Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Το κοινοβούλιο του Λιβάνου απέτυχε για 12η φορά να εκλέξει πρόεδρο

Ο Λίβανος βυθίσθηκε σήμερα ακόμη περισσότερο στην κρίση, καθώς η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της εμπόδισαν απόπειρα των αντιπάλων τους να εκλέξουν στη θέση του προέδρου της χώρας έναν κορυφαίο αξιωματούχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, οξύνοντας τις διαθρησκευτικές εντάσεις και μειώνοντας τις ελπίδες για μια ανάκαμψη του κράτους, που βρίσκεται σε αποσύνθεση.

Τέσσερα χρόνια αφότου ο Λίβανος διολίσθησε σε μια οικονομική κατάρρευση που σηματοδοτεί τη χειρότερη κρίση του από τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90, το κοινοβούλιο απέτυχε για 12η φορά να εκλέξει κάποιον στη θέση του προέδρου, την οποία πρέπει, βάσει του συντάγματος της χώρας, να καταλάβει ένας μαρωνίτης χριστιανός.

Οι βουλευτές της υποστηριζόμενης από το Ιράν ένοπλης σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της, στους οποίους περιλαμβάνεται το σιιτικό Κίνημα Αμάλ, αποχώρησαν από τη συνεδρίαση για να εμποδίσουν την προσπάθεια των κύριων χριστιανικών κομμάτων να εκλέξουν τον αξιωματούχο του ΔΝΤ Τζιχάντ Αζούρ.

Η αντιπαράθεση έχει ανοίξει ένα διαθρησκευτικό ρήγμα, με έναν από τους κύριους χριστιανούς συμμάχους της Χεζμπολάχ, τον Γκεμπράν Μπασίλ, να ευθυγραμμίζεται με την επιλογή να εκλεγεί ο Αζούρ, συντασσόμενος με χριστιανικές παρατάξεις που είναι αντίπαλες της Χεζμπολάχ.

Ο Αζούρ, διευθυντής του ΔΝΤ αρμόδιος για τη Μέση Ανατολή και πρώην υπουργός Οικονομικών, κέρδισε την υποστήριξη 59 από τους 128 βουλευτές στην αρχική ψηφοφορία, λιγότερους από τα δύο τρίτα που χρειάζονταν στον πρώτο γύρο. Ο Σουλεϊμάν Φραντζίε, ο οποίος υποστηρίζεται από τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της, έλαβε 51 ψήφους.

Ο Δημήτρης Μάντζος εκπρόσωπος Τύπου το ΠΑΣΟΚ μιλά στο podcast των “Χ.ν.”, Terra Politica με αφορμή τη χθεσινή του ομιλία στα Χανιά

Στη συνέχεια η Χεζμπολάχ και οι σύμμαχοί της αποχώρησαν από το κοινοβούλιο, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η απαρτία των δύο τρίτων που απαιτείται για ένα δεύτερο γύρο ψηφοφορίας, στον οποίο ένας υποψήφιος μπορεί να κερδίσει με την υποστήριξη 65 βουλευτών.

Έτσι απομακρύνεται πάλι η προοπτική να καλυφθεί η θέση του προέδρου του Λιβάνου, η οποία είναι κενή από τον Οκτώβριο που έληξε η θητεία του προέδρου Μισέλ Αούν, ο οποίος ήταν σύμμαχος της Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ, η οποία λέει πως ασκεί τα συνταγματικά δικαιώματά της, υποστηρίζει τον στενό χριστιανό σύμμαχό της Φραντζίε, ένα φίλο του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ο οποίος υποστηρίζει το δικαίωμα της Χεζμπολάχ να διαθέτει όπλα.

Η Χεζμπολάχ, η οποία έχει χαρακτηρισθεί τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, καταφέρεται εναντίον του Αζούρ, τον οποίο περιγράφει ως ένα συγκρουσιακό υποψήφιο.

Ο σιίτης μουφτής του Λιβάνου σεΐχης Άχμαντ Καμπαλάν αύξησε την Κυριακή τις επιθέσεις εναντίον του Αζούρ χωρίς να τον κατονομάσει, κατηγορώντας τον ότι υποστηρίζεται από το Ισραήλ και τονίζοντας πως «δεν θα επιτραπεί να υπάρξει ένας πρόεδρος με αμερικανική σφραγίδα».

Ο 57χρονος Αζούρ έχει δηλώσει πως θέλει να οικοδομήσει την εθνική ενότητα και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις σε μια χώρα που πλήττεται από τη βαθύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-90.

Ο Αζούρ είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών από το 2005 ως το 2008, μια περίοδο πολιτικής σύγκρουσης ανάμεσα σε μια κυβέρνηση υποστηριζόμενη από τη Δύση και τη Σαουδική Αραβία και αντιπάλους με επικεφαλής τη Χεζμπολάχ που είχαν συμμαχήσει με τη Δαμασκό.

Ο Αζούρ είχε επίσης την υποστήριξη της κύριας παράταξης των Δρούζων του Λιβάνου, του Προοδευτικού Σοσιαλιστικού Κόμματος με επικεφαλής την οικογένεια Τζουμπλάτ, και μερικών σουνιτών βουλευτών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα