Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου, 2023

Το βραβείο «Περιφερειάρχης της Ελλάδας» στον Απόστολο Τζιτζικώστα

Το βραβείο «Περιφερειάρχης της Ελλάδας» για την τετραετία 2019-2023 απονεμήθηκε στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα κατά την απονομή των OTA Awards 2019 – 2023, των μοναδικών βραβείων Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τις δράσεις και τα έργα των Περιφερειών και των Δήμων της χώρας την τελευταία τετραετία.

Μετά από αξιολόγηση από την Επιτροπή του θεσμού, που αποτελείται από 100 προσωπικότητες, προέκυψε η σχετική βαθμολογία, το 70% της οποίας προήλθε από την αξιολόγηση του ίδιου του Περιφερειάρχη και το 30% από τον συνολικό αριθμό των βραβείων της Περιφέρειας. Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας παρέλαβε το βραβείο από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Διοικήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, σε ειδική τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο, στην Αθήνα. Σε δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας σημείωσε ότι παραλαμβάνει το βραβείο εκ μέρους του τόπου και των πολιτών και ευχαριστεί τους διοργανωτές του θεσμού καθώς αναδεικνύουν τον κρίσιμο ρόλο της αυτοδιοίκησης, των Περιφερειών και των Δήμων, τόσο στη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών όσο και στην ανάπτυξη της χώρας, στην απορρόφηση των πόρων, στην υλοποίηση έργων. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να τεθεί στο δημόσιο διάλογο η συνολική μεταρρύθμιση της αυτοδιοίκησης, και η μετεξέλιξη των Περιφερειών και των Δήμων, θέμα για το οποίο, όπως είπε, έχει καταθέσει συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων με την ιδιότητα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, εκπροσωπώντας τις 240 Περιφέρειες και τους 90.000 Δήμους της Ευρώπης.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε σειρά στοιχείων για το έργο των ευρωπαϊκών Περιφερειών, μεταξύ των οποίων ότι το 50% των δημοσίων επενδύσεων το 30% των δημοσίων δαπανών, το 90% των δράσεων για το περιβάλλον και συνολικά το 70% των πολιτικών, των δράσεων και των προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης πραγματοποιείται από τις Περιφέρειες και τους Δήμους. Για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τόνισε ότι το 87% του προϋπολογισμού κατευθύνεται σε έργα υποδομών και αναπτυξιακές δράσεις. «Μετατρέπουμε τους απρόσωπους ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε μετρήσιμο έργο για τους πολίτες. Έργο που αποτυπώνεται στον τόπο μας. Με την αύξηση των εξαγωγών που φτάνουν πλέον τα 6,2 δισεκατομμύρια ευρώ και ταυτόχρονα η Κεντρική Μακεδονία είναι πρώτη στη χώρα στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Με την παραγωγή του 25% του Αγροτικού ΑΕΠ της Ελλάδας. Με τον διπλασιασμό των επενδύσεων στις τουριστικές υποδομές. Με αύξηση 24% στα έσοδα από τον τουρισμό και 23% στις αεροπορικές αφίξεις τουριστών, στο πρώτο εξάμηνο του 2023. Με κατακόρυφη αύξηση των επενδύσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς το 70% της εθνικής, οδικής μεταφορικής δραστηριότητας πραγματοποιείται στην περιοχή μας. Με μία από τις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε αξιοποίηση πόρων και υλοποίηση έργων του ΕΣΠΑ. Με έσοδα 145 εκατομμύρια ευρώ, 130.000 διανυκτερεύσεις και 4.000 νέες θέσεις εργασίας, μόνο από τις κινηματογραφικές παραγωγές που φέραμε στον τόπο μας. Με σημαντικές διεθνείς συνεργασίες, όπως η συνεργασία μας με τον κορυφαίο, ευρωπαϊκό ερευνητικό οργανισμό CERN, που άνοιξε το δρόμο για τη συμμετοχή των τοπικών μας επιχειρήσεων στους διαγωνισμούς του CERN αλλά και για εκπαιδευτικές επισκέψεις φοιτητών και ερευνητών. Με παγκόσμιες εταιρείες κολοσσούς που επενδύουν στην Κεντρική Μακεδονία δείχνοντας την εμπιστοσύνη τους στον τόπο μας, στο ανθρώπινο κεφάλαιο και στο σχέδιό μας για το μέλλον», συμπλήρωσε. Έστειλε, τέλος, μήνυμα για την ανάγκη να γίνει το πέρασμα από την Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση στην Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας απέσπασε τέσσερα ακόμη βραβεία, τα βραβεία «Βιώσιμη Κινητικότητα – Μεταφορές», «Περιβάλλον – Κλιματική Αλλαγή», «Ψηφιακές υποδομές, Τεχνολογία – Καινοτομία» καθώς και βραβείο για το Film Office που έχει δημιουργήσει.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα