Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το Γυµνάσιο Πλατανιά στην Γερµανία

» Ολοκλήρωση του προγράµµατος Erasmus+

Το διάστηµα 7 µε 14 Μαΐου 2023 οµάδα τεσσάρων µαθητών µε τη συνοδεία εκπαιδευτικών του σχολείου συµµετείχε στην 5η διεθνή συνάντηση σχολείων από Γερµανία, Ισπανία, Ιταλία, Πολωνία και Ελλάδα που έλαβε χώρα στην πόλη Stadtbergen της Γερµανίας στο πλαίσιο του προγράµµατος Erasmus+ Climate Change- Meet the Challenge 2020 και κωδικό 2020-1-DE03-KA229-077204_2.

Το σχολείο που µας φιλοξένησε ήταν το Parkschulen Stadtbergen πολύ κοντά στην πόλη Augsburg στην περιοχή της Βαυαρίας. Οι µαθητές µας φιλοξενήθηκαν από οικογένειες του γερµανικού σχολείου και συµµετείχαν σε ποικίλες δραστηριότητες κατά την διάρκεια της εβδοµάδας που πέρασαν εκεί.

Συγκεκριµένα:
Την Κυριακή 7 Μαΐου ταξιδέψαµε από τα Χανιά στο Μέµινγκεν από όπου µεταφερθήκαµε στο Stadtbergen και τα παιδιά συνάντησαν τις οικογένειες που θα τα φιλοξενούσαν κατά τη διάρκεια της εβδοµάδας. Τα περισσότερα παιδιά γνωρίζονταν αφού λιγότερο από ένα µήνα πριν, είχαν επισκεφθεί το σχολείο µας στον Πλατανιά.
Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν την επόµενη µέρα στο σχολείο, µε µια όµορφη τελετή υποδοχής όπου οι µαθητές τραγούδησαν και χόρεψαν για εµάς. Στη συνέχεια στο
∆ηµαρχείο της πόλης συναντήσαµε τον δήµαρχο που µας υποδέχτηκε εγκάρδια και ενδιαφέρθηκε για το σχολείο και τον τόπο µας τον οποίο µάλιστα όπως µας είπε, είχε επισκεφθεί κάποια χρόνια πριν.

Αφού αφήσαµε το ∆ηµαρχείο, περπατήσαµε το µονοπάτι του περιβάλλοντος που έχει υιοθετήσει το γερµανικό σχολείο σε µια προσπάθεια να ενηµερώσει τους περιπατητές του για την κλιµατική αλλαγή. Στη συνέχεια µεταφερθήκαµε στο κέντρο του Augsburg για να γνωρίσουµε το σύστηµα ύδρευσης της πόλης που φτάνει τα 800 χρόνια πίσω στο χρόνο και ανήκει στην Παγκόσµια κληρονοµιά της UNESCO από το 2019. Η περιοχή ήδη από την εποχή του Μεσαίωνα, είχε ένα εξελιγµένο τεχνικά σύστηµα ύδρευσης στο οποίο γινόταν από τότε διαχωρισµός του ποταµίσιου και του πόσιµου νερού που έρχεται από το δάσος της πόλης και δεν χρειάζεται καµία χηµική επεξεργασία λόγω του φυσικού φιλτραρίσµατος στο υπέδαφος! Αυτό το κάνει ένα από τα καλύτερα ποιοτικά νερά στην Ευρώπη, ενώ συνεχίζουν να εκµεταλλεύονται τη δύναµη του νερού τροφοδοτώντας το 1/3 του πληθυσµού της πόλης, που φτάνει τους 300.000 κατοίκους, µε ρεύµα που προέρχεται από τους 40 σταθµούς υδροηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν ακόµη.

Η δεύτερη ηµέρα δραστηριοτήτων περιελάµβανε εκδροµή στις Βαυαρικές Άλπεις. Ξεκινήσαµε την ηµέρα µε την επίσκεψη στο Ανάκτορο Linderhof και τους υπέροχους κήπους του. Ανεβήκαµε από τα 850m στα 1250m υψόµετρο περπατώντας περίπου δύο ώρες σε ανηφορικό δρόµο, θαυµάζοντας το ιδιαίτερο τοπίο και το απέραντο πράσινο. Αφού γευµατίσαµε στο καταφύγιο που υπήρχε στο σηµείο, κατεβήκαµε ξανά στην κοιλάδα µε ατοµικά οχήµατα που ολισθαίνουν στην πλαγιά πάνω σε ειδικές ράγες και επιστρέψαµε στη βάση µας αργά το απόγευµα.

Την Τετάρτη 10 Μαΐου συναντηθήκαµε και πάλι στο σχολείο και κάθε οµάδα παρουσίασε τις δραστηριότητες που υλοποίησε κατά τη διάρκεια του προγράµµατος, µιας και η συγκεκριµένη συνάντηση ήταν η τελευταία δια ζώσης για εκπαιδευτικούς και µαθητές. Στη συνέχεια περπατήσαµε στο δάσος και µάθαµε για την τοπική βιοποικιλότητα και τα προβλήµατα του δάσους µε την καθοδήγηση ειδικών. Συµµετείχαµε σε βιωµατικά παιχνίδια, και πραγµατοποιήσαµε δεντροφύτευση νέων δέντρων συµβάλλοντας στην προσπάθεια εµπλουτισµού του δάσους που λόγω µονοκαλλιέργειας κινδυνεύει µε εξαφάνιση από έντοµο που νεκρώνει σταδιακά τα δέντρα. Το απόγευµα, επιστρέφοντας στο σχολείο, οι γονείς σε συνεργασία µε τους εκπαιδευτικούς είχαν οργανώσει µπάρµπεκιου για όλους. Είχαµε µε αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουµε µε τα µέλη των οικογενειών που φιλοξενούσαν τα παιδιά µας και να τους ευχαριστήσουµε για άλλη µια φορά για την προσφορά τους.

Η επόµενη ηµέρα περιελάµβανε εκδροµή στην πόλη Nordlingen, µία από τις τρεις πόλεις της Γερµανίας, που εξακολουθεί να διαθέτει ολοκληρωµένο τείχος που την περικλείει. Η πόλη βρίσκεται περίπου 115 χλµ ανατολικά της Στουτγάρδης και 145 χλµ βορειοδυτικά του Μονάχου. Χτίστηκε σε έναν κρατήρα πρόσκρουσης ενός µετεωρίτη, ηλικίας 15 εκατοµµυρίων ετών και διαµέτρου 25 χιλιοµέτρων -το Nördlinger Ries. Ευρήµατα στα σπήλαια Ofnet κοντά στην πόλη δείχνουν ότι η τοποθεσία του σηµερινού Nördlingen κατοικούνταν ήδη στα τέλη της Παλαιολιθικής περιόδου. Ο µετεωρίτης εκτιµάται ότι χτύπησε την περιοχή µε 70.000 χλµ./ώρα και την άφησε γεµάτη µε περίπου 72.000 τόνους µικροδιαµάντια στα οποία όµως δεν είναι δυνατόν να γίνει επεξεργασία.Τα πέτρινα κτίρια στην πόλη περιέχουν εκατοµµύρια µικροσκοπικά διαµάντια, όλα πλάτους λιγότερο από 0,2 mm.

Λόγω της προσκρουσης και των ιδιαίτερων πετρωµάτων που δηµιουργήθηκαν, η κοιλάδα που προέκυψε σε συνδυασµό µε το ότι για χρόνια έµεινε καλυµµένη µε νερό, υπήρξε και εξακολουθεί να είναι πολύ εύφορη, καθιστώντας την πόλη του Nordlinger µια πλούσια πόλη, πράγµα που µπορεί εύκολα να παρατηρήσει ο επισκέπτης από τα ιδιαίτερα κτίρια µε πιο χαρακτηριστικό τον Καθεδρικό Ναό µε το 90 µέτρα ύψος καµπαναριό του.
Την Πέµπτη και τελευταία ηµέρα δραστηριοτήτων επισκεφθήκαµε το Βοτανικό Πάρκο του Άουγκσµπουργκ µε τα πολυάριθµα διαφορετικά είδη φυτών και µια έκθεση κόµικ σχετική µε την κλιµατική αλλαγή. Η κοινή εβδοµάδα µε τους εταίρους µας ολοκληρώθηκε µε ένα µεγάλο φεστιβάλ- γιορτή του περιβάλλοντος στους χώρους του σχολείου το οποίο περιελάµβανε χορό, µουσική, θεατρικό δρώµενο, εργαστήρια για τα παιδιά και ένα µεγάλο παζάρι που οργάνωσαν γονείς και µαθητές.
Αφήσαµε πίσω το Stadtbergen το Σάββατο 13 Μαΐου γεµάτοι εµπειρίες και όµορφα συναισθήµατα αλλά και µε µια γλυκιά θλίψη λόγω του ότι το πρόγραµµα έφτανε στο τέλος του.
Στην γειτονική πόλη Memmingen περάσαµε το τελευταίο εικοσιτετράωρο περιµένοντας την πτήση της επιστροφής. Είχαµε µε αυτόν τον τρόπο την ευκαιρία να γνωρίσουµε άλλη µια πόλη της περιοχής, επίσης πολύ όµορφη, γεµάτη ζωή και όµορφες γειτονιές δίπλα σε κανάλια.

Επιστρέψαµε στη βάση µας έχοντας στο µυαλό µας όµορφες εικόνες, νέες γνώσεις και εµπειρίες, µε νέες φιλίες που δηµιουργήθηκαν και που ελπίζουµε να κρατήσουν στο χρόνο και να ανθίσουν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα