Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου, 2021

Το Βιβλιοπωλείο ΠΕΤΡΑΚΗ

Μέσα στην πνευματική δραστηριότητα και την ιστορία της πόλης και του Νομού των Χανίων, υπήρξε, ασφαλώς, μεγάλη φωτεινή ενέργεια, με πολλά φωτόνια, στην προσφορά του βιβλιοπωλείου Πετράκη. Αποτέλεσε ένα σημαντικό πνευματικό στέκι των Χανίων.
Την ιστορία ξεκίνησε ο σπουδαίος ιδρυτής του βιβλιοπωλείου ο Γρηγόρης Πετράκης που συνδεόταν με μεγάλη φιλία με τον πατέρα μου. Οι κόρες του ιδρυτή, οι αδελφές Πετράκη, η Κυριακή, η Ηλέκτρα, η Αγγελική και η Αναστασία άντεξαν στην πίεση της σπουδαίας παράδοσης και της διαδοχής και προχώρησαν με μεγάλη επιτυχία.
Στη μνήμη μου έρχεται, αβίαστα, η πρόθυμη συμμετοχή τους σε πολλές επιτυχημένες πνευματικές εκδηλώσεις που οργανώσαμε με γνωστούς εκδοτικούς οίκους ως Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, για την ανάδειξη του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.
Η ανθρώπινη προσφορά, με βάση ένα βιβλιοπωλείο, έχει σχέση και με τις τέσσερις διαστάσεις, με τον ίδιο τον χωροχρόνο. Τώρα που ήρθε το τέλος της χρονικής προσφοράς, μετά από την πορεία 115 χρόνων, του τόσο σημαντικού αυτού βιβλιοπωλείου, είναι λογικό, να απονέμεται από τους Χανιώτες και τις Χανιώτισσες ο πρέπων έπαινος στον ιδρυτή Γρηγόρη Πετράκη και τις κυρίες που τον διαδέχτηκαν.
Στο βιβλιοπωλείο ΠΕΤΡΑΚΗ ακουγόταν την ώρα της εργασίας, μια πολύ απαλή και ωραία μουσική. Έτσι κι αλλιώς όμως, όπως μας λέει ένας Γάλλος Ακαδημαϊκός, τα πάντα είναι μουσική.
Τα βιβλία εκπέμπουν, πάντοτε, μια ζωογόνο και γεμάτη αρμονία μουσική για τους ανθρώπους.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες