Τετάρτη, 12 Μαΐου, 2021

Το Γαβαλομούρι Κισάμου

Το Γαβαλομούρι Κισάμου είναι ένας ευλογημένος τόπος, πολλές φορές συνηθίζουμε να λέμε έναν τόπο ευλογημένο όταν υπάρχει πλούσια καρποφορία. Το συγκεκριμένο χωριό όμως είναι ευλογημένο με την ευλογία και την προστασία του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, προστάτη Αγίου της Ενορίας μας, με ζωντανή την παρουσία του στους χωριανούς, στους παρεπιδημούντες, αλλά ακόμα και στους χωριανούς που βρίσκονται στην Αμερική και σε κάθε πλευρά του πλανήτη με τον τόσο όμορφο και περικαλλή ναό του που χρονολογείται πάνω από εκατό χρονών, ανεγειρόμενο πάνω σε παλιά κτίσματα παλαιοχριστιανικού ναού κτισμένος με την αγάπη και τη φροντίδα όλων των παλαιών κατοίκων του χωριού. Όπως και στην αναπαλαίωσή του το 2009 έδειξαν για άλλη μια φορά οι νεότεροι αυτή τη φορά, την αγάπη τους, τη συμμετοχή τους, με κάθε τρόπο, αλλά δίνοντας και από το υστέρημά τους για την ολοκλήρωση του έργου.
Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο των παλαιότερων ετών, αλλά και επί των ημερών μου, αλλά και σύσσωμο το χωριό, αποδεικνύουν επί χρόνια ότι η θέληση, η πίστη τους και ο σεβασμός στον Άγιο, αλλά και η υπέρβαση της αγάπης που όλοι είναι πλήρως εξοπλισμένοι σε ένα μικρό χωριό να γίνονται μεγάλα και θαυμαστά.
Ένα λοιπόν ευλογημένο χωριό που έχει δώσει στην κοινωνία χρόνια τώρα, αρχής γενομένης από τον μακαριστό Κρήτης Τιμόθεο Παπουτσάκη, επιστήμονες, ανθρώπους των Γραμμάτων και των Τεχνών, ιατρούς, στρατηγούς, αεροπόρους, λεβέντες οργανοπαίχτες, αλλά και ανθρώπους του χωριού, καλλιεργητές της γης με σοφία και πολιτισμό, με ανθρωπιά και φιλότιμο, φιλόξενους και με υπερ-περισσεύματα αγάπης και λεβεντιάς. Είχα λοιπόν κι εγώ την τιμή και την ευλογία στις 17 Σεπτεμβρίου 2008 να με τοποθετήσει ο σεπτός και άξιος ποιμενάρχης μας κ. Αμφιλόχιος, εφημέριο της Ενορίας με πλήρη γνώση ευγνωμοσύνης προς το πρόσωπό του και την πατρική και στοργική αγάπη του που μέχρι και σήμερα αποδέχομαι ευγνωμόνως και τον ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας.
Κατά πάντα και διά πάντα. Ερχόμενος στο χωριό γνώρισα τόσο καλούς ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με αγκαλιάζουν με τόση αγάπη και στοργή, με τόσο σεβασμό, που τους θεωρώ όλους ανεξαρτήτως οικογένειά μου, ανθρώπους που με λατρεύουν και τους λατρεύω, που δεν με στενοχώρησαν ποτέ και για κανένα λόγο. Που ό,τι στεναχώρια και αν έχω όταν βρίσκομαι ανάμεσά τους η αγάπη τους με κάνει να τα ξεχνάω όλα. Άνθρωποι με όλη τη σημασία της λέξεως, στις εκδηλώσεις του χωριού της Ενορίας, σε κάθε κάλεσμα, παρόντες σύσσωμοι ξεχνώντας τυχόν διαφορές που μπορεί να έχει ο ένας με τον άλλο, γίνονται ένα σώμα για να προσφέρουν στην Ενορία, στον τόπο τους, αλλά και σε κάθε άνθρωπο που έχει την ανάγκη τους. Θα ήταν όμως μεγάλη παράλειψη να μην αναφερθώ στους ανθρώπους του χωριού που ανήκουν πλέον στη θριαμβεύουσα εκκλησία, που δεν είχα την τύχη να τους γνωρίσω πιο πολλά χρόνια.
Όμως μου έχουν αφήσει την αγάπη και την καλοσύνη τους, εικόνα που θα μείνει χαραγμένη στην καρδιά μου για όσο υπάρχω στην πρόσκαιρη πορεία της εδώ ζωής.
Δεν υπάρχουν λόγια και λέξεις που να εκφράζουν τα συναισθήματα αγάπης για όλους τους ανθρώπους του χωριού τους ευγνωμονώ, τους αγαπώ όλους και τον κάθε ένα ξεχωριστά.
Εύχομαι με όλη τη δύναμη της ψυχής και της ιερωσύνης που μου χάρισε ο Κύριος, ο Παντοδύναμος και Πανάγαθος Θεός μας, η Παναγία Μητέρα μας διά πρεσβειών του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, να σκέπει, να προστατεύει και να χαρίζει υγεία και δύναμη στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα που μου εμπιστεύτηκε ο Θεός και ο σεπτός επίσκοπός μας.
Θα κλείσω με δύο αξέχαστα λόγια του μακαριστού Νίκου Μπολάκη “Το Γαβαλομούρι είναι το κέντρο της γης” και “Το Γαβαλομούρι είναι το κέντρο του κόσμου”.

Και μια δικιά μου μαντινάδα:

«Γαβαλομούρι όμορφο έχεις περίσσια χάρη
μα έχεις ανθρώπους με πρεπιά και λεβεντιά μεγάλη».

3 Comments

  1. Θρυλικό χωριό και πλούσιο από το χώμα και τους λεβέντες κατοίκους,είχα την χαρά και τιμή να το επισκεφθώ το καλοκαίρι του 2005.Με φιλοξένησε ο Μανώλης Γερακάκης,ο ξεχωριστός αυτός άνθρωπος που αγαπώ και εκτιμώ πολύ.Κοντά σε κείνον έμαθα την ιστορία του τόπου,τα ήθη κι έθιμά τους και τις φυσικές ομορφιές.Αισθάνομαι τυχερή γι αυτό και για τη γνωριμία με τους ντόπιους ανθρώπους.Εύχομαι να το επαναλάβω κάποια φορά!

  2. Μοναδικό χωριό όμορφο παραδοσιακό φιλόξενο οι ναοί ευπρεπισμενοι νοικοκηρες οι γυναίκες του χωριού μοναδική κουζίνα στην νοστιμιά Μόνο στο πανέμορφο γαβαλομουρι θα βρεις .ηρεμία χαλάρωση τι αλλο Θέλουμε…. Όλα τα έχει αυτο το ευλογημένο χωριο!!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες