Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου, 2021

Το “Φθινόπωρο” του Ερντογάν

Στο πλαίσιο της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος ερωτηθείς αν θα συναντηθεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό απάντησε: «Φυσικά θα ικανοποιήσουμε το αίτημα Μητσοτάκη για συνάντηση στις ΗΠΑ». Όμως απ’ το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνεται ότι ο πρωθυπουργός στη Δ.Ε.Θ. είπε πως «δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Ερντογάν… δεν θα βρεθούμε τις ίδιες ημέρες στη Νέα Υόρκη». Όταν θα φθάνει ο κ. Μητσοτάκης στη Ν.Υ., μετά 2 ώρες είναι προγραμματισμένη η αναχώρηση του Ερντογάν και ο χρόνος είναι πολύ λίγος να γίνει συνάντηση. Εκτός και υπάρχουν ανεπίσημες επαφές και ο Τούρκος Πρόεδρος παρατείνει την παραμονή του, να γίνουν διπλωματικές επαφές χωρίς επισημότητες.

Πρόκειται για προπαγανδιστική μπλόφα του Τούρκου Προέδρου, να πει ότι «με αίτημα Μητσοτάκη θα γινόταν συνάντηση στη Ν.Υ.». Επιδιώκει ο ίδιος μια αντάμωση, να δείξει καλό προφίλ γιατί αντιμετωπίζει όλο και περισσότερες δυσκολίες. Σε περίπτωση δε που δεν γίνει συνάντηση, να απεκδυθεί ευθυνών και να ρίξει το φταίξιμο στον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο Ερντογάν, τελευταίως, βρίσκεται αντιμέτωπος με πολλά προβλήματα. Διαβλέπει ότι με το εποχικό Φθινόπωρο πλησιάζει και το δικό του «φθινόπωρο» στην πολιτική του καριέρα.

Τούτο συμπεραίνεται όχι μόνο διότι κλυδωνίζεται η θέση του στην εξουσία, αλλά επειδή κλονίζεται και η υγεία του. Κανένα μέσο ενημέρωσης, εκτός απ’ την «εφημερίδα των ψιθύρων», την αφανή μερίδα της υγιούς τουρκικής κουλτούρας, που δεν «εξαγοράζεται» με τίποτα, δεν κάνει λόγο για την υγεία του “Σουλτάνου”. Όλα ελέγχονται απ’ το παλάτι.

Δυσκολεύεται στο περπάτημα, δεν μπορεί να παραμείνει για πολύ όρθιος. Υποβαστάζεται, ενίοτε, να ανέβει ή να κατέβει σκάλες, μιλώντας δε σε μια εμφάνισή του “ον κάμερα”, φαινόταν νυσταγμένος και πρόφερε με δυσκολία μερικές λέξεις, αν κι διάβαζε τον λόγο του από «autocue».

Στη Νέα Υόρκη είναι διατεθειμένος να κάνει οποιαδήποτε κίνηση να συναντηθεί με τον Μπάιντεν, έστω και στο πόδι, για να διορθώσει την εικόνα του, ανεξάρτητα αν η υπεροπτική συμπεριφορά του μπορεί να την επιδεινώσει. Μετά την εκλογή Μπάιντεν αναγκάστηκε να χαμηλώσει κάπως, υποκριτικά, τους τόνους και βγήκε μ’ ένα πρόσωπο που θέλει διάλογο με τον Λευκό Οίκο. Αλλά εκ μέρους του Μπάιντεν δεν έχει γίνει καν λόγος για συνάντηση των δύο προέδρων.

Δείχνει ότι και με τους γείτονες δεν θέλει λύσεις των υφισταμένων προβλημάτων βάσει του Δ.Δ. ή μέσω ενός συντονισμένου διαλόγου. Τέτοιου είδους διάλογο τον αποφεύγει. Παρά ταύτα την ώρα που στον ΟΗΕ χτυπά η καρδιά της διεθνούς διπλωματίας, συνεχίζει τις παραβιάσεις, για να δημιουργήσει τετελεσμένα. Παρενοχλεί ερευνητικό πλοίο Γαλλικών συμφερόντων με σημαία Μάλτας, ανατολικά της Κρήτης. Τα τουρκικά αεροπλάνα και τα πολεμικά πλοία γίνονται προκλητικότερα, όπως είναι παράτυπες και απαράδεκτες οι NAVTEX που προαναγγέλλει στο Αιγαίο και Νότια της Κρήτης, για να θέσει προϋποθέσεις αναγνώρισης του Τουρκολιβυκού Συμφώνου.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες