Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Το νερό ως δημόσιο αγαθό

Το νερό ως δημόσιο αγαθό, η επάρκεια και η ποιότητα του ήταν ανάμεσα στα θέματα που τέθηκαν στις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις στα πλαίσια του “1ου Φεστιβάλ Νερού στον Αποκόρωνα” που πραγματοποιήθηκαν στο Σαββατοκύριακο στο Στύλο.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων έγιναν μια σειρά από συζητήσεις με θέμα το νερό με πιο ενδιαφέρουσα αυτή το βράδυ του Σαββάτου όπου τοποθετήθηκαν επιστήμονες και όχι μόνο.
Για την Πρωτοβουλία που ξεκίνησε τις προφεστιβαλικές εκδηλώσεις ο κ. Ανδρέας Στυλιανακάκης μίλησε στα “Χ.Ν.” σημειώνοντας πως «πριν από ένα χρόνο λόγω της λάσπης που υπήρχε στις βρύσες και των συνεχών διακοπών νερού σε περιοχές του Αποκόρωνα, προβληματισμένοι κάτοικοι είπαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Διαβάσαμε, μελετήσαμε, ήλθαμε σε επαφή με διάφορους φορείς και ξεκινήσαμε δράσεις. Κάναμε τον καθαρισμό σε ένα ρέμα στους Αρμένους, προβάλαμε ένα ντοκιμαντέρ και έπεσε η ιδέα να κάνουμε ένα φεστιβάλ ώστε να ανταλλάσσουμε απόψεις, να βλέπουμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση».
Αναφορικά με τη συζήτηση του Σαββάτου ο κ. Στυλιανάκης τόνισε πως το συμπέρασμα ήταν πως «υπάρχουν πολλά νερά στον Αποκόρωνα, μεγάλες ποσότητες σε υπόγειους υδροφορείς, παράλληλα όμως υπάρχουν πολλά θέματα με τη διάθεση τους, τη διαχείριση τους, το ότι το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και παρουσιάζει συχνά βλάβες και σε πολλά μέρη το δίκτυο αυτό είναι αμιαντοσωλήνες. »
Στόχος των διοργανωτών του φεστιβάλ είναι να τονισθεί ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ιδιωτικοποιηθεί. «Γενικά το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων του νερού έχει παγώσει στην Ευρώπη γιατί όλα τα παραδείγματα ιδιωτικοποιήσεων ήταν αποτυχημένα. Από εκεί και πέρα όμως έχει μια έμμεση ιδιωτικοποίηση όταν το νερό που φτάνει στη βρύση σου δεν πίνεται για λόγους ποιοτικούς και πρέπει να αγοράσεις εμφυαλωμένο και αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να το δούμε» κατέληξε ο κ. Στυλιανάκης.

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες