Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου, 2023

Το Ε.Σ.Υ. “σκοτώνει” την ψυχή του

» Ντροπιαστική συμπεριφορά της 7ης Υ.Π.Ε. απέναντι στον -πρώην πλέον- Συντονιστή της Νευρολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργο Γεωργακάκη

Θυμάστε τις ουρές ασθενών έξω από τα εξωτερικά ιατρεία της Νευρολογικής Κλινικής; Τους ανθρώπους που με τους συνοδούς τους περίμεναν καρτερικά τη σειρά τους για να δουν τον «γιατρό μας»; Και λέγοντας γιατρό, εννοούσαν την “ψυχή” αυτής της Κλινικής, τον νευρολόγο – παθολόγο και Συντονιστή της Γιώργο Γεωργακάκη. Αυτές τις εικόνες λοιπόν ξεχάστε τις γιατί τώρα αν πάτε θα δείτε την απόλυτη ερημιά.

Όχι δεν βρέθηκε λύση για ταχύτερη εξυπηρέτηση. Ο νευρολόγος Γιώργος Γεωργακάκης οδηγήθηκε με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό σε συνταξιοδότηση.

Ο άνθρωπος που ως γνωστόν, υπηρετεί δεκαετίες το Νευρολογικό του Νοσοκομείου Χανίων. Το τμήμα που είναι από τα καλύτερα στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας μάλιστα πρωτοποριακά προγράμματα για παθήσεις όπως αγγειακά εγκεφαλικά ή σκλήρυνση κατά πλάκας, το πάρκινσον και άλλα νευρολογικά νοσήματα, με την “υπογραφή” του Γιώργου Γεωργακάκη και των συνεργατών του.

Πώς φτάσαμε όμως στον παραλογισμό της αναγκαστικής συνταξιοδότησης; Ο κ. Γεωργακάκης έπρεπε να συνταξιοδοτηθεί λόγω ηλικίας στο τέλος του 2020 και από πολύ νωρίτερα -ως όφειλε βλέποντας τη μέχρι τότε απραξία της Διοίκησης- είχε ζητήσει να προκηρυχθεί η θέση του, ώστε να υπάρχει συνέχεια στη λειτουργία της Κλινικής.

Λόγω πανδημίας, παρατάθηκε κατά έξι μήνες η θητεία των γιατρών που θα μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν, κάτι που έκανε δεκτό ο κ. Γεωργακάκης, παραμένοντας Συντονιστής του Νευρολογικού τμήματος, με αίσθημα υψηλής κοινωνικής ευθύνης.

Ο γιατρός συνέχιζε να δουλεύει ως Συντονιστής της Νευρολογικής μέχρι τον Ιούνιο με 7 ειδικευμένους γιατρούς, 6 νευρολόγους και έναν παθολόγο-νευρολόγο με αρμοδιότητα στα αγγειακά εγκεφαλικά.

Λόγω της πανδημίας και πάλι ζητήθηκε ξανά από τους γιατρούς που επρόκειτο να συνταξιοδοτηθούν, να παραμείνουν άλλο ένα εξάμηνο και ο κ. Γεωργακάκης άμεσα ανταποκρίθηκε.

Στις 20 Ιουλίου όμως, κι ενώ ευρίσκετο σε γενική 24ωρη εφημερία του ανακοινώνεται τηλεφωνικά από υπάλληλο του νοσοκομείου, ότι δεν έγινε ανανέωση της παράτασής του από τη Διοικήτρια της 7ης Υ.Π.Ε. Ελένη Μπορμπουδάκη, χωρίς απολύτως καμία δικαιολογία.

Στις 9 Αυγούστου, ο γιατρός με έγγραφο προς τον Διοικητή του Νοσοκομείου και κοινοποίηση στον Αναπληρωτή Διοικητή, στο Δ.Σ., στον Πρόεδρο της Ιατρικής Υπηρεσίας, στο Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου Χανίων, στην 7η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ) Κρήτης, στο Υπουργείο Υγείας και στον Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Χανίων ζητούσε εξηγήσεις για αυτή την απαράδεκτη και προσβλητική απόφαση, η οποία έδινε παράταση στους άλλους 6 Συντονιστές Διευθυντές (οι 5 εξ αυτών θεωρούνται ειδικότητες 2ης γραμμής για την αντιμετώπιση της πανδημίας). «Ποιος εισηγήθηκε τη μη ανανέωση της παράτασής μου, ποια ημερομηνία και με ποιο σκεπτικό;» ρωτούσε χαρακτηριστικά ο γιατρός.

«Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για τη μεγάλη ευκαιρία που μου δώσατε ώστε με τον ευτελιστικό τρόπο της αποπομπής μου, να αποχωρήσω από το πολύχρονο, επιτυχημένο κατά γενική ομολογία, έργο μου χωρίς συναισθηματική φόρτιση, πράγμα που θα ήταν πολύ δύσκολο για μένα, μετά από σαράντα και πλέον χρόνια παρουσίας και προσφοράς στο δημόσιο. Τελώντας εν αναμονή των απαντήσεών σας», κατέληγε στο έγγραφό του.

Και κάπως έτσι ήρθε το φινάλε στα 40 χρόνια προσφοράς στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη Χανιώτικη κοινωνία, στο νοσοκομείο της πόλης και στους ασθενείς.

Χωρίς καν ο γιατρός να προλάβει να ενημερώσει τους συνεργάτες του για τα περιστατικά που είχε αναλάβει η κλινική, χωρίς καν να μάθουν οι ασθενείς του τι θα γίνει με τις θεραπείες τους!

“Στο καλό και να μας γράφετε” με ένα απλό γραφειοκρατικό τηλεφώνημα!

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Στα Χανιά γνωρίζουμε πολύ καλά ποιος είναι ο γιατρός, ο άνθρωπος Γιώργος Γεωργακάκης, με την πολυεπίπεδη προσφορά στην τοπική κοινωνία τόσο ως επιστήμονας όσο και ως αυτοδιοικητικός. Είναι προφανές για όλους μας, ότι αυτά τα 40 χρόνια αν ήθελε, ο κ. Γεωργακάκης θα είχε το ιατρείο του, θα συνεργαζόταν με ιδιωτικές κλινικές, θα είχε για να το πούμε… ξεκάθαρα, σαράντα πολυκατοικίες!

Κι όμως, επέλεξε να στέκεται εκεί, δίπλα από τους ασθενείς του. Μερόνυχτα στην υπηρεσία του πολίτη, με μοναδικό του γνώμονα «να μείνει το νοσοκομείο μας όρθιο, να μην παιδεύονται οι άνθρωποι να τρέχουν στο Ηράκλειο ή στην Αθήνα», όπως συνέχεια επαναλαμβάνει μέχρι και σήμερα στους συνομιλητές του.

Άραγε για τη διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ κα Μπορμπουδάκη τα Χανιά είναι τόσο μακριά από την έδρα της στο Ηράκλειο, ώστε να μη γνωρίζει το ήθος και την προσφορά του κ. Γεωργακάκη;

Να μη γνωρίζει ότι στην προκειμένη περίπτωση το ζήτημα δεν ήταν οικονομικό αλλά η ομαλή μετάβαση ώστε η Κλινική να έχει συνέχεια; Ρώτησε κάποιον στα Χανιά; Τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, κάποιον άλλο υπηρεσιακό παράγοντα; Παραπληροφορήθηκε ή δέχθηκε λάθος συμβουλές κι από ποιον; Οφείλει να βγει και να απαντήσει στους Χανιώτες.

Και κυρίως, να μας πει το μήνυμα προς τον φοιτητή της Ιατρικής, προς τον ασκούμενο ή προς τον γιατρό που τώρα μπαίνει στο Ε.Σ.Υ., ποιο είναι;

Ότι το «ευχαριστώ» για την αφοσίωση στο δημόσιο νοσοκομείο θα είναι να σε πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα;

Ότι οι κατέχοντες εφήμερα πολιτικά οφίτσια συμπεριφέρονται με τέτοιο ντροπιαστικό τρόπο στους εργάτες του Ε.Σ.Υ.;

Ντροπή, άραγε, υπάρχει;


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

17 Comments

 1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΤΡΟ,ΠΗ ΤΕΛΙΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥς ΑΥΤΟΥς ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΝΕΣΑΝ ΣΤΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ… ΝΤΡΟΠΗ ΘΑ ΓΡΑΨΩ ΞΑΝΑ ΔΕΝ ΤΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ .ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑς ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Ν Τ Ρ Ο Π Η

 2. o ΚΥΡΙΟΣ (ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΟ Κ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΟΛΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ) φευγει διοτι καποιοι και καποιες η συμπεριφορα τους ειναι για ντροπη.επειδη θα επικαλεσθουν τον νομο μην τολμησουν γιατι θα γινουν ρομπες .Δεν εβγαλαν στην συνταξη ατομα που εφαγαν πιεση απο παπαδες και πολιτικαντιδες που δεν παραγουν εργο αλλα κανουν τραπεζια δεν εβγαλαν ατομα που επιστημονικα ειναι για πολλες μπατσες!!!οχι μονο δεν τα εβγαλαν αλλα εδωσαν και μεγαλες παρατασεις!Λοιπον στην ελλαδα του 2021 αμα εχεις πολιτικο .δεσποτη. δημαρχο δεν εχεις αναγκη κανενα τα πτυχια το εργο και η παρουσια ειναι για αλλους.ΑΑΑΑΑ και με την προηγουμενη κυβερνηση τα ιδια εχουν γινει!!!ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ . ΑΙΔΩΣ ΑΡΓΕΙΟΙ της 7 δυπε

 3. Η εκδίωξη του κυρίου Γεωργακάκη είναι κυριολεκτικά ανεξήγητη!
  Ως πολίτες δικαιούμαστε και απαιτούμε μιαν εξήγηση.
  Αν η εξήγηση αυτή δεν μας δοθεί θα συμπαιράνουμε ότι αυτοί που αποφάσισαν στερούνταν ιατρικών και ηθικών κριτηρίων!

 4. Εξαιρετικός γιατρός ο κ.Γεωργακακης κ υπέροχος άνθρωπος!
  Δεν άξιζε τέτοια συμπεριφορά ,λυπάμαι πολυ γι’ αυτό κ Σιγουρα θα τον
  αναζητήσουν οι ασθενείς του ,που τον εμπιστεύονταν όσο κανένα!
  Κρίμα…

 5. Ο Γιώργος μας ! Το καντούνι του ΓΝΧ. Αυτός ο άνθρωπος έπρεπε να είναι το δεξί χέρι κάθε διοικητή ή Υπουργού. Επιστήμονας , άνθρωπος , γιατρός μας , φίλος. Μακάρι το σύστημα υγείας να είχε άλλους δέκα σαν κι αυτόν.
  Με το αποτέλεσμα αυτό έχασε το ΓΝΧ , αλλά και η κοινωνία των Χανίων έχασε.
  Εύχομαι τα καλύτερα από δω και πέρα στον Γιώργο μας !
  Ελπίζω κάποια στιγμή να τον δούμε σε καίριες θέσεις που μόνο καλό έχει να κερδίσει η κοινωνία μας από τον Γιώργο.

 6. Έχω μια απορία οι βουλευτές των Χανίων με επικεφαλής την κυρία Ντόρα -και αδερφή του Χανιώτη Πρωθυπουργού- ανέχονται τα όσα πράττουν οι διοικούντες από το Ηράκλειο συνεχώς και προκλητικά σε βάρος της κοινωνίας το Χανίων; Δεν τους ενδιαφέρει το ότι απολύουν ένα ΑΞΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ ΕΝΩ ΚΡΑΤΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΠΕΝΤΕ; Δεν θίγονται που ο αρμόδιος υπουργός για το αθλητισμό λέει τους Χανιώτες κομπλεξικούς επειδή του ζητούν να αποπερατωθούν έργα που έχουν εγκαταλειφθεί εδώ και χρόνια, ενώ διαθέτει εκατομμύρια όπως φάνηκε από την λίστα που δημοσίευσαν τα Χανιώτικα Νέα σε αθλητικές εγκαταστάσεις του Ηρακλείου; Είναι βλέπεις βουλευτής Ηρακλείου, ενώ για τους Χανιώτες βουλευτές πέρα βρέχει!
  Γιατί δεν σχολιάζεται η αδιαφορία τους στην εφημερίδα σας;

 7. Με εκπλήσσει ο κόσμος που μοιάζει σαν να ζει σε άλλο τόπο . Οι άνθρωποι, για ιθύνοντες μιλάμε, έχουν δώσει δείγματα για το ποιόν και τη συμπεριφορά τους. Δες πρόσφατα, αντιμετώπιση και συμπεριφορά σε πυρόπληκτους, σε υγειονομικούς κ.α. . Όλα βαίνουν καλώς και για όλα πάντα φταίει, κάτι ή κάποιος άλλος, εκτός από τους ίδιους. . Αυτοπροβολή των μπλε και γκρίζων λεκέδων, όταν η περίσταση το απαιτεί και μετά τι ? Σιγά μην χάσει Βενετιά βελόνι. Ουδείς αναντικατάστατος. Μετά από τόσα χρόνια ακόμα σας εκπλήσσουν ?
  Νίκος

 8. Αγαπητέ φίλε και επιστήμων Γιώργο. Διαβάζοντας το άρθρο αυτό που οδηγήθηκες με τρόπο απαράδεκτο και προσβλητικό σε συνταξιοδότηση, με ξεπέρασε. Είναι αδιανόητο να υπάρχουν τέτοιοι άνθρωποι που κατέχουν θέσεις κλειδιά για το σύστημα υγείας και να συμπεριφέρονται καθαυτό τον τρόπο. Διάβασα προσεκτικά τα διάφορα σχόλια από φίλους και ασθενείς σου. Αυτοί οι άνθρωποι περιγράφουν με τον ποιον καταφατικό τρόπο την προσωπικότητα σου. Ένας άνθρωπος χαρούμενος, ταπεινός όρεξη για δουλειά και καλός επιστήμων. Σε ευχαριστούμε θερμά για την προσφορά σου και ευχόμαστε στην επομένη φάση της ζωή σου, υγεία και γαλήνη.
  “πᾶς ὁ ὑψῶν ἑαυτὸν ταπεινωθήσεται καὶ ὁ ταπεινῶν ἑαυτὸν ὑψωθήσεται”

 9. Δεν εχω λογια να εκφραζω την αγανακτηση μου ντροπη τους ! τετοιοι επιστημονες και ανθρωποι σπανιζουν λυπαμαι που το ΓΝΧ ειναι φτωχοτερο κριμα !!

 10. Ντροπη και αισχος!!Οσοι δουλεψαμε κοντα στον κ Γεωργακακη ξερουμε πολυ καλα τι ανθρωπος και επιστημονας ειναι και οσοι τον χρειαστηκαμε σαν γιατρο ξερουμε επισης οτι ποτε δεν ειπε οχι. Ποτε δεν τηρησε το ωραριο του αλλα παρειχε τις υπηρεσιες του περαν του ωραριου του με η χωρις ραντεβου.Προσφερθηκε λοιπον να βοηθησει το ΕΣΥ και του φερθηκαν με αυτο τον καταπτιστο τροπο.Μαλλον μονο ετσι ξερουν να φαιρονται σε ανθρωπους ανωτερους απο αυτους.Εμεις Γιωργο μου σε αγαπαμε και κυριως σε εκτιμουμε γιαυτο ακριβως που εισαι ΑΝΘΡΩΠΟΣ!!!Να εισαι παντα καλα. Σ ευχαριστω για ολα.

 11. Μην διερωτάστε αν αισθάνονται ντροπή όσοι είναι ΄΄πολιτικά διοριζόμενοι΄΄ γιατί είναι στη μεγάλη πλειοψηφία τους όμοιοι με αυτούς…..
  Να κρατάτε ζωντανή μέσα σας τη φλόγα της ανθρωπιάς, της εντιμότητας, του δίκιου και της αγάπης για το συνάνθρωπό σας, όπως παραδειγματικά το έκανε ο Γιώργης Γεωργακάκης….
  Να είστε βέβαιοι ότι ο γιατρός θάναι κοντά σας….
  Ίδιος……
  Πιστός στις αξίες που διδάχτηκε και δίδαξε………

 12. Αφού βρε παιδιά ήταν όλα τόσο καλά και τέλεια ..πλούτισε ο κόσμος και έφυγε από το νοσοκομείο αναγκαστικα για να πάει στον ιδιωτικό τομέα? εγώ (χρόνια ασθενής!) απλά θα συνχαρω την διοίκηση του νοσοκομείου!! και φυσικά δεν μπορεί να μιλήσει!! έχουμε ιατρικό απόρρητο!!σας παρακαλώ εσείς αναρωτήθηκε!!

 13. Ντροπή και αίσχος. Ο κ. Γεωργακάκης αποτελεί την επιτομή του δημόσιου λειτουργού, ο οποίος τίμησε και με το παραπάνω τον όρκο που έδωσε στον Ιπποκράτη βοηθώντας χιλιάδες χανιώτες. Άνθρωπος με Α κεφαλαίο, επιστήμονας με ήθος ακεραιότητα και συνέπεια αποτελεί το παράδειγμα για όλους τους ιατρούς που υπηρετούν στο Εθνικό σύστημα υγείας. Έχει την αγάπη και την εκτίμηση όλων των χανιωτών και όχι μόνο.

 14. Αναντικατάστατος παρά την αντικατάσταση του ο γιατρος-ψυχη της νευρολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Γεωργακακης. Αναμφισβήτητα και για λόγους ηθικής τάξης αλλά ακόμη και για λόγους παρανομίας πιθανόν, φισον δεν επιμελήθηκαν άμεσα, ως όφειλαν, της σωστής στελέχωσης της νευρολογικης κλινικής, οφείλουν εξηγήσεις οι αρμόδιοι της αιφνιδιαστικής διαταγής αποχώρησης του. Κρίμα για το έλλειμμα της νευρολογικης κλινικής από ένα τέτοιο σπουδαίο γιατρό κρίμα για την συμπεριφορά των ανωτέρω, κρίμα και για την εως τώρα σιωπή σχετικά με τα αίτια της αιφνίδιας διαταγής αποχώρησης του!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα