Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Το μονοπάτι από τα Δώματα στην Αγία Ρουμέλη

Oπως κάθε χρόνο, ήρθε ο καιρός για να κάνουμε τον έγγραφο απολογισμό μας, προς την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για τις δράσεις του Ε. Ο. Σ. Χανίων το 2016, σχετικά με τη συμμετοχή μελών μας σε διασώσεις και σε ορεινή βοήθεια αλλοδαπών, αλλά και ντόπιων περιηγητών, τη χρονιά που πέρασε.

Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώσαμε, ότι τα περιστατικά ήταν κατά πολύ μειωμένα σε σχέση με το 2014 και το 2015.
Τα αποτελέσματα ήταν αναμενόμενα, ιδιαίτερα μετά τη σωστή επέμβαση που έκαμαν οι “εργάτες ορειβάτες” μας, στο παραλιακό κομμάτι του μονοπατιού Ε4, στα σημεία που είχαμε πολλά ατυχήματα. Βέβαια κάναμε βελτίωση της σηματοδότησης και καθαρισμό με επιδιορθώσεις στο μονοπάτι, αλλά και ανακατασκευάσαμε την στέρνα πάνω από τα Δώματα. Αυτές οι επεμβάσεις βοήθησαν στη μείωση των πολλών περιστατικών. Αλλά και για τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ε.ΜΑ.Κ. ήταν μια σοβαρή βοήθεια, αφού οι άνθρωποί τους έμειναν προσηλωμένοι σε άλλα κύρια καθήκοντά τους.
Για τις πολυήμερες χειρονακτικές εργασίες αξίζουν πολλοί έπαινοι στα μέλη του Συλλόγου, που απομάκρυναν πεσμένους κορμούς, μετακίνησαν μεγάλες κοτρώνες, για να καθαρίσουν το μονοπάτι και μετέφεραν με την πλάτη 3 τόνους δομικά υλικά (για την αποκατάσταση της στέρνας). Δια θαλάσσης βοήθησαν φίλοι του Συλλόγου μας, από τη Σούγια και την Αγία Ρουμέλη, μεταφέροντας συχνά τους ορειβάτες στην παραλία Δώματα, απ’ όπου άρχιζε η πεζοπορία για να φθάσουν στα σημεία των εργασιών.
Η Α.Ν.Ε.ΝΔΥ.Κ., η οποία πάντα είναι αρωγός στις εκδηλώσεις μας, μετέφερε δωρεάν όλα τα δομικά και μονωτικά υλικά για τις εργασίες στη στέρνα.
Ο εργολάβος με σωστές επεμβάσεις έκαμε την ερειπωμένη και διαλυμένη στέρνα ζωντανή και λειτουργική, με νερό για τους πεζοπόρους. Βέβαια και αυτή τη φορά η Περιφέρεια Κρήτης με τη συμβολική στήριξή της, αλλά και τις άμεσες ενέργειες των κ.κ. Βουλγαράκη και Καλογερή, αντιπεριφερειαρχών Χανίων, έδωσαν τέλος σε ένα χρονίζον πρόβλημα της περιοχής.
Τα 4 κυβικά νερό, που αυτή τη στιγμή έχουν γεμίσει τη στέρνα, όπως και η καταλυτική επέμβαση στο μονοπάτι Ε4 από τα Δώματα στην Αγία Ρουμέλη, θα διευκολύνει την κίνηση των πεζοπόρων.
Θα ήταν ασφαλώς, ευχής έργο όλα το παραλιακό μονοπάτι Ε4 να συντηρηθεί και να επισκευασθεί το συντομότερο δυνατό, χωρίς τις γραφειοκρατικές χρονοβόρες διαδικασίες, που πολλές φορές είναι πολύ δαπανηρές με αποτελέσματα αποκαρδιωτικά, σε παρόμοιες περιπτώσεις. Μέχρι πάντως να γίνει αυτή η εργασία ο Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων θα συνεχίσει να συντηρεί εθελοντικά το παραλιακό μέτωπο του μονοπατιού.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα