Τρίτη, 3 Αυγούστου, 2021

Το ουκρανικό “επί Ξυρού Ακμής”

Τα βλέμματα διεθνώς στρέφονται στο ενδεχόμενο ενός νέου πολέμου, που απειλείται, να ξεσπάσει μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, οι σχέσεις των οποίων βρίσκονται αναμφιβόλως στην κόψη του ξυραφιού. Πώς θ’ αντιδράσει η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ξέρουμε. Αν υπάρξει ανάφλεξη, θα φανεί σύντομα. Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται αντιμέτωποι στα σύνορά τους και η κατάσταση παραμένει έκρυθμη. Η ρωσική επέμβαση με στρατεύματα στα Ρωσοτουρκικά σύνορα έγινε, για να προστατευθεί ο Ρωσόφωνος πληθυσμός 600.000 περίπου, της ανατολικής επαρχίας της Ουκρανίας, που έχουν εφοδιασθεί και με ρωσικά διαβατήρια. Η Μόσχα ανακοίνωσε, ότι τα στρατεύματά της θα παραμείνουν στα σύνορα, όσο χρειασθεί, πολύ περισσότερο αν παρατηρηθούν Νατοϊκές κινήσεις στην Ουκρανία.
Το μέτωπο που άνοιξαν Ρωσία και Τουρκία σε Συρία, Λιβύη και Ναγκόρνο Καραμπάχ διευρύνεται στην Ανατολική Ουκρανία. Το Κίεβο απειλεί, ότι θ’ ανοίξει πυρ, εφόσον η Ρωσική προκλητικότητα βλάψει τα συμφέροντά του. Η Ουκρανία επιδιώκει, επωφελούμενη της κρίσεως, να επιταχύνει την ενταξιακή της προώθηση στο ΝΑΤΟ. Πάντως τίποτα δεν αποκλείει την εμπλοκή των ΗΠΑ στα Ρωσοουκρανικά με αφήγημα την προάσπιση του Κιέβου απέναντι στη Μόσχα.

Φημολογείται, ότι ετοιμάζεται, να επέμβει και ο Ερντογάν, που φαίνεται νά ’χει κάποια συνεργασία με το Κίεβο. Αν συμβεί κλιμάκωση της αστάθειας στην περιοχή, η Τουρκία θα βρεθεί σε ναρκοπέδιο. Η θέση της δεν θα μετρήσει το ίδιο όπως μέτρησε στις σχέσεις της με τη Ρωσία στη Συρία, Λιβύη και Καύκασο. Έχει συνταχθεί με το Κίεβο ως μέλος του ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας αν βρεθεί αντιμέτωπη με τη Ρωσία, αρκεί να αυξήσει την παρουσία της στη Μαύρη Θάλασσα. Υπ’ όψιν, ότι η Άγκυρα δεν έχει αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, παραμένει δε ψηλά στην ατζέντα των διαφορών τους, το θέμα των Ουσάρων και είναι άγνωστο, πόσο θα αντέξει αυτή η ακροβασία του Ερντογάν σε τεντωμένο σχοινί, ο οποίος προσπαθεί να διατηρεί καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές, για να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή για αποκλίμακωση της κρίσης με το αζημίωτο.

Εν τω μεταξύ εκ μέρους της ρωσικής διπλωματίας έγινε διάβημα στην Ουάσιγκτον ότι δεν αποδέχεται την πρόταση του Κιέβου να παρέμβουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση των διαφορών τους. Θεωρούν ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελεύσκι δεν πρόκειται να φέρει την ειρήνη, όταν καθοδηγείται και συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον. Προειδοποιούν τις ΗΠΑ, ότι αν πραγματοποιηθεί είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, τούτο θα προκαλέσει διαμελισμό της. Παρά ταύτα, θέλουν ν’ ακουσθεί το μήνυμα, ότι κανείς από ρωσικής πλευράς και από τους Ουκρανούς ρωσόφωνους δεν επιθυμούν θερμό επεισόδιο, αλλά αν προκληθούν, δεν θα διστάσουν ν’ ανταποκριθούν.

Τώρα εκ μέρους της διχασμένης Ε.Ε. εκφράζεται ανησυχία για τη ρωσική δραστηριότητα στη ρωσοουκρανική μεθώριο και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ επανέλαβε την υποστήριξη των “27” στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

1 Comment

  1. Κύριε Πλέσσα,στην έκτη γραμματοσειρά γράφετε …Ρωσοτουρκικά σύνορα.
    -Μήπως εννοείτε Ουκρανορωσικά σύνορα;
    Επίσης στην εικοστή δεύτερη γραμματοσειρά γράφετε….το θέμα των Ουσάρων.
    .-Μήπως εννοείται το θέμα των Τατάρων;
    Με εκτίμηση για την ενημέρωση σας!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες