Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Το Μνημείο Πεσόντων Φρε

Κύριε διευθυντά,
το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, κατά τη Συνεδρία 7 της 22 Φεβρουαρίου 2024 (Θέμα 7ο), γνωμοδότησε ότι: «το Ηρώο Φρε με όλα τα συστατικά και παραρτήματά του ανήκει στον άμεσα περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως μνημείου Ιερού Ναού Ευαγγελίστριας Φρε (ΥΑ ΥΠΠΟ/ΓΔΑ/ΑΡΧ/Β1/Φ38/56593/1881/29-11-2001, ΦΕΚ 1658/Β2001) ο οποίος ήδη Προστατεύεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4858/2021 (ΦΕΚ Α 220/19-11-2021)”. Πρόκειται για “απόλυτη Προστασία του χώρου” σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΠΟ.
Το σχετικό έγγραφο του ΥΠΠΟ, Α.Π. 74964/12-3-2024 απεστάλη, μεταξύ άλλων: στον Δήμο Αποκορώνου, στην Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, στην Περιφέρεια Κρήτης, στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χανίων, την Πολεοδομία Χανίων και άλλους αποδέκτες. Είναι προφανείς οι αρμόδιοι φορείς για την εφαρμογή της απόφασης.
Με δεδομένη τη συμμόρφωση στις αποφάσεις της νομοθεσίας, καθώς και την έγνοια για τη στήριξη κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας στα χωριά μας που ερημώνονται, ο Σύλλογός μας έχει κατ’ επανάληψη προτείνει εγγράφως λύση τόσο για τον σεβασμό του Μνημείου Πεσόντων όσο και τη στήριξη της τοπικής επιχείρησης εστίασης. Επίσης, και κυρίως, κατά τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αποκορώνου (31 Μάη 2021, βλέπε πρακτικά), σχεδόν το σύνολο των Δημοτικών Συμβούλων και των παρατάξεων της Αντιπολίτευσης υποστήριξε παρεμφερείς λύσεις που δεν εμποδίζουν κατά κανένα τρόπο την εξυπηρέτηση του χωριού και συγχρόνως σέβονται το Μνημείο και ενισχύουν την τοπική επιχείρηση.
Μερικοί σύμβουλοι δήλωσαν ότι επισκέφτηκαν προς τούτο το χώρο. Ελπίζουμε ότι θα επικρατήσει τελικά η οδός της λογικής.

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φρεδιανών Αττικής,
Ε. Μακριδάκης, πρόεδρος, Α. Οικονομόπουλος επίτιμος πρόεδρος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα