Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Το οξύ πρόβλημα της στέγης

Ανέκαθεν υπήρξε και είναι πρωτοπόρα χώρα. Όχι μόνο στην Παιδεία της, όχι μόνο στο “μέρισμα ευτυχίας” του λαού της, αλλά και -τώρα- στην κοινωνική πολιτική της.
Η Φινλανδία (27/5/23) φαίνεται να πετυχαίνει εκεί όπου απέτυχε όλος ο κόσμος. Λίγο η παγκόσμια οικονομική κρίση, λίγο η πανδημία και η ενεργειακή ακρίβεια, περισσότερο δε ο θεσμός των airbnb, κατέστησαν τη στέγη όνειρο άπιαστο για τους πρόσφυγες, τους δημόσιους υπαλλήλους, το περιθώριο κ.λπ.
Έτσι, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη ο αριθμός των αστέγων έχει αυξηθεί πάνω από 70%, στη Φινλανδία όλο και λιγότεροι άνθρωποι κοιμούνται στον δρόμο. Το δικαίωμα στην κατοικία είναι θεμελιώδες για το σκανδιναβικό κράτος. Το πρόγραμμα Housing First προβλέπει να δίνεται από το κράτος ένα σπίτι σε κάθε άστεγο!
Εδώ, στα Χανιά -γενικά στην Ελλάδα του “πρώτα ο τουρίστας”!- ο Δήμος προτιμά να έχει δεκάδες ακίνητά του κλειστά, παρά να προβεί σε μια γενναία χειρονομία επισκευής και αξιοποίησής τους, για μια έστω προσωρινή επίλυση του οξυτάτου στεγαστικού προβλήματος -κυρίως των νέων εκπαιδευτικών που έρχονται στην πόλη μας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα