Σάββατο, 26 Νοεμβρίου, 2022

Το θαύμα του Σαράντα

Τι είπαν οι ξένοι: (Aγγλοι, Γάλλοι, Σοβιετικοί, Αμερικάνοι μα και ο Χίτλερ ακόμα) για κείνη την ανυπέρβλητη ελληνική εποποιία, που όμοιά της
δεν έχει παρουσιάσει ποτέ η Παγκόσμια Ιστορία
Πράγματι, το έπος του ’40 ήταν ένα θαύμα, που μόνο η ακατάβλητη Ελληνική ψυχή κατορθώνει να κάνει.
Ποιoς αλήθεια, μπορούσε να φανταστεί, πως η μικρή ανίσχυρη και άοπλη Ελλάδα ήταν ικανή να τα βάλει με τα πανίσχυρα στρατεύματα του παραφουσκωμένου από αλαζονεία στρατοκράτορα της Ρώμης Μπενίτο Μουσολίνι και να τα συντρίψει. Ποιoς μπορούσε;
Κι όταν αργότερα -πρέπει να ειπωθεί και να τονιστεί και αυτό- η Ελλάδα εμάχετο εναντίον της πανίσχυρης και αήττητης Γερμανίας του Αδόλφου Χίτλερ και στη μάχη της Κρήτης, στην μάχη των Αιώνων όπως απειλήθη, έσπασε το αήττητο του Άξονα. (Η λόγχη η Γερμανική στην Κρήτη θρυμματίστηκε), έκπληκτη η ανθρωπότητα που με το στόμα ανοικτό παρακολουθούσε τον τιτάνιο αγώνα της εναντίον δυο πανίσχυρων Αυτοκρατοριών, με δέος και θαυμασμό αναφωνούσε:
«ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ»
Ήταν να απορείς και να θαυμάζεις.
Όλοι -ανεξαιρέτως όλοι- οι Μεγάλοι, εξέφρασαν τον θαυμασμό τους.
Πρώτος ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, ο πατέρας της νίκης όπως τον απεκάλεσαν, σε διάγγελμά του από τον σταθμό του BBC είπε τα εξής: «Παλλόμεθα από συγκίνηση παρακολουθούντες την θαρραλέαν Ελλάδα, την ηρωικήν Ελλάδα, η οποία έκανε να αναζήσει στην εποχή μας η Αρχαία δόξα».
Ακολουθεί ο υπουργός των Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Σερ Άντονι Ίντεν, ο οποίος στις 21.3.1941, μην μπορώντας κι αυτός να συγκρατήσει τον ενθουσιασμό του πλέκει το εγκώμιο της Ελλάδας λέγοντας: «Αν το αποτυχόν χάρις εις την νικηφόρον αντίστασην της Ελλάδος Μεσογειακόν σχέδιον του Χίτλερ επετύγχανεν, η επίθεση της Γερμανίας εναντίον της Ρωσίας θα είχε όλως διάφορα αποτελέσματα. Οι Ήρωες που έχουν βάζει με το αίμα τους την Ιεράν γην της Βόρειας Ηπείρου, οι μαχητές της Πίνδου και οι άλλοι, θα είναι οδηγοί μαζί με τους Μαραθωνομάχους, και θα φωτίζουν ανά τους Αιώνας την οικουμένην».
Συγκλονισμένος ο υπερατλαντικός Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Φραγκλίνος Ρούσβελτ, πλέκει κι αυτός το εγκώμιο της Ελλάδας και λέγει: «…Η στάσις αυτή του Ελληνικού λαού αποτελεί φωτεινό παράδειγμα δια όλα τα Έθνη».
Συγκλονισμένος επίσης ο Άγγλος στρατιωτικός συγγραφέας και σχολιαστής Σύριλ Φωλς, σχολιάζει και εγκωμιάζει την Ελλάδα και τους Έλληνες: «Οφείλουμε ένα πολύ μεγάλο χρέος -στους Έλληνες- γιατί υπήρξαν οι πρώτοι που διέλυσαν τον μύθον του αηττήτου του στρατού του Μουσολίνι…».
Ο στρατηγός Ντε Γκωλ, σοβαρός όπως πάντα, δηλώνει: «Ο αγών της Ελλάδος, τα κατορθώματά της, δημιουργούν δια αυτήν δικαιώματα αναμφισβήτητα…».
Ο Ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας σε αλλεπάλληλα γεμάτα θαυμασμό και ενθουσιασμό διαγγέλματα:
Διάγγελμα 1ο: «Ως Ρώσοι και ως Άνθρωποι σάς είμαστε ευγνώμονες, διότι χάρις εις τας

θυσίας σας, εκερδίσαμεν τον απαιτούμενον χρόνον δια να παρασκευάσωμεν την άμυνά μας. Έλληνες, είμεθα ευγνώμονες προς Σας…»
Διάγγελμα 2ο: «…Επολεμήσατε άοπλοι, εναντίον Πανόπλων και ενικήσατε. Μικροί εναντίον Μεγάλων και επικρατήσατε. Δεν είναι δυνατόν να γίνει άλλως, διότι είσθε ΕΛΛΗΝΕΣ. Εκερδίσαμε χρόνον δια να αμυνθώμεν. Σας ευγνωμονούμε…».
Ένα σχεδόν μήνα μετά την 28η Οκτωβρίου 1940. Ο Αδόλφος Χίτλερ, έκπληκτος από την συντριβή του συνεταίρου του Μουσολίνι, στην Ελλάδα και στην Αλβανία, του γράφει: «Δεν τολμώ να σκεφτώ τας συνεπείας των γεγονότων της Ελλάδος».
Τέλος, ένα απόρρητο έγγραφο από τα αρχεία της Δίκης της Νυρεμβέργης αναφέρει: «…Η επιβράδυνσις υπό της Ελλάδος της κατά Ρωσίας επιθέσεως υπήρξε ολέθρια δια τον αγώνα του Άξονα…».
Αυτά ήταν μερικά από τα στοιχεία – ντοκουμέντα: Το τι είπαν δηλαδή οι Σύμμαχοί μας μα και οι αντίπαλοί μας για το ανυπέρβλητο, το συγκλονιστικό εκείνο θαύμα, το θαύμα του ‘40, που κυριολεκτικά συγκλόνισε την Ανθρωπότητα.
Άλλο ένα θαύμα, μέσα στα θαύματα που ξέρει να δημιουργεί η Ελλάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα