Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024

Το γέλιο κάνει (πάντα) καλό!

Γάργαρο, νευρικό, ασταµάτητο, «ρουθουνιστό», σιωπηλό, «σατανικό», καλοκάγαθο, µεταδοτικό, του… «Αγιου Βασίλη», σιωπηλό, µέχρι δακρύων, «δολοφονικό», πηγαίο, αυθεντικό…

Το γέλιο –ευτυχώς- είναι στην καθηµερινότητά µας. Είτε λίγο, είτε πολύ, σπανίως περνά µέρα χωρίς να γελάσουµε. Είναι µια µοναδική παγκόσµια γλώσσα που υπερβαίνει σύνορα, εθνικές γλώσσες και αντιλήψεις.
Με το γέλιο επικοινωνούµε, ερχόµαστε πιο κοντά, «δενόµαστε». Και φυσικά, µας κάνει να αισθανόµαστε καλά. Το τελευταίο µάλιστα, το πιστοποιεί και η επιστήµη. Πειράµατα έδειξαν πως το γέλιο έχει µια σειρά από σηµαντικά οφέλη για την υγεία. Σήµερα λοιπον, η στήλη εντοπίζει και σας παρουσιάζει γιατί το γέλιο κάνει (πάντα) καλό!

Γελάστε και κοιµηθείτε σαν… πουλάκι

Ο ύπνος είναι συχνά πολύ τζαναµπέτης. Υπάρχουν φορές που θέλουµε να κοιµηθούµε και ο Μορφέας δεν συνεργάζεται καθόλου. Στριφοργυρνάµε σαν το αρνί στη σούβλα αλλά το µάτι δεν κλείνει µε τίποτα… Τα καλά νέα είναι πως συµφωνα µε τους επιστήµονες, το γέλιο βοηθά άµεσα στο να νυστάξουµε και να κοιµηθούµε. Όταν γελάµε, το σώµα απελευθερώνει µελατονίνη, αυτή τη φυσική χηµική ουσία που προκαλεί υπνηλία και χαλάρωση. Καθώς η µελατονίνη περνά στο σώµα µας, το στρες µειώνεται, προάγεται η µυική χαλάρωση και ανοίγει ο δρόµος για ξεκούραστο ύπνο. Ετσι, την επόµενη φορά που αισθάνεστε πως δεν σας παίρνει ο ύπνος, γελάστε! ∆είτε ένα αστείο βίντεο, ή σκεφτείτε αστεία περιστατικά. Και ο ύπνος θα έρθει εύκολα και γρήγορα!

Βοηθούν στη σύλληψη!

Αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι και προβλήµατα, τότε η σύλληψη µπορεί να γίνει πιο εύκολη αν γελάτε συχνά! Μελέτες έδειξαν πως ακριβώς επειδή η σύλληψη είναι σύνθετη διαδικασία που επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες, µε κορυφαίο το άγχος, το γέλιο µπορεί να αποδειχθεί σωτήριο. Συγκεκριµένα το γέλιο βοηθά στην απελευθέρωση κορτιζόλης που επηρεάζει θετικά την αναπαραγωγική διαδικασία. Γελώντας, το σώµα απελευθερώνει ενδορφίνες, που βοηθούν στο να χαλαρώσετε και µειώνουν το στρες. Χωρις στρες, λένε οι επιστήµονες, δηµιουργείται φιλόξενο περιβάλλον για σύλληψη. Αν λοιπόν προσπαθείτε να διευρύνετε την οικογένειά σας, εντάξτε το χιούµορ στη ζωή σας. ∆είτε αστείες ταινίες, πείτε αστεία µεταξύ σας, γελάστε µέχρι δακρύων. Οι στιγµές γέλιου, εκτός του ότι περιορίζουν το στρες σας φερνουν πιο κοντά, σας κάνουν να δεθείτε περισσότερο. Με το γέλιο το ταξίδι προς τη γονιµότητα,    γίνεται πιο ευχάριστο και πάντως λιγότερο αγχωτικό.

Γελάτε για να καταπολεµήσετε το άγχος!

Το άγχος είναι κοινό πρόβληµα των περισσότερων, όµως το γέλιο µπορεί να γίνει ακαταµάχητος σύµµαχος µας εναντίον του. Όταν γελάµε, το σώµα απελευθερώνει ένα ισχυρό κοκτέιλ ορµονών που εξουδετερώνουν τις επιπτώσεις του στρες. Οι ενδορφίνες, οι χηµικές ουσίες που µας κάνουν να αισθανόµαστε καλά, κατακλύζουν το σύστηµά µας όσο γελάµε. Ενισχύουν τη διάθεσή µας, µας χαλαρώνουν, µειώνουν το στρες και το άγχος. Επίσης, το γέλιο διεγείρει ευεργετικές ορµόνες, όπως η ντοπαµίνη και η σεροτονίνη, οι οποίες είναι καθοριστικές για τη ρύθµιση της διάθεσης. Σκεφτείτε το γέλιο ως έναν φυσικό τρόπο αντιµετώπισης του στρες χωρίς παρενέργειες. Ένα «καλό» γέλιο µπορεί να σας βοηθήσει να αντιµετωπίσετε τις αντιξοότητες µε χαµόγελο και να διατηρήσετε την εσωτερική σας ηρεµία, ακόµη και στις πιο θυελλώδεις στιγµές.

Μας φέρνει πιο κοντά

Το γέλιο συνήθως δεν είναι µοναχική υπόθεση (εντάξει, είναι και οι φορές που µας πιάνει νευρικό γελιο όταν είµαστε µόνοι, στα καλά καθούµενα!). Τις περισσότερες φορές είναι µια κοινωνική διαδικασία    που συνδέει τους ανθρώπους. Το να µοιράζεστε στιγµές γέλιου δηµιουργεί αίσθηση συντροφικότητας και ενισχύει τις κοινωνικές σχέσεις µε τρόπους που πιθανότατα δεν είχατε φανταστεί. Θυµηθείτε τις στιγµές που έχετε γελάσει πολύ µε φίλους, οικογένεια ή και αγνώστους. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το γέλιο αποτελούσε σίγουρα παγκόσµια γλώσσα, καταρρίπτοντας οποιοδήποτε εµπόδιο ένας διάλογος µπορεί να είχε.    Είτε λέτε αστεία, ανακαλείτε    αστεία περιστατικά, είτε απολαµβάνετε µια κωµική παράσταση, το γέλιο δηµιουργεί κοινές εµπειρίες. Και αυτές οι κοινές στιγµές δεν είναι φευγαλέες. Συµβάλλουν στην οικοδόµηση βαθύτερων, πιο ουσιαστικών σχέσεων. Το γέλιο δηµιουργεί ακλόνητη γέφυρα µεταξύ των ανθρώπων, διευκολύνοντας τη σύνδεση, την ενσυναίσθηση και την οικοδόµηση εµπιστοσύνης.
Ξεκάθαρα το γέλιο είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο. Ένα ακαταµάχητο γιατρικό. Είναι από τους βασικότερους παράγοντες που συγκρατούν τις σχέσεις και τις ενδυναµώνουν. Και σε κάθε περίπτωση, µας κάνει να αισθανόµαστε καλά. Γι αυτό, σε κάθε ευκαιρία που σας δίνετε, γελάτε. Πολύ, δυνατά, µε την καρδιά σας. Όπως γελάνε τα πιτσιρίκια! Αυτά ξέρουν καλύτερα!!!

Η καρδιά λειτουργεί καλύτερα

Σύµφωνα µε τους επιστήµονες και η καρδιά επηρεάζεται από το γέλιο, διότι όπως αποκαλύπτουν µελέτες, το γέλιο βελτιώνει την καρδιαγγειακή λειτουργία. Όταν γελάµε,    το σώµα αυξάνει τη ροή και την κυκλοφορία του αίµατος. Η διαδικασία αυτή προάγει πιο υγιή καρδιά αφού µειώνεται ο κίνδυνος θρόµβων και βελτιώνεται η καρδιαγγειακή λειτουργία. Σκεφτείτε λοιπόν πως το γέλιο είναι µια απολαυστική προπόνηση για το καρδιαγγειακό σας σύστηµα, χωρίς µάλιστα να ιδρώσετε καθόλου!    Όσο περισσότερο γελάτε, τόσο περισσότερο προσφέρετε στην καρδιά σας µια µίνι-αερόβια άσκηση.

Το καλύτερο παυσίπονο!

Λένε ότι το γέλιο είναι το καλύτερο φάρµακο και αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις που πονάτε. Υπάρχει άµεση σύνδεση µεταξύ του γέλιου και της ανακούφισης από τον πόνο και βρίσκεται στην απελευθέρωση ενδορφινών, των φυσικών παυσίπονων του σώµατος. Φανταστείτε πως οι ενδορφίνες είναι σαν µικροί υπερήρωες που εµφανίζονται για να κάνουν τη µέρα σας καλύτερη. Όταν ο εγκέφαλός λοιπόν απελευθερώνει ενδορφίνες, αυτές µειώνουν την αντίληψή σας για τον πόνο. Είναι σαν να µπαίνουν στη µάχη του πόνου ένας στρατός ακάµατοι πολεµιστές. Μπορεί βέβαια το γέλιο να µην προσφέρει µόνιµη λύση σε περιπτώσεις χρόνιου πόνου, αλλά σίγουρα προσφέρει προσωρινή ανακούφιση. Έτσι, την επόµενη φορά που θα αντιµετωπίσετε πονοκέφαλο, µυϊκούς πόνους ή δυσφορία, βρείτε έναν (ή και περισσότερους) λόγο για να γελάσετε. Είναι η φυσική στρατηγική που διαθέτει το σώµα µας προκειµένου να διαχειριζόµαστε τον πόνο.

Με πληροφορίες από:

www.helpguide.org/articles/mental-health/laughter-is-the-best-medicine.htm
https://selecthealth.org/blog/2021/03/7-surprising-benefits-of-laughing
www.gaiam.com/blogs/discover/7-health-benefits-of-laughter
https://health.clevelandclinic.org/is-laughing-good-for-you
www.va.gov/WHOLEHEALTHLIBRARY/tools/healing-benefits-humor-laughter.asp


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα