Τετάρτη, 16 Ιουνίου, 2021

Το τηλεφώνημα Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, έπειτα από τόσον καιρό, που επεδίωκε να πάρει την προεδρία, τα κατάφερε στις εκλογές του 2020 και είναι διατεθειμένος, ν’ αποδείξει, ότι όχι μόνο θα σώσει τις ΗΠΑ, που είχε “σκοτώσει” ο Τραμπ, αλλά θα επεκτείνει και ενδυναμώσει τις σχέσεις των Αμερικανών με τους συνεπείς συμμάχους των.

Αν και ο Ελληνας πρ/ργός από την αρχή της εκλογής του Μπάιντεν στο Λ. Οίκο τον συνεχάρη, ο πρόεδρος επέλεξε δύο μήνες μετά και μάλιστα την 25η Μαρτίου, ημέρα συμπλήρωσης 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821, να ανταποδώσει το τηλεφώνημα. Στην συνομιλία τους επεσήμανε, ότι τα ίδια ιδανικά της δημοκρατίας, που ώθησαν τους Ελληνες, να απαλλαγούν απ’ τον Οθωμανικό ζυγό, ενέπνευσαν και την αμερικανική επανάσταση και ότι ο λαός των ΗΠΑ, ως επιστέγασμα της φιλίας του προς τους Ελληνες, γιόρτασε και κείνος την ημέρα της Ελληνικής παλιγγενεσίας.

Ο νέος πρόεδρος επιβεβαίωσε τον κ. Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα είναι ένας απ’ τους καλύτερους συμμάχους του ΝΑΤΟ στα Δ. Βαλκάνια και στην Αν. Μεσόγειο και κρίσιμη για την ευημερία και σταθερότητα στην περιοχή. Υπογράμμισε το πόσο μεγάλη σημασία διαδραματίζει η χώρα μας για την αμυντική συμφωνία, που έχει συνάψει με τις ΗΠΑ στη Σούδα, που συντελεί στην προάσπιση των αξιών των δύο χωρών με αιχμή τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Τελικώς εξέφρασε την επιθυμία, να υποδεχθεί τον Ελληνα πρ/ργό στην Ουάσιγκτον, όταν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Αμερικανό πρόεδρο για τις σαφείς θέσεις του υπέρ των ελληνικών απόψεων τονίζοντάς του, ότι το Ελληνοαμερικανικό λόμπυ, το οποίο συνεισφέρει στην πρόοδο και ευημερία των ΗΠΑ, λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ των δύο λαών.

Ενώ πολλές χώρες απ’ όλον τον κόσμο έσπευσαν, να δείξουν τη συμπαράστασή τους και να συνεορτάσουν μαζί μας, έστω νοερώς, στις πανηγυρικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη του αγώνα, παρευρέθησαν αυτοπροσώπως ο διάδοχος του Αγγλικού θρόνου, ο πρόεδρος της Κύπρου, ο Ρώσος πρωθυπουργός και εκπρόσωπος του προέδρου Μακρόν, έλαμψε διά της απουσίας του το Γερμανικό στοιχείο. Η κα Μέρκελ ούτε τηλεφώνησε καν!

Υπ’ όψιν ότι την ίδια μέρα του εορτασμού στη χώρα μας έγινε τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το κείμενο συμπερασμάτων, που βγήκε βάσει της εκθέσεως Μπορέλ, καταδικάζει την Τουρκία για τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. Επισημαίνει, ότι οι διαφορές της Τουρκίας με τους γείτονες πρέπει να λύνονται ειρηνικά με διάλογο, σύμφωνα με τους Διεθνείς κανόνες, επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη της Ε.Ε. σε Ελλάδα και Κύπρο. Οσον αφορά τις τελωνειακές σχέσεις με την Ε.Ε. προϋπόθεση είναι, η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση μή συμμόρφωσης, οι κυρώσεις βρίσκονται στο τραπέζι και θα λαμβάνονται υπ’ όψιν κατά περίπτωσιν.

Για όλα αυτά δυσανασχέτησε η κα Μέρκελ και η στάση της, ίσως, να παραμείνει μακριά απ’ τις εορταστικές εκδηλώσεις, ήταν να μην στενοχωρήσει τον “ταραξία της Μεσογείου” φίλο της Ερντογάν.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες