Παρασκευή, 12 Απριλίου, 2024

Τον Βιοκώδικα της Κρήτης ερευνούν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες

Τον Βιοκώδικα της Κρήτης μέσω της σύγχρονης τεχνολογίας για την προσέγγιση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας, αναζητούν Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας, «η έρευνα-μελέτη εντάσσεται στο πρόγραμμα «BIOCODE Crete-Βιοκώδικας Κρήτης» στο οποίο συμμετέχει το ινστιτούτο θαλάσσιας βιολογίας, βιοτεχνολογίας και υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ . Πρόκειται για μία διεθνή πρωτοβουλία την οποία στηρίζει η Περιφέρεια Κρήτης και επιχειρεί μία ολιστική προσέγγιση της διαχείρισης των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας σε χωρική διάσταση που δεν έχει πραγματοποιηθεί στον κόσμο μέχρι σήμερα παρά μόνο σε πολύ μικρότερη κλίμακα στο νησί Moorea (63 φορές μικρότερο της Κρήτης) στη μέση του Ειρηνικού Ωκεανού. Στην έρευνα συμμετέχουν Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι έχουν εμπειρία στη μελέτη του Βιοκώδικα του μικρού νησιού Moorea στον Ειρηνικό ωκεανό και αυτές τις μέρες στην Καλιφόρνια γίνονται συναντήσεις και συνέδριο για την εφαρμογή του σχεδίου για τον Βιοκώδικα της Κρήτης με τη συμμετοχή Ελλήνων επιστημόνων και στελεχών της Περιφέρειας. Οι Συντονιστές του Προγράμματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Berkeley στο San Francisco και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Smithsonian στην Washington έχουν αποδεχτεί έπειτα από την πρωτοβουλία του ΙΘΑΒΒΥΚ -ΕΛΚΕΘΕ την επιλογή της Κρήτης ως το δεύτερο νησί στον κόσμο για την υλοποίηση του προγράμματος. Η Κρήτη ως νησί συγκεντρώνει σημαντικά πλεονεκτήματα που την καθιστούν ιδανική περίπτωση εφαρμογής, όπως οι ερευνητικές υποδομές του νησιού, η γεωγραφική της θέση και η διασύνδεσή της με τους Ευρωπαϊκούς ερευνητικούς φορείς, το φυσικό της περιβάλλον και η βιοποικιλότητα, η γεωλογική της και κλιματική ιστορία κτλ.

Με την εφαρμογή και την υλοποίηση του προγράμματος, η Κρήτη αποκτά τη δυνατότητα να αναδειχθεί σε παγκόσμιο κέντρο ενδιαφέροντος και καινοτομικών εφαρμογών, ως προς την προστασία των οικοσυστημάτων της, ως πρότυπο αειφορικής διαχείρισης, την περιγραφή της διατροφικής αξίας του ζωικού – φυτικού πλούτου, την εφαρμογή μεθόδων στη λήψη αποφάσεων για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό – ορθολογική κατανομή των χρήσεων.
Επιπλέον αναμενόμενα οφέλη από τα αποτελέσματα αυτού του προγράμματος είναι η συνδυαστική στήριξη των πυλώνων έξυπνης εξειδίκευσης της Περιφέρειας Κρήτης: περιβάλλον, πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, η ανάπτυξη δυναμική συνέργειας μεταξύ των ερευνητικών φορέων του νησιού, των παραγωγικών δυνάμεων και των πολιτών, η προσέλκυση υψηλού επιπέδου επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού, η προσέλκυση οικονομικών πόρων και η ανάδειξη και προβολή των Κρητικών προϊόντων και της Κρητικής διατροφής ως αναπόσπαστο μέρος του πλούτου της Κρητικής βιοποικιλότητας. Επίσης, δημιουργούνται οι κατάλληλες προϋποθέσεις για νέες καινοτόμες και επιχειρηματικές ιδέες και τη διεκδίκηση χρηματοδοτικών κονδυλίων για εξειδικευμένες δράσεις στην Κρήτη σε συναφή πεδία της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020 .
Ο τρόπος εφαρμογής και οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις παρουσιάστηκαν αναλυτικά στο 17ο Διεθνές Συνέδριο της Ομάδας Εργασίας – Consortium Βιοκώδικα – Οικοσυστήματος που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στο Walnut Creek – San Francisco στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Στο συνέδριο και εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει η Δρ Ελένη Χατζηγιάννη, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Βιολογίας, Βιοτεχνολογίας και Υδατοκαλλιεργειών (ΙΘΑΒΒΥΚ) του ΕΛΚΕΘΕ για τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος.
Επίσης, για την περαιτέρω υλοποίηση και προγραμματισμό των απαραίτητων ενεργειών, η ίδια συμμετέχει από κοινού με τον Δρ Γιώργο Κωτούλα, Ερευνητή του ΙΘΑΒΒΥΚ – ΕΛΚΕΘΕ, σε προγραμματισμένες συναντήσεις εργασίας με: τον Δρ Neil Davies Διευθυντή-Συντονιστή του εν λόγω προγράμματος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Berkeley, με τις επιστημονικές – ερευνητικές ομάδες εργασίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, καθώς και με τον Δρ Νίκο Κυρπίδη, Διευθυντή του Κέντρου Μικροβιακής Γονιδιωματικής στο Joint Genome Institute του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα