Τετάρτη, 7 Δεκεμβρίου, 2022

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων για τη «Λευκή Νύχτα»

Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χανίων μέσω ανακοίνωσής του τοποθετείται για τη «Λευκή Νύχτα» που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στα Χανιά την περασμένη Τρίτη, με αιχμές για την απόφαση πραγματοποίησής της, εκφράζοντας παράλληλα τα αιτήματά-διεκδικήσεις του.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση που πραγματοποίησε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν.Χανίων την Τρίτη στο εμπορικό κέντρο της Πόλης, με αφορμή την «Λευκή Νύχτα» που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου της Πόλης και την στήριξη από την Δημοτική αρχή και την Περιφέρεια.

Στο κάλεσμα του σωματείου μας, ανταποκρίθηκαν δεκάδες συνδικαλιστές από τα πρωτοβάθμια σωματεία της Πόλης, που πραγματοποίησαν εξόρμηση και συνομίλησαν στους εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να δουλέψουν μέχρι τις 11 το βράδυ.
Αποτελεί πρόκληση το γεγονός ότι η λεγόμενη «Λευκή Νύχτα» αποφασίστηκε χωρίς να ζητηθεί η γνώμη των άμεσα εμπλεκόμενων, δηλαδή από τους εργαζόμενους. Το παραπάνω γεγονός φάνηκε και από το γεγονός ότι το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων δεν καλέστηκε καν στην συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου, που ενέκρινε την φιέστα της «Λευκής Νύχτας» μόλις λίγες ώρες πριν. Η πλειοψηφία του Δ.Σ του Εμπορικού Συλλόγου, η Δημοτική και Περιφερειακή αρχή, κάλεσαν όλοι μαζί ώστε η «Λευκή Νύχτα» να γίνει θεσμός στους Χανιώτες καταναλωτές και επιχειρηματίες. Οι μόνοι ευνοημένοι από την «γιορτή» που έστησαν είναι οι μεγάλες αλυσίδες , οι μεγαλέμποροι και οι πολυεθνικές καθώς καμία ανταπόκριση δεν είχε η λεγόμενη «Λευκή Νύχτα» στους μικρούς και μεσαίους εμπόρους. Είναι τουλάχιστον θράσος να ζητάνε από την μάνα εμποροϋπάλληλο να γυρίζει στο σπίτι της τα μεσάνυχτα και να επιστρέφει στην δουλειά το ξημέρωμα της επόμενης μέρας. Αντίστοιχα να ζητάνε από τον βιοπαλαιστή αυτοαπασχολούμενο να μένει στο μαγαζί του από το πρωί ως τις 11 το βράδυ, μπας και χτυπήσει το «Ζ» για να πάρει λίγα από τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι του πολυκαταστήματος και της πολυεθνικής. Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι αυτό που λείπει «για την τόνωση της αγοράς» δεν είναι οι ώρες λειτουργίας αλλά τα χρήματα στην τσέπη του Χανιώτη εργαζόμενου, του συνταξιούχου, του φοιτητή. Την ίδια στιγμή που το λαϊκό εισόδημα τσακίζεται από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια, στα καύσιμα, στην μετακίνηση, στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης θα περίμενε κανείς ότι οι Τοπικές και Περιφερειακές αρχές, η πλειοψηφία του Εμπορικού Συλλόγου θα πρωτοστατούσαν ώστε να παρθούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος τόσο των εργαζομένων ,όσο και των μικρών και μεσαίων εμπόρων. Αντί για αυτό πρωτοστατούν στην διεύρυνση του ωραρίου, στην εφαρμογή του Ν. Χατζηδάκη που καταργεί στην ουσία το 8ωρο, δίνει ακόμα περισσότερο αέρα στα πανιά της μεγαλοεργοδοσίας να μετατρέψουν την ζωή των εργαζομένων σε λάστιχο.
Ως εδώ! Δεν θα συμβιβαστούμε με δουλειά χωρίς δικαιώματα!!!!

Παλεύουμε και διεκδικούμε:
• Να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος σχεδιασμός της πλειοψηφίας του εμπορικού συλλόγου και της τοπικής διοίκησης για διεύρυνση του ωραρίου με λευκές νύχτες και άλλα τερτίπια.
• Αυξήσεις στους μισθούς μας. Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας οι οποίες θα καθορίζουν το μισθό, τα ωράρια, γενικότερα τους όρους εργασίας με ενιαίο τρόπο.
• 7ωρο – 5θημερο – 35ωρο για όλους, με σταθερό ωράριο και απαγόρευση των σπαστών ωραρίων.
• Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών απασχόλησης, των απλήρωτων υπερωριών, των νόμων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την υπονόμευση των ΣΣΕ.
• Μηνιαίο πρόγραμμα εργασίας με κυλιόμενα ρεπό και σταθερές εβδομαδιαίες βάρδιες. Το διάλειμμα να προσμετράται στον εργάσιμο χρόνο.
• Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.
• Αυστηρός καθορισμός πόστων και αρμοδιοτήτων ανά ειδικότητα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα