Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το Κ.Π.Ε. Βάμου στο Βερολίνο

Η αναπληρώτρια υπεύθυνη του ΚΠΕ Βάμου, Παπαδογιαννάκη Κωνσταντίνα παρακολούθησε σεμινάριο με θέμα: «Διαπολιτισμικότητα στο σχολείο» που διοργάνωσε ο οργανισμός Globtrain GbR, EU Project Management και πραγματοποιήθηκε στις 18-24 Μαρτίου 2018, στο Βερολίνο. Στο σεμινάριο συμμετείχαν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές από την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Ιταλία και την Αυστρία και πραγματοποιήθηκε στην Αγγλική γλώσσα.
Η μετακίνηση αυτή έγινε στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ ΚΑ1 με θέμα «Διεθνές σχολείο, ανοιχτό σε πρόσφυγες και μετανάστες» που υλοποίησε το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου τη σχολική χρονιά 2017-2018 μετά από έγκριση του σχεδίου που είχε υποβάλει στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ).
Το σεμινάριο απευθυνόταν σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και στελέχη εκπαίδευσης, σε συμβούλους εκπαίδευσης, διευθυντές/διευθυντές σχολείων/οργανώσεων που παρέχουν εκπαίδευση ενηλίκων, που εργάζονται σε πολυπολιτισμικές τάξεις και σε διοικητικό προσωπικό σε ιδρύματα/οργανισμούς.
Η  διαπολιτισμικότητα του νέου σχολείου θέτει νέα δεδομένα και νέες προκλήσεις και απαιτεί καινοτόμες λύσεις.  Αυτό το σεμινάριο ασχολήθηκε με θέματα όπως: α) πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τις πολιτισμικές συγκρούσεις στο χώρο του σχολείου (τόσο σε επίπεδο μαθητών όσο και σε επίπεδο οικογένειας), β) ποια τα 4 σημαντικότερα μοντέλα πολιτισμικής κατανόησης, γ) ποιες είναι οι προτεινόμενες τεχνικές και τα εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να μας  βοηθήσουν να επιλύσουμε τυχόν πολιτισμικές συγκρούσεις στην τάξη, το μοντέλο του Βyram για την διαπολιτισμική επικοινωνιακή ικανότητα και πώς μπορούν οι μαθητές να αλληλεπιδρούν με παραγωγικό τρόπο ανεξάρτητα από την πολιτισμική τους ταυτότητα.
Μέσα από την παρουσίαση των καταγεγραμμένων μοντέλων και τη συζήτηση πάνω  σ΄ αυτά, την κατάθεση εμπειριών και την ανταλλαγή απόψεων, οι συμμετέχοντες διερεύνησαν τις διαπολιτισμικές εκπαιδευτικές πρακτικές.  Έλαβαν γνώσεις και εργαλεία για να προωθήσουν την επικοινωνία στις τάξεις τους προλαβαίνοντας και λύνοντας διαπολιτισμικές συγκρούσεις στην τάξη τους.  Επισκέφτηκαν διαπολιτισμικά σχολεία μεταναστών και σχολεία εκμάθησης της γλώσσας (γερμανικής) για ενήλικες, όπου ενημερώθηκαν για τις στρατηγικές διδασκαλίας καθώς και για το ισχύον σύστημα στην Γερμανία.
Συγκεκριμένα, οι στόχοι του σεμιναρίου ήταν οι εξής:
• παροχή βασικών γνώσεων σχετικά με τις συγκρούσεις που δημιουργούνται σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον,
• πρόταση μεθόδων για επίλυση διαπολιτισμικών συγκρούσεων,
• ανταλλαγή καλών πρακτικών με τους Γερμανούς δασκάλους με προκείμενο τον μετριασμό, την διαχείριση των  συγκρούσεων,
• προτάσεις για υιοθέτηση δραστηριοτήτων μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα κάθε χώρας οι οποίες εγγυώνται την διαπολιτισμική κατανόηση.
Συνολικά, το σεμινάριο βοήθησε τους συμμετέχοντες να αποκτήσουν γνώσεις πάνω στην διαπολιτισμική επικοινωνιακή ικανότητα, στην πολιτισμική κατανόηση καθώς και στους τρόπους επίλυσης διαπολιτισμικών συγκρούσεων.
Το Globtrain GbR είναι ένας φορέας που ειδικεύεται στην οργάνωση και το συντονισμό σχεδίων κινητικότητας με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε., ιδίως σε προγραμμάτων Erasmus+. Κύριοι εκπαιδευτές του σεμιναρίου ήταν ο Fabrizio Ranieri και η Miriam Simone.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα