Δευτέρα, 15 Απριλίου, 2024

Το ελαιόλαδο δεν είναι «χρυσάφι» για τους παραγωγούς!

Ούτε, βέβαια, προϊόν πολυτελείας για τους καταναλωτές!

Η σοβαρή περσινή και φετινή ανεπάρκεια της παγκόσµιας παραγωγής ελαιολάδου προκάλεσε, ως γνωστό, µια πρωτόγνωρη ανοδική έκρηξη των τιµών του. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα δηµοσιεύµατα (έντυπα και ηλεκτρονικά) που το χαρακτηρίζουν ως «χρυσάφι» για τους παραγωγούς και «προϊόν πολυτελείας» για τους καταναλωτές!

Ωστόσο και οι δύο αυτοί χαρακτηρισµοί είναι βιαστικές εκφράσεις που αποβλέπουν µάλλον στον εντυπωσιασµό των αναγνωστών, παρά στην πραγµατική ρεαλιστική ενηµέρωση τους.

Ού πάς ο λάµπων χρυσός!
Και για µεν το «χρυσάφι» των παραγωγών σίγουρα ισχύει το «ού πάς ο λάµπων χρυσός», αφού αν κάποιος εξετάσει τις απίθανες εκρήξεις του κόστους παραγωγής (ηµεροµίσθια, λιπάσµατα, καύσιµα, φόρους κ.λπ.) σίγουρα θα καταλάβει ότι αν δεν υπήρχαν αυτές οι τιµές του προϊόντος και οι παραδοσιακοί δεσµοί κάποιων µικρών παραγωγών µε την ελιά και το λάδι, σίγουρα η πολύ φτωχική φετινή καρποφορία θα έµενε ασυγκόµιστη στα δέντρα! Έτσι, για να έχει και ο δάκος κάπου να γεννήσει και να συνεχίσει την ύπαρξη του και την επόµενη χρονιά!

Προϊόν υγείας και όχι πολυτελείας

Αλλά και για το «προϊόν πολυτελείας» των καταναλωτών µάλλον κάποιοι θα πρέπει να σκεφτούν ότι οι καταναλωτές οι όποιοι για λόγους πολυτελείας το πληρώνουν σε τιµές 2-3 φορές υψηλότερες, δεν είναι οι «έχοντες»! Αυτοί είναι πολύ λίγοι. Είναι οι σωστά ενηµερωµένοι καταναλωτές που εξακολουθούν να το θεωρούν ως προϊόν υγείας και ως προϊόν πολυτελείας!
Και αυτό δεν είναι τυχαίο, ούτε αποτέλεσµα των κατά καιρούς εµπορικών διαφηµίσεων των πολυεθνικών που συνήθως διαφηµίζουν µόνο το δικό τους εµπορικό όνοµα!
Είναι αποτέλεσµα των γνώσεων και εµπειριών που έχουν ενστερνιστεί ευτυχώς αρκετοί από τους καταναλωτές, από τις γνώσεις και διαπιστώσεις τους για τις τεκµηριωµένες επιστηµονικές έρευνες που έχουν γίνει και γίνονται από αρχαιότατων χρόνων µέχρι και σήµερα, για τις πολυάριθµες ευεργετικές δράσεις του ελαιολάδου στην υγεία. Μια σχετική αναφορά για τις επιστηµονικές διαπιστώσεις που έγιναν µόνο στο 2023 θα δηµοσιευτεί σύντοµα στα ΕΛΑΙΟΝΕΑ.
Αυτό ας το εξετάσουν σοβαρά και αν θέλουν ας το προβάλλουν σωστά, όσοι βιαστικά και µε µεγάλη ευκολία σήµερα προβάλλουν εντυπωσιακά τις πωλήσεις µικροποσοτήτων σε υψηλές τιµές, δηµιουργώντας την εντύπωση ότι οι παραγωγοί ξαφνικά πλούτισαν κι ότι είναι αυτοί που ευθύνονται για τις υπερδιπλάσιες τιµές καταναλωτή!

Οι βροχές θα κρίνουν τις εξελίξεις

Όσο για το τι µπορεί να γίνει στο µέλλον, αρκετά δύσκολο να προβλεφθεί. Όλα θα εξαρτηθούν από τις βροχές όχι µόνο του χειµώνα αλλά κυρίως των πρώτων µηνών της Άνοιξης. Αν είναι αρκετές, µπορεί να έχουµε µια πλούσια σοδειά του χρόνου. Αν όχι, η κρίση θα συνεχιστεί! Και γι’ αυτό χρειάζονται σοβαρές πολιτικές και µέτρα!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα