήτων χωρίς αυτός να προσβάλλει, την ιστορία, τον πολιτισμό και την αισθητική. Εδώ η διαβούλευση μεταξύ των μελών της κοινότητας θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας έναντι της πλήρους αποδοχής ενός τεχνοκρατικού σχεδιασμού.
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι να τοποθετηθούν μικρής έντασης ανεμογεννήτριες έτσι ώστε να μην επιδρούν αρνητικά ή να καταστρέφουν την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του ορεινού όγκου της Κρήτης. Δεν είναι αλήθεια ότι οι ανεμογεννήτριες δεν επιδρούν αρνητικά στον περιβάλλοντα χώρο τοποθέτησης τους.
Η τρίτη προϋπόθεση και η πιο σημαντική είναι ότι ο παραγωγός πρέπει να είναι οι ίδιες οι τοπικές κοινότητες οι οποίες θα αποκτήσουν τα χαρακτηριστικά ενεργειακών κοινοτήτων δημόσιου συμφέροντος και θα προμηθεύουν τα μέλη τους με φτηνή ενέργεια για την καθημερινή χρήση. Το υπόλοιπο της παραγωγής θα διοχετεύεται στο δημόσιο εθνικό σύστημα διανομής. Για να συμβεί αυτό πρέπει να υπάρξει ειδικό νομοθετικό πλαίσιο που να δίνει τη  δυνατότητα στους Δήμους να συστήνουν ενεργειακές κοινότητες με αποκλειστικό μέτοχο τον ίδιο το Δήμο.
Η Κρήτη αποτελεί, πράγματι, ένα σημαντικό αιολικό δυναμικό και για τον λόγο αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ενέργειας.
Οι εν λόγω εταιρείες επιδιώκουν όχι μόνο να κερδοσκοπήσουν αλλά να ιδιωτικοποιήσουν «γη και ύδωρ» και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Μήπως γενικότερα θα έπρεπε να μετρηθεί και η επιβάρυνση του περιβαλλοντος από την παραγωγή των ανεμογεννητριων στο εργοστάσιο και απο την ανακύκλωση στο τελος της ζωης τους ;

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα