Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Το νέο δικτατορικό μπλοκ

H παράνοια σε όλο της το μεγαλείο από δικτατορικά καθεστώτα και χιτλερικού τύπου αποφάσεις σε Ρωσία και Ιράν, γεγονότα βέβαια που αναμένονταν από την στιγμή που ο πολιτισμός έχασε τον προσανατολισμό του.

Στο θεοκρατικό Ιράν και στην ορθόδοξη Ρωσία διεξάγεται αφενός στο πρώτο μία πραγματική επανάσταση των γυναικών και όχι μόνο για όλα αυτά τα δεινά που έχει επιβάλλει στον γενναίο ιρανικό λαό μία κυβέρνηση – οπερέτα, στηριζόμενη στην Σαρία και στο θρησκευτικό μένος, αναδεικνύοντας όμως μία ελπίδα εκεί πως οι λαοί αυτοί δεν τρώνε κουτόχορτο από τους κάθε λογής μουλάδες, ενώ στην Ρωσία οι πολίτες φεύγουν άρον – άρον από τη χώρα γιατί το φασιστικό καθεστώς Πούτιν δείχνει πραγματικά τις προθέσεις του.
Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Δεν είναι τόσο το ότι δεν αναμένονταν τέτοιου είδους φρικτές καταστάσεις από την στιγμή που ήδη έχει σχηματιστεί ένα μπλοκ δικτατοριών εδώ και καιρό απέναντι στα υπολείμματα των δυτικών προσχηματικών δημοκρατιών, δεν είναι τόσο ότι δεν ήταν γνωστή η τακτική του Πούτιν ήδη από τον πόλεμο στην Τσετσενία, απλά δεν αναμενόταν τόσο γρήγορα ο σχηματισμός αυτού του δικτατορικού μπλοκ που απειλεί ευθέως τον δυτικό κόσμο.
Τώρα πια δεν μιλάμε για ΝΑΤΟ και ΕΕ ούτε για σταλινικού τύπου καθεστώτα, ούτε περισσεύει χρόνος για κάποιας μορφή καλόπιστη κριτική. Τώρα ο κόσμος έχει χωριστεί στα δύο, φασιστικά κράτη από τη μια – φιλελεύθερες ολιγαρχίες από την άλλη.
Στην πρώτη περίπτωση, δεν μπορείς να μιλήσεις καν για το παραμικρό, στην άλλη τουλάχιστον εκφράζεσαι με κάποιο τρόπο παρά τις όποιες κατασταλτικές πρακτικές.
Δύο κόσμοι, με τους λαούς στη μέση, στην μεν Βόρειο Κορέα, για παράδειγμα, να κινδυνεύεις να χάσεις την ζωή σου με το παραμικρό, στη δε Δύση να επιδιώκεται η ολοένα και μεγαλύτερη καταστολή με πλάγιους τρόπους αλλά σε κάθε περίπτωση δεν μιλάμε εδώ για φασιστικά καθεστώτα.
Τι πρέπει να πράξουν οι πολίτες απέναντι σε αυτή την νέα διαμορφωθείσα κατάσταση; Πως μπορούν να αποτρέψουν τους νέο-χιτλερίσκους να στρογγυλοκάθονται στην εξουσία και κάθε φορά να μιλούν για πυρηνικά, γυρίζοντας τον κόσμο πολλές δεκαετίες πίσω;
Οι ευρωπαίοι πολίτες δεν πρέπει να σωπάσουν απέναντι στο πολυμέτωπο δικτατορικό μπλόκ. Δεν πρέπει να αφήσουν αβοήθητο τον ρώσικο λαό στα χέρια ενός οραματιστή νέων Γκουλαγκ και κάθε λογής στρατοπέδων συγκέντρωσης. Πρέπει όλοι να καταλάβουν πως εδώ διακυβεύεται η τύχη εκατομμυρίων ανθρώπων και πως η νέα εποχή δεν είναι σε καμία περίπτωση ελπιδοφόρα. Αν οι πολίτες της Ευρώπης γυρίσουν για μια ακόμη φορά την πλάτη, αν δεν αναλογιστούν τι σημαίνει να χάνονται μέσα σε ένα χρόνο κεκτημένα δεκαετιών, η συνέχεια θα είναι δραματική.
Και όλα αυτά την στιγμή που αναπολούσε κανείς τα μεγάλα μυαλά του Χθες, τους ποιητές, τους λογοτέχνες και τους φιλόσοφους περασμένων αιώνων. Όλα αυτά την εποχή του απόλυτου ατομισμού και της φιλαυτίας, την εποχή όπου ο νεοφιλελευθερισμός όχι απλά αποτυγχάνει αλλά πνέει τα λοίσθια.
Οι κοινωνίες πλέον αναμένεται να φορτωθούν – και φορτώνονται ήδη- ακροδεξιά μορφώματα, ξενοφοβικές, ομοφοβικές και ρατσιστικές αντιλήψεις αλλά πάνω απ΄όλα νεοσύστατες δικτατορίες. Αυτή η εποχή που θα αναδύεται θα πρέπει να έχει απέναντί της ενεργούς πολίτες οι οποίοι να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή σε εγρήγορση.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα υποστούν τις συνέπειες από τις κινήσεις παραφρόνων που έχουν να κερδίσουν από τον αναμενόμενο πανικό λόγω της πολεμικής υστερίας.
Κάπου μέσα σε όλα αυτά βέβαια είναι απαραίτητος και ένας συνεπής διεθνισμός και άνω απ΄’όλα η τάση συνεχούς προάσπισης των ατομικών ελευθεριών.
Τον δρόμο άνοιξε η αντίσταση των Ουκρανών. Και έπεται συνέχεια με τον αγώνα των γυναικών στο Ιράν ή των αντιφρονούντων στην Κίνα, την Λευκορωσία, το Καζακστάν, την Κίνα και όπου αλλού καταπατούνται με συνοπτικές διαδικασίες τα δικαιώματα και οι στοιχειώδεις βασικές ελευθερίες. Για οριστική απαλλαγή από τις νέες δικτατορίες που απειλούν και τις τελευταίες εναπομείνασες ψευδεπίγραφες μεν αλλά ενεργές κοινοβουλευτικές δημοκρατίες. Εκεί που μπορείς τουλάχιστον ακόμη να εκδώσεις το βιβλίο σου χωρίς να καεί στην πυρά. Εκεί που οι γυναίκες τουλάχιστον δεν εκτελούνται επειδή αγνόησαν το λόγο του Θεού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα