Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Το µέτρο σύγκρισης…

Πολύ συχνά, στις µέρες µας, ακούµε ότι η εποχή µας είναι χειρότερη από τις προηγούµενες και ότι οι νέοι συναντούν περισσότερες δυσκολίες στην καθηµερινή ζωή τους από όσες είχε η νέα γενιά κάποια περασµένα χρόνια.
Χειρότερη, διότι το κοινωνικό χάσµα έχει µεγαλώσει µεταξύ των ανθρώπων. Το χρήµα και η εξουσία έχουν θεοποιηθεί σήµερα πιο πολύ από άλλοτε και συντελούν τα µέγιστα στην κοινωνική διαίρεση. Έτσι, οι πλούσιοι είναι λιγότεροι από παλιά και έχουν γίνει πλουσιότεροι και καταπατούν τα δικαιώµατα των κοινωνικοοικονοµικών ασθενέστερων· οι φτωχοί είναι περισσότεροι πλέον από άλλοτε και έχουν γίνει φτωχότεροι όσο κι αν αγωνίζονται για την προάσπιση των δικαιωµάτων και της αξιοπρέπειάς τους.
Χειρότερη, επειδή µολονότι δίνονται σε όλους ευκαιρίες για µόρφωση, εντούτοις στην πραγµατικότητα µπορεί να φτάνει σε ανώτατες βαθµίδες της εκπαίδευσης η νέα γενιά, αλλά στερείται παιδείας όπως δείχνει συχνά µε τη συµπεριφορά της στη δηµόσια ζωή.
Χειρότερη, γιατί µολονότι τώρα υπάρχει πληθώρα µέσων µαζικής ενηµέρωσης για την πληροφόρηση των πολιτών, εντούτοις συχνά τα µέσα αυτά εσκεµµένα παραπληροφορούν και αποπροσανατολίζουν τον κόσµο· «παίζουν» συνήθως «πολιτικά παιχνίδια» ή θυσιάζουν τα πάντα στο βωµό του κέρδους τους.
Χειρότερη, επειδή µολονότι η επιστήµη και η τεχνολογία έχουν προοδέψει σηµαντικά από παλιότερες εποχές, παρά ταύτα πολλές ανίατες και οι δυσίατες αρρώστιες αντάµα µε το καθηµερινό stress/ άγχος εξακολουθούν να βασανίζουν καθηµερινά πολύ κόσµο.
Θα συµφωνήσουµε καταρχήν µε όλα αυτά· ο λόγος, όµως, το πραγµατικό µέτρο σύγκρισης, που εµείς θεωρούµε ότι η εποχή µας είναι χειρότερη από άλλες εποχές και ότι οι νέοι ή αδιαφορούν παντελώς να την αλλάξουν ή παραιτούνται κάθε προσπάθειας για βελτίωση της καθηµερινότητας απογοητευµένοι ή δυσκολευόµενοι από όσα βλέπουν ή ακούν γύρω µας έγκειται στο ότι δεν είναι λίγα όσα µέλη του κοινωνικού µας συνόλου έχουν αποµακρυνθεί από το δρόµο του Θεού και των πατροπαράδοτων αρχών και αξιών.
Ο σεβασµός και η εφαρµογή  των διδασκαλιών του Χριστού θα µπορούσαν να φέρουν όλα τα µέλη της κοινωνίας πιο κοντά και τους µεγαλύτερους να βοηθούν τη νέα γενιά ή να στέκονται έµπρακτα παραδείγµατα για µίµηση στον καθηµερινό αγώνα για αγάπη, ειρήνη, δικαιοσύνη και πνευµατική προκοπή και υλική ευηµερία για όλους µας.
Ο µη σεβασµός των αρχών που µας κληροδότησαν οι γονείς και οι παππούδες, όπως όλοι βλέπουµε, πολύ συχνά καταλήγει και στο βίαιο ξεκαθάρισµα µε τις προηγούµενες γενιές· πύκνωσαν τα τελευταία χρόνια οι πατροκτονίες.
Ας θυµηθούµε, λοιπόν, το σταυροδρόµι του Ηρακλή µε την Αρετή και την Κακία. Ταυτόχρονα, ας σκεφτούµε και τη λεωφόρο της επιφανειακής ευµάρεια και τη στενή πύλη της αληθινής ευτυχίας που δίδασκε ο Ιησούς Χριστός διά της αγάπης προς τον πλησίον και της καθαρής από κάθε νοσηρό (π.χ. αρχοµανία, φιλαργυρία, ψέµα, αλαζονεία) πάθος ψυχής. Κατόπιν, ας ακούσουµε αληθινά  και χωρίς παράσιτα την καρδιά µας και ας διαλέξουµε δίχως υποκρισία και δόλο ή/και ιδιοτέλεια όλοι οι άνθρωποι µαζύ το δρόµο του Θεού και ας σεβόµαστε την ηθική κληρονοµιά των γονιών µας· και τότε, να είσαστε σίγουροι, η εποχή µας θα είναι/γίνει καλύτερη από κάθε προηγούµενη….


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα