Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Το νεφέλωμα της Ροζέτας

» Στο ορατό και στο μη ορατό φάσμα

Αλλο ενα νεφέλωμα που λόγω του σχήματός του ονομάζεται νεφέλωμα της Ροζέτας, εκτος από την κωδική του ονομασία NGC 2237.
Το NGC 2237 που είναι γνωστό και ως νεφέλωμα Ροζέτα βρίσκεται στον αστερισμό του Μονόκερου. Η απόσταση του από την Γη είναι περίπου 5000 έτη φωτός και είναι ένα απο εντυπωσιακότερα και μεγαλύτερα νεφελώματα που μπορείς να παρατηρήσεις στον χειμερινό νυχτερινό ουρανό,με διάμετρο 130 έτη φωτός. Η μάζα του νεφελώματος εκτιμάται ότι είναι περίπου 10.000 ηλιακές μάζες.
Το ανοικτό σμήνος NGC 2244 που βρίσκεται στο κέντρο του νεφελώματος, σχετίζεται με το νεφέλωμα. Η ακτινοβολία από τα μέλη του σμήνους απορροφάται από τα αέρια του, τα οποία στη συνέχεια ιονίζονται και εκπέμπουν την επιπλέον ενέργεια με τη μορφή ακτινοβολίας. Οι ισχυροί αστρικοί άνεμοι του μελών του σμήνους έχουν σχηματίσει μια κοιλότητα στο κέντρο του νεφελώματος. Το νεφέλωμα έχει τους ακόλουθους αριθμούς NGC: 2237 (ο οποίος συχνά χρησιμοποιείται για όλο το νεφέλωμα), 2238, 2239 και 2246, ο καθένας αντιστοιχεί σε διαφορετικό τμήμα του νεφελώματος.
Το κεντρικό σμήνος ανακάλυψε ο Τζον Φλάμστηντ το 1690, και στη συνέχεια ξανά από τον Ουίλιαμ Χέρσελ. Του νεφέλωμα ανακαλύφθηκε από τους Τζον Χέρσελ, Μαρθ και Λιούις.Ο Έντουαρντ Έμερσον Μπάρναρντ το φωτογράφησε τη δεκαετία του 1890. Το νεφέλωμα έχει φαινόμενη διάμετρο τρεις φορές μεγαλύτερη από τη Πανσέληνο και σε ουρανούς με φωτορύπανση απαιτείται η χρήση φίλτου UHC για να γίνει ορατό. Είναι δημοφιλής στόχος για αστροφωτογράφηση, καθώς φαίνεται πολύ πιο εντυπωσιακό απ’ότι με το μάτι.
Φωτο RGB , αστροφωτογράφιση στο ορατο φάσμα R G B .
Με τον κατάλληλο εξοπλισμό μπορουμε να φωτογραφισουμε στο ορατό φάσμα το νεφελωμα της Ροζέτας, κανοντας χρηση των φίλτρων RGB -κόκκινο-πρασινο- μπλε , με ειδικη, ψυχομενη κάμερα.
Για την φωτογραφία RGB χρησιμοποιήθηκε διαφορετικό φωτογραφικο τηλεσκόπιο με την ίδια ειδική ψυχόμενη στους -30°C αστρονομική ccd κάμερα σε συνδυασμό με τα κλασικά φιλτρα R G B για να καταγραφει η πληροφορία στο ορατό φάσμα, η οποια στη συνεχεια επεξεργασθηκε με ειδικα προγράμματα για να βγει αυτο το τελικό αποτέλεσμα.
Για περισσοτερες ομως λεπτομερειες μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε και τα ειδικά φιλτρα στενού φάσματος ή narrowband.
Φωτο NARROWBAND, Φωτογράφιση με φίλτρα στενού φάσματος Ha, Oiii και Sii–Παλέττα Hubble.
Τα «στενά» narrowband φίλτρα μας επιτρέπουν να απομονώνουμε πολύ συγκεκριμένες και στενές περιοχές του φάσματος. Αν και τα νεφελώματα εκπομπής εκπέμπουν το μεγαλύτερο ποσοστό τους στη γραμμή του υδρογόνου, ένα σημαντικό και ικανό προς καταγραφή μέρος του εκπεμπόμενου φωτός εντάσσεται στην περιοχή του θείου και του οξυγόνου. Χρησιμοποιώντας φίλτρα υδρογόνου (656 nm), οξυγόνου (500.7 nm) και θείου (672.4 nm) ως Red, Green και Blue αντίστοιχα είμαστε σε θέση να καταγράψουμε τις κυρίαρχες ομάδες ιονισμένων αερίων που σχηματίζουν το νεφέλωμα και μπορούμε να συνθέσουμε φωτογραφίες που απομονώνουν και αποδίδουν, αν όχι καλύτερα, τουλάχιστον με διαφορετικό τρόπο και σίγουρα με περισσότερο λεπτομέρεια τη δομή του τελευταίου.Επειδη ειναι “αδυναμες” σε πληροφορια αυτες οι περιοχές απαιτείται μεγαλύτερος χρονος εκθεσης.Ισως και τρεις φορες περισσοτερο απ οτι σε μια φωτογράφιση με τα κλασικά RGB φίλτρα. Η αντιστοιχία του RGB με τη γραμμή Hα, ΟΙΙΙ και SII, είναι μάλλον αυθαίρετη αλλά εξυπηρετεί τους σκοπούς μας προκειμένου να συνθέσουμε μια έγχρωμη εικόνα και να αναδείξουμε λεπτομέρειες και την κατανομή των στοιχείων στο φωτογραφιζόμενο αντικείμενο. Πρόκειται για τη λεγόμενη παλέτα Hubble, καθώς αυτή η σύνθεση χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε λήψεις που έγιναν με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο.
Για την φωτογραφία NARROWBAND στη δημοσίευση χρησιμοποιήθηκε ειδική ψυχόμενη στους -30°C αστρονομική ccd κάμερα σε συνδυασμό με φιλτρα στενού φάσματος Ha, Oiii και Sii για να καταγραφει η πληροφορία η οποια στη συνεχεια επεξεργασθηκε με ειδικα προγράμματα για να βγει αυτο το τελικό αποτέλεσμα.
Συγκρίνοντας τις δύο φωτογρφίες βλέπουμε στην φωτογραφια NARROWBAND ολα εκεινα τα στοιχεία που δεν φαίνονται οταν φωτογραφιζουμε στο ορατο φάσμα την RGB φωτο. Αυτη ειναι και η ομορφια της αστροφωτογάφισης με τα φίλτρα στενού φάσματος. Καταγράφουμε το “αόρατο”, σε παρελθοντα φυσικά χρόνο.

Πηγές:
Astrovox (Avat) , wikipedia.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα