Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Το ρούβλι συνεχίζει την πτώση του

Το ρούβλι συνέχισε την πτώση του σήμερα το πρωί, στα 101,22 ρούβλια ανά δολάριο στις 10.05, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2022, όταν το ρωσικό νόμισμα κατέρρευσε στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η συνεχής υποτίμηση του ρουβλίου τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε πολλούς Ρώσους ανησυχία για πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, λόγω της επιστροφής του πληθωρισμού, των επιπτώσεων των δυτικών κυρώσεων και του αυξανόμενου οικονομικού κόστους του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ο πληθωρισμός, ήδη υψηλός το 2022 – ξεπέρασε το 17% την άνοιξη – έχει ήδη υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη εκατομμυρίων Ρώσων.

Οι τελευταίες εβδομάδες στην Ρωσία σημαδεύτηκαν από την επιστροφή του πληθωρισμού (+4,3% τον Ιούλιο), που συνδέεται με την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος, εξαιτίας της σημαντικής μείωσης των εσόδων που προέρχονται από την πώληση υδρογονανθράκων.

Αντιμέτωπη με την κατάσταση αυτή, η κεντρική τράπεζα αναγκάσθηκε να αυξήσει στις 21 Ιουλίου το βασικό επιτόκιο στο 8,5% για την αντιμετώπιση της αύξησης των τιμών και διέκοψε από την περασμένη Πέμπτη και μέχρι το τέλος του έτους τις αγορές ξένων νομισμάτων στην ρωσική αγορά συναλλάγματος.

Η υποτίμηση του ρουβλίου επιτρέπει ωστόσο στο ρωσικό κράτος να τροφοδοτήσει τα ταμεία, διότι για κάθε δολάριο ή ευρώ που αποκτάται σήμερα, η κυβέρνηση διαθέτει ντε φάκτο περισσότερα ρούβλια για να καλύψει τις δαπάνες που έχουν αυξηθεί σημαντική λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα