Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023

Το πρώτο πρόστιμο στα Χανιά για αδικαιολόγητη κινητοποίηση διασωστικών δυνάμεων

Είμαστε η Περιφερειακή ενότητα στην Ελλάδα με τις περισσότερες διασώσεις. Τα Χανιά με το πλούσιο δίκτυο μονοπατιών και φαραγγιών που διαθέτουν αποτελούν κάθε χρόνο πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Όμως σχεδόν καθημερινά την καλοκαιρινή περίοδο η πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, λιμενικό, εθελοντές και κάτοικοι των περιοχών αυτών, κινητοποιούνται προκειμένου να εντοπίσουν και να διασώσουν επισκέπτες οι οποίοι λόγω κακής εκτίμησης του κινδύνου, ζήτησαν τη βοήθεια των αρχών.

Όπως έγινε και την προηγούμενη Δευτέρα, σύμφωνα με την ΕΡΤ, όταν στις 22.00 ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Χανίων, μέσω του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης 112 για παροχή βοήθειας σε αλλοδαπούς περιπατητές στο μονοπατι Ε4 Σούγια προς Γιαλισκάρι. Άμεσα κινητοποιήθηκαν δύο ομάδες Έρευνας – Διάσωσης, μία από το Π.Κ. Καμπανού, η οποία μπήκε στο μονοπάτι από το χωριό Προδρόμι και μια ομάδα από το Π.Κ. Καντάνου μαζί με Εθελοντές Πυροσβέστες του Π.Κ. Βουτά από την περιοχή Γιαλισκάρι, συνοδεία και της ΕΛ.ΑΣ.

Το ζευγάρι των Ολλανδών εντοπίστηκαν ακινητοποιημένοι λόγω αφυδάτωσης, σε συνδυασμό με τους θυελλώδεις άνεμους που έπνεαν στην περιοχή, από την δεύτερη ομάδα και σε απόσταση περίπου 2,5 χιλιομέτρων προς Σούγια.

Με την βοήθεια πυροσβεστών και ΕΛ.ΑΣ. οδηγήθηκαν εκτός του μονοπατιού και στην συνέχεια προληπτικά στο Κ.Υ. Καντάνου για έλεγχο της κατάστασης της υγείας τους, ενώ διανυκτέρευσαν σε κατάλυμα της Παλαιόχωρας. Και μπορεί τη Δευτέρα να τους παρασχέθηκε κάθε βοήθεια και φροντίδα, την Τρίτη όμως – σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων – τους βεβαιώθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Κισάμου, το πρώτο που κόβεται στην Κρήτη, καθώς κινήθηκαν σε περιοχή που είχε απαγορευτεί η κυκλοφορία εξαιτίας του υψηλού κινδύνου για πυρκαγιά.

Η Είσοδος στα ευρωπαϊκά μονοπάτια Ε4 με δείκτη επικινδυνότητας κατηγορίας 4 απαγορεύεται κατόπιν της σχετικής Απόφασης του Αντιπεριφερειαρχη της Περιφερειακής ενότητας Χανίων Νίκου Καλογερή σε εφαρμογή του μέτρου προληπτικής απαγόρευσης διέλευσης, παραμονής και κυκλοφορίας προσώπων και οχημάτων σε περιοχές NATURA.

Να σημειωθεί εδώ πως κάθε φορά που προσωπικό της πυροσβεστικής υπηρεσίας δεσμεύεται για να πάρει μέρος σε κάποια επιχείρηση εντοπισμού και διάσωσης, απομακρύνεται από τον τομέα στον οποίο βρίσκεται σύμφωνα με το σχέδιο δασοπυρόσβεσης.

Τα διοικητικά πρόστιμα, όπως είπαν πηγές της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην ΕΡΤ δεν έχουν τιμωρητικό χαρακτήρα αλλά αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση και την ενεργοποίηση των πολιτών, ώστε οι επισκέπτες της Κρήτης να απολαμβάνουν τις ομορφιές του τόπου χωρίς να κινδυνεύουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα