Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024

Το χρονοσκόπιο ή αραβικό περίπτερο (Muvakkithane)

Τα  έργα τέχνης του ανθρώπου δεν έχουν ούτε πατρίδα ούτε θρησκεία ούτε κόµµα. Ανήκουν στην Παγκόσµια Πολιτιστική Κληρονοµιά και έκαστο εξ ηµών δεν ενδιαφέρει το τι πίστευε ο κατασκευάζων το µνηµείο.

Ο αρρωστηµένος και τυφλός φανατισµός, σε συνδυασµό µε παντελή  έλλειψη παιδείας και η πνευµατική καθυστέρηση στον υπέρτατο  βαθµό,  που  θριαµβεύουν διαχρονικά, εξυπηρετώντας το παγκόσµιο κατεστηµένο, που όπως λέει ο Γιώργης Καράτζης θέλει:, «µε τράφους* και µε σύνορα τσ’ ανθρώπους να χωρίζει» οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσµατα για το σύνολο του πολιτισµένου και προοδευτικού κόσµου.

Σχεδόν άµεσα µετά την αποχώρηση των Κρητών Μουσουλµάνων ΘΛΙΒΕΡΟΙ περίοικοι, και παρά την αντίθετη γνωµάτευση του ∆ηµοτικού Συµβουλίου Χανίων, µε οδηγούς το πάθος και το µίσος και µε αστήρικτα, ανυπόστατα, µαύρα και απαράδεκτα κίνητρα (τους ενοχλούσε η Μουσουλµανική – Αραβική γραφή  στις µετώπες) µια σκοτεινή νύχτα -δυστυχώς σκοτεινή όπως τον µεσαίωνα που ζούσαν-  πήραν αξίνες  και κατεδάφισαν το εξαιρετικό αρχιτεκτονικό µνηµείο – αριστούργηµα.
Το αραβικό περίπτερο προσδιόριζε τις ώρες προσευχής των Κρητών Μουσουλµάνων και είχε πολλά παράθυρα για να γίνεται εύκολα ορατό το ρολόι στο εσωτερικό από τους Μουσουλµάνους.

Το θλιβερό και απαράδεκτο είναι ότι όταν οι εξ ανατολών γείτονες προβούν σε µια οποιαδήποτε πράξη έστω και “αλλαγής χρήσης” και δεν µιλούµε για κατεδάφιση, από µεριά µας µια µερίδα φανατικών ξεσηκώνεται µε δήθεν…. άγριες διαθέσεις!!!! χωρίς να σκεφτεί το τι εµείς έχουµε πράξει διαχρονικά και πόσα έργα τέχνης και µνηµεία και όχι µόνον Μουσουλµανικά, έχουµε ξε θεµελιώσει ή των έχουµε δώσει προσβλητικές για τους Μουσουλµάνους χρήσεις.

Καλό και λογικό είναι να υπάρχει αµοιβαίος σεβασµός  εκάστου εις τα πιστεύω του άλλου.

*O Μιχάλης Κατσανεβάκης είναι αρχιτέκτων µηχανικός, συγγραφέας, ιστ. ερευνητής


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα