Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Το πρόβλημα με τη Τουρκία

Συνεχώς στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή έχομε δυστυχώς προβλήματα που επικεντρώνονται σε πράξεις της Τουρκίας.
Τελευταία έχομεν το πρόβλημα με την Αμμόχωστο, στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας όπου παρά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Τουρκία και η Τουρκοκυπριακή ηγεσία άνοιξαν μέρος της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου. Το Η.Β, όπως πάντα υπεράσπισε τις Τουρκικές σχέσεις. Μια, όμως, συγκροτημένη ομάδα με ηγέτη την Κίνα υπεράσπισαν τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας και οι πράξεις της Τουρκικής πλευράς καταδικάσθηκαν και από τον ΟΗΕ και από την ΕΕ. Η Τουρκική πλευρά όμως συνεχίζει τις πράξεις της εναντίον του Διεθνούς Δικαίου. Το λεγόμενο «Υπουργείο Εξωτερικών» των κατεχομένων, η λεγόμενη «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ) έβγαλε ανακοίνωση προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα λέγοντας ότι το μέρος αυτό τους ανήκει και ότι προέβησαν σ’ αυτή τη πράξη γιατί οι Ελληνοκύπριοι μποϊκοτάρουν τις συνομιλίες, ξεχνώντας ότι την λεγόμενη «ΤΔΒΚ» κανένας δεν την αναγνωρίζει ως Κράτος εκτός από την Τουρκία, ότι τα εδάφη αυτά είναι κατεχόμενα και ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία και ότι παράνομα τα κατακρατούν η λεγόμενη «ΤΔΒΚ» μετά την Τουρκική εισβολή του 1974, και ότι είναι η Τουρκία και οι Τουρκοκύπριοι που φέρουν δυσκολίες στις συνομιλίες.
Η Τουρκία του κ. Ερντογάν δεν είναι μόνο τη Κυπριακή Δημοκρατία που παρενοχλεί αλλά επίσης και την Ελλάδα στο Αιγαίο, στα νησιά και στη Θράκη.
Ο κ. Ερντογάν θέλει να δείξει ότι είναι ο αφέντης της περιοχής και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στην Μέση Ανατολή.
Η Τουρκία ήθελε κάποτε να εισέλθει στην ΕΕ. Φαίνεται ότι μετά από όλην αυτή τη συμπεριφορά της δεν είναι αποδεκτή από τους Ευρωπαίους αλλά ίσως ούτε και η ίδια υπό τον κ. Ερντογάν να πιστεύει όπως πριν στην είσοδο της στην ΕΕ (βλ. π.χ. Marie-Hélène Miauton, “Le danger turc”).
Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ φαίνεται ότι δεν θέλουν να διακόψουν τις σχέσεις τους με τη Τουρκία λόγω των συμφερόντων τους μ’ αυτήν και η Ρωσία βρίσκεται σε καλές σχέσεις μαζί της λόγω και της Μέσης Ανατολής και της Συρίας. Οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας δεν επιβάλει προς το παρόν η ΕΕ. Πέραν από τα λόγια οι Δυτικές Δυνάμεις δεν φαίνονται να κάνουν κάτι περισσότερο σχετικά με την Τουρκία. Ο κ. Ερντογάν είναι στην εξουσία από 19 τώρα χρόνια, παρόλο ότι υφίσταται κλυδωνισμούς μέσα στη χώρα του. Συνεχίζει, όμως, να ηγείται της χώρας και να ακολουθεί τη πολιτική του. Αναμένομεν το μέλλον.

Λάρνακα, 29 Ιουλίου, 2021

*Ο Δρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), Διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γραμματείας του ΟΗΕ στο Τμήμα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα