Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Το βραβείο “Ζωή” στην Πέπη Ρηγοπούλου από τον “Χώρο Τέχνης Χανίων”

Το βραβείο “Ζωή” του “Χώρου Τέχνης Χανίων” του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη απονεμήθηκε στην ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, ιστορικό Τέχνης, συγγραφέα και κοινωνική αγωνίστρια, Πέπη Ρηγοπούλου, για το πολυσχιδές έργο της, 50 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

H βράβευση έγινε στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του “Χώρου Τέχνης Χανίων” παράλληλα με τα εγκαίνια της έκθεσης “εν ΣΩΜΑτωση ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ”, Τρισδιάστατο εικαστικό περιβάλλον με 11+1 εγκαταστάσεις του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, που είναι εμπνευσμένη από το ομότιτλο βιβλίο της Π. Ρηγοπούλου. Το βραβείο “Ζωή” απονεμήθηκε για πρώτη φορά φέτος και θα απονέμεται, κάθε χρόνο, σε μια γυναίκα, παιδαγωγό, καλλιτέχνη, συγγραφέα με κοινωνικό έργο, σε θέματα δημοκρατίας, ισότητας, οικολογίας και ειρήνης. Η βράβευση αποτέλεσε την κορύφωση των τριήμερων εκδηλώσεων με τιμώμενο πρόσωπο την κα Ρηγοπούλου, που διοργάνωσε ο “Χώρος Τέχνης Χανίων”, με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και με χορηγό την ΔΕΔΙΣΑ.

Το βραβείο “Ζωή” απένημαν στην κα Ρηγοπούλου ο εικαστικός καλλιτέχνης και ιδρυτής του “Χώρου Τέχνης Χανίων” Γιάννης Π. Μαρκαντωνάκης, με τον γενικό διευθυντή της ΔΕΔΙΣΑ Κωστή Πατεράκη, οι οποίοι εξήραν το ακαδημαϊκό και συγγραφικό έργο της Πέπης Ρηγοπούλου καθώς και τη συμμετοχή της στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και στους «αγώνες μιας ζωής».

Το βραβείο αποτελούσε ένα γλυπτό με πολλαπλά υλικά του Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη. Νωρίτερα, εκ μέτους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος της Π.Ε. Χανίων, σε θέματα Πολιτισμού, Υγείας και Παιδείας, Σοφία Μαλανδράκη, πρόσφερε στην τιμώμενη ένα έργο -προσωπογραφία της Π. Ρηγοπούλου- της εικαστικού Ειρήνης Τσιράκη. Στον σύντομο χαιρετισμό της η κα Μαλανδράκη μίλησε για το ιστορικό βάρος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αλλά και την ξεχωριστή παρουσία και προσφορά της Π. Ρηγοπούλου ως Ελληνίδας γυναίκας. Επίσης, εκ μέρους της Ιστορικής Λαογραφικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Κρήτης οι Μαρία Βλαζάκη και Βαγγελιώ Σερδάκη – Χιωτάκη καλωσόρισαν την Π. Ρηγοπούλου με τους στίχους του Β. Μαγιακόφσκι “Το μέλλον δεν θα έρθει μόνο του, αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς” και της πρόσφεραν ορισμένα ανάτυπα των εκδόσεων της Εταιρείας. Μετά τις απονομές ακολούθησε μια αυτοσχεδιαστική περφόρμανς από τους Γιάννη Μαρκαντωνάκη και Φρόσω Ζαγοραίου.

Η έκθεση «εν ΣΩΜΑτωση ΙΚΕΣΙΑ ΚΑΙ ΑΠΕΙΛΗ», που επιμελήθηκε η Πέπη Ρηγοπούλου και ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Δημήτρης Αγγελάτος, θα διαρκέσει ως τα μέσα Φεβρουαρίου 2024 (Δευτέρα ως Παρασκευή) και είναι επισκέψιμη και από σχολεία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα