Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου, 2022

Tο θαύμα της Ευγνωμοσύνης

«Να είσαι ευγνώμων για τα καλά και τα άσχημα
στη ζωή σου. Και τα δύο σου δίδαξαν κάτι»
Χαλίλ Γκιμπράν

Ενα από τα ανώτερα ανθρώπινα συναίσθηματα είναι το συναίσθημα της ευγνωμοσύνης. Δεν είναι απλώς ένα συναισθημα, αλλά και ένας τρόπος ζωής.
Kάποιοι άνθρωποι στις καλές στιγμές τους νοιώθουν ευγνωμοσύνη κι αυτό ειναι δείγμα ανώτερου ανθρωπου. Πόσο μεγαλύτερη αξία εχει όμως η ευγνωμοσύνη οταν μπορούμε να τη νοιώθουμε στην κάθε μερα μας παρά τις μικρές η μεγάλες δυσκολίες που μπορει να αντιμετωπίζουμε; Όταν μπορούμε να αισθανθούμε την αξία όλων αυτών που είναι γύρω μας και να ευχαριστούμε το Θεο; Τίποτα δεν είναι δεδομένο, αλλά απόκλείεται να μην υπάρχει κάτι στη ζωή μας το οποίο να είναι άξιο ευγνωμοσύνης. Σε περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε τώρα, αυτό το συναίσθημα όταν το εκφράζουμε τόσο στο Θεό όσο και στους συνανθρώπους μας μπορεί να ειναι σωτήριο για την ισσορροπία μας, να μας κάνει πιο αισιόδοξους, πιο χαρούμενους και να μας γεμίσει ελπίδα. Όσο πιο ευγνώμονες είμαστε για τα πράγματα που έχουμε στη ζωή μας, τόσο πιο πολλά και καλά πράγματα θα αρχίσουν να εμφανίζονται. Εάν παντα ζητάμε κι άλλα, τότε ποτέ δε θα έχουμε αρκετά. Πάντα θα αισθανόμαστε την έλλειψη αυτών που νομίζουμε ότι μας λείπουν. Η ευγνωμοσύνη ακόμα μπορεί και εξαφανίζει το φόβο, δημιουργεί πληρότητα, χαρά και είναι η πιο τέλεια και αγνή προσευχή. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Υπόμνημα του Χάρβαρντ για την Ψυχική Υγεία (the Harvard mental health letter ) “… η ευγνωμοσύνη είναι πάντα συνυφασμένη με μεγαλύτερη ευτυχία. Βοηθάει τους ανθρώπους να έχουν πιο θετικά αισθήματα, να απολαμβάνουν ό,τι καλό τους συμβαίνει, να είναι πιο υγιείς, να τα βγάζουν πέρα με τις δυσκολίες και να οικοδομούν ισχυρές σχέσεις”.
Αρχίζοντας να αισθανόμαστε ευγνώμονες θα διαπιστώσουμε ότι θα αρχίσουν να εμφανίζονται μικρά θαύματα στην καθημερινή μας ζωή. Όσο πιο πολυ καλλιεργούμε αυτό το συνάισθημα, τόσο περισσότερα όμορφα πράγματα θα μας συμβαίνουν. Και όσο αυτό αποδίδει, τόσο πιο πολύ θα έχει σημασία η ευγνωμοσύνη μας και θα μεγαλώνει. Ακριβώς, λοιπόν, επειδή η ευγνωμοσύνη ειναι ενας τρόπος ζωής, το να μάθουμε στα παιδιά μας την ευγνωμοσύνη είναι σπουδαίο κατόρθωμα για τη ζωή τους.
Γιατί για ό,τι από τα πράγματα ή τους ανθρώπους της ζωής σας αισθάνεστε ευγνωμοσύνη, θα λάβετε πίσω ακόμα περισσότερα. Η ευγνωμοσύνη είναι ο πολλαπλασιαστής της ζωής και το Ευχαριστώ ειναι η έκφραση της. Όσο συχνότερα λέμε ευχαριστω και το εννοούμε, τόσο θα γίνονται πραγματα για τα οποία αξίζει να ευχαριστούμε. Έστω κι αν αυτό που συμβαίνει είναι κάτι μικρό, πείτε ευχαριστώ.
“Τέτοιος ειναι ο Κύριος μας. Όταν δει να γίνονται ευγνώμονες αυτοί που έχουν κατορθώσει κάτι, χορηγεί με αφθονία και δε σταματά ποτέ να ευεργετεί, αμοίβοντας κατ´αυτόν τον τρόπο την ευγνωμοσύνη αυτών που υπακούν σ´Αυτόν. Ας δείχνουμε ευγνώμονες για εκείνα που μας δωρήθηκαν, για να καταστήσουμε τους εαυτούς μας άξιους για μεγαλύτερα.”(Ιερός Χρυσόστομος)

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα