Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Το ΚΚΕ για τη μείωση παραγωγής καστάνου στα Χανιά

Επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα προβλήματα λόγω της μείωσης της παραγωγής κάστανου στην περιοχή των Χανίων έθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία και Μανωλάκου Διαμάντω.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «στην περιοχή των χωριών Παλαιά Ρούματα, Έλος, Φλώρια, Σέμπρωνα, Πρασέ, κτλ, στα ορεινά του Νομού Χανίων, καλλιεργούνται καστανιές και συγκεκριμένα η μοναδική ποικιλία «Κρητικό μαρώνι». Τη φετινή χρονιά είναι έντονο το φαινόμενο της ακαρπίας, με μεγάλη μείωση της παραγωγής, με αποτέλεσμα σοβαρές συνέπειες στο εισόδημα των παραγωγών, που αγωνίζονται για να μείνουν στα χωριά τους και να συνεχίσουν αυτή την ιστορική καλλιέργεια.
Η κατάσταση αυτή έρχεται να προστεθεί πάνω στο υπαρκτό πρόβλημα του έλκους της καστανιάς που βάζει σε κίνδυνο την ίδια την καστανιά, έχει προκαλέσει την καταστροφή των δέντρων και έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό τους. Την ίδια ώρα, το κράτος αδιαφορεί για το πρόβλημα και δεν παρέχει καμία επιστημονική ή άλλη στήριξη, με δεδομένη και τη σοβαρή υποστελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) στην Κρήτη.
Οι επιπτώσεις στους μικρούς καστανοπαραγωγούς και γενικότερα στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλες, καθώς το κάστανο είναι βασικό συμπληρωματικό εισόδημα, μαζί με την ελιά που κι αυτή πλήττεται από την ακαρπία.
Συνολικά τα παραπάνω προβλήματα, σε συνδυασμό με την ακρίβεια ως αποτέλεσμα των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα (φόροι, χαράτσια, εισφορές, κτλ) οδηγούν σε χειροτέρευση της ποιότητας ζωής των βιοπαλαιστών καστανοπαραγωγών της Κρήτης, επιδείνωση των όρων παραμονής τους στην παραγωγή και στον αφανισμό τους.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός σε ποιες κατεπείγουσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για:
-Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των καστανοπαραγωγών.
– Να καλυφθούν από τον ΕΛΓΑ όλα τα αίτια που προκαλούν μείωση της παραγωγής στο κάστανο.
– Την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων (πχ έλκος της καστανιάς) που δυσχεραίνουν συνολικά την καλλιέργεια του κάστανου και τη ζωή των καστανοπαραγωγών της ορεινής περιοχής των Χανίων.
– Να στελεχωθούν πλήρως, με το απαραίτητο μόνιμο επιστημονικό και λοιπό προσωπικό, οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Κρήτη, με χορήγηση εξοπλισμού και μέσων στους υπαλλήλους».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα