Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου, 2021

Το Ι.Α.Κ. να μπει σε προτεραιότητα

Θλίψη αλλά και προβληματισμό προκαλεί η κατάσταση των αρχείων που βρίσκονται στο υπόγειο του Ιστορικού Αρχείου Κρήτης, τα οποία όπως επισημάνθηκε σε χθεσινή εκδήλωση, έχουν πιάσει… μούχλα ενώ είναι άγνωστο τι περιέχουν αφού ποτέ δεν είχαν συντηρηθεί αλλά και καταγραφεί!
Προβλήματα λόγω φθορών στο κτηριακό
-τα οποία επιδείνωσε η πρόσφατη κακοκαιρία- αντιμετωπίζουν και οι αίθουσες που φιλοξενούν το Οθωμανικό αρχείο (τεράστιο σε όγκο αρχείο).
Προφανώς αυτό (μούχλα) δεν συνέβη τώρα αλλά είναι αποτέλεσμα προηγούμενων χρόνων, δείγμα έλλειψης βούλησης από την Πολιτεία να στηρίξει ενεργά τον πολιτισμό της.
Γιατί μούχλα σε πολύτιμα πιθανόν αρχεία και κειμήλια δεν δείχνει μόνο έλλειψη πόρων λόγω οικονομικής κρίσης αλλά δείχνει και έλλειψη κουλτούρας και αγάπης για την ιστορία, την ιστορική έρευνα και τον γραπτό πολιτισμό.
Ισως το πιο θλιβερό είναι ότι το Ιστορικό αρχείο Κρήτης ως μέρος των Γενικών Αρχείων του Κράτους, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων!
Τι προτίθεται να κάνει η επερχόμενη δημοτική αρχή αλλά και οι τοπικοί βουλευτές για τη διάσωση, συντήρηση, καταγραφή του αρχειακού υλικού του Ιστορικού Αρχείου;  Μήπως και σωθεί… ό,τι σώζεται…

2 Comments

  1. Θα μπορούσε το Ιστορικο αρχειο Κρητης να συζητησει με το Πολυτεχνείο Κρητης ώστε να στεγαστει το Ιστορικο αρχειο Κρητης στο υπεροχο κτιριακο συγκρότημα της Γαλλικης Σχολης στη περιοχη της Χαλεπας!!!!!!!!!!!

  2. Ο,τι διαχειρίζεται “το κρατος” φυσικά με τα λεφτά του φορολογούμενου η με δανεικά, καταρρέει. Κανενας ομως δεν τολμά να σταματήσει τον κατήφορο του κρατισμού. Τουναντίον, όλοι κλεινουν το μάτι και ελπίζουν σε βολέματα, αργομισθίες και εργολαβίες στο δημόσιο. Το αρχείο ειναι αλλο ενα παράδειγμα κακοδιαχείρησης. Τι κανουν οι προοδευμένες χώρες του εξωτερικού σε αντίστοιχες περιπτώσεις; πως διασώζουν κειμήλεια αιώνων? Ερωτήματα που εχουν σκληρές απαντήσεις για οσους κρώζουν για “δημόσια και δωρεάν” πράγματα (που φυσικά δεν υπάρχουν).

    Μάρκος Δασκαλάκης

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα