Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Το περιβάλλον είναι φιλικά χρηστικό και όχι αναλώσιμο!

Όταν ο Θεός δημιουργούσε το κόσμο, λέει ένας μύθος, σε μερικά μέρη έδωσε περισσή ομορφιά από άλλα, κι όταν ο άγγελος του παρατήρησε ότι μεροληπτεί, η απάντηση του Πανάγαθου ήταν: Περίμενε τέκνο μου να δεις τί ανθρώπους θα βάλλω να το… χρησιμοποιούν!
Ο τόπος μας, θέλομε να πιστεύομε, είναι ευνοημένος από φυσική ομορφιά κι ένας δείκτης είναι η προτίμηση σε διεθνή galop που δημοσιεύονται. Τοποθεσίες όπως τα Φαλάσαρνα, ο Μπάλος το Ελαφονήσι κρατούν τις πρωτιές παγκοσμίως σε χαρισματικότητα.
Όμως δεν παίρνουμε όρκο ότι σ’ αυτά τα στολίδια της φύσης δίνουμε την ανάλογη σημασία κι είναι σαν να τάχουμε αφήσει στη τύχη τους. Δεν φθάνει να τους δίνουμε, μόνο, το χαρακτηρισμό natura και στη συνέχεια να είμαστε χαλαροί στη προστασία και διατηρησιμότητά τους. Δεν φθάνει επίσης να δείχνουμε μέριμνα μόνο στα αρχαία μνημεία (;) αλλά και τα μνημεία της φύσης πρέπει να έχουν ανάλογη αντιμετώπιση.
Αυτοί που υποτίθεται ότι … επιλέχθηκαν να “φυλάττουν Θερμοπύλες” δεν δείχουν την ανάλογη φροντίδα ή και αντίσταση σε αιτήματα “επενδυτών” και συμφωνούν, ουσιαστικά, στη οικειοποίηση ξεχωριστών περιβαντολογικών τοποθεσιών απ’ αυτούς και στερούν τη χρήση από τον πολύ πληθυσμό. Πώς αποφασίζουν με τόση προχειρότητα και ελαφρότητα σ’ ένα τόσο σημαντικό εγχείρημα. Μα και οι πολίτες; Δεν … εξανέστησαν γιατί η πλειοψηφία είναι … της προόδου!! Οι δε “επενδυτές” φυσικά γνωρίζουν τα κανάλια της “αποτελεσματικότητας” και νομίζουν ότι παίρνοντας δάνεια να … επενδύσουν, παίρνουν και τη συγκατάθεση του Θεού να καταστρέψουν ότι Αυτός δημιούργησε;
Αυτοί που μεθοδεύουν τέτοιες υποθέσεις πρέπει να ξέρουν ότι οι αποφάσεις τους θα είναι εσαεί κατακριτέες και επιλήψιμες. Και θα είναι υπόλογοι στη συνείδηση των μη αδιάφορων πολιτών γι αυτές τις μεθοδεύσεις.
Μα και η Πολιτεία γενικώς, για την αναποφασιστικότητα και την… αναποτελεσματικότητα στην προστασία αυτών που οφείλει να προστατεύει!!!.
Όχι στην αλλοτρίωση των πάντων προς χάριν της άμετρης “αξιοποίησης”!!!

*Ο Σήφης Μ Βαρουξάκης
είναι γιατρός


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα