Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

“Το χτικιό”

Διήγημα με πολλά μηνύματα είναι “Το χτικιό” της Ίριδος Μαυράκη (εκδόσεις: Επίμετρο) που αναφέρεται στο Σανατόριο της Ελεούσας στη Ρόδο.

Οπως η ίδια σημειώνει, «στη Ρόδο στην καρδιά του νησιού από το 1947 μέχρι το 1970 λειτούργησε το Σανατόριο για τους φυματικούς. Η φθίση, ή λευκή πανώλη, ή το χτικιό θέριζε στην κυριολεξία και ειδικά μετά τον πόλεμο και την απελευθέρωση όπου αρχικά έστελναν τους φυματικούς στο νοσοκομείο ΘΕΡΜΑΙ και στο ΠΡΕΒΑΝΤΟΡΙΟ, μέχρι που έγινε στην Ελεούσα το Σανατόριο».

Μέσα στο Ίδρυμα αλλά και γύρω από αυτό «υπήρχε ένας μικρόκοσμος, ένα ατέλειωτο πήγαιν’ έλα με ιστορίες δραματικές, αλλά και έρωτες και ιστορίες χαράς. Φορητός πλανόδιος κινηματογράφος έκανε προβολές όπου πήγαιναν όλοι, εργαζόμενοι και ασθενείς. Λόγω του τρομερού, όμως, στίγματος που υπήρχε και υπάρχει ακόμα πολλοί έκρυβαν το γεγονός ότι είτε οι ίδιοι είτε δικός τους άνθρωπος είχε νοσήσει ή είχε πεθάνει».
Η Ιρις Μαυράκη εξηγεί ότι το κίνητρό της «να γράψω ένα διήγημα με πολλά μηνύματα ήταν το κτιριακό συγκρότημα που στην ουσία καταρρέει. Τα μνημεία μιας πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουν αφεθεί έρμαια να αντιστέκονται στην αδυσώπητη μανία της φύσης και την εγκατάλειψη, στο γραφειοκρατικό δαίδαλο του κράτους κι ενός τόπου που δεν κατάφερε να ξεπεράσει αυτές τις δυσκολίες και αγκυλώσεις. Που δεν έσκυψε ποτέ πάνω από την ιστορία και τα κτήρια που ήταν και είναι ένα αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα ιστορικών περιόδων, βουβοί μάρτυρες μιας εποχής όπου ανθρώπινες ιστορίες σημάδεψαν γενιές ολόκληρες. Το διήγημά μου περιέχει ιστορικά στοιχεία, κάποια υπαρκτά πρόσωπα αλλά είναι μια μυθοπλασία όπου η αλληλεγγύη, ο έρωτας και η δύναμη της ψυχής ξεπερνούν εθνότητες θρησκείες και φραγμούς».

H Ίρις Μαυράκη γεννήθηκε στην Αφρική από Ρόδιο πατέρα και Αυστριακή μητέρα. Μεγάλωσε στη Ρόδο όπου παρακολούθησε μαθήματα κλασικού πιάνου και κλασικό τραγούδι στο παράρτημα του Εθνικού Ωδείου Ρόδου και του Ελληνικού Ωδείου.
Έχει δώσει ως ερμηνεύτρια συναυλίες σε Ελλάδα, Τουρκία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία, Ισραήλ, Ελβετία, με Συμφωνικές Ορχήστρες της Τουρκίας και Έλληνες μουσικούς, το prog metal συγκρότημα Dreamtone & Iris Mavraki’s NEVERLAND και τους RISE.

Το 2021 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις ΤΕΧΝΗ το βιβλίο της «The Unending Journey». Σήμερα ζει στην Αγγλία.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα