Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το “χρώμα” στο γρασίδι

«Η ανάγκη να έχεις
πάντα δίκιο, είναι σφραγίδα ενός…
χυδαίου πνεύματος»

Αλμπέρ Καμύ

«Ένας γάιδαρος και μια τίγρης μέσα στη ζούγκλα συζητούν… Ο γάιδαρος λέει στην τίγρη….’’ Δεν βλέπεις ότι το γρασίδι είναι μπλέ; Η τίγρης τότε απάντησε….’’ Όχι το γρασίδι είναι πράσινο’’. Η συζήτηση σύντομα έγινε έντονη, μετατράπηκε σε διαφωνία και οι δυο τους αποφάσισαν να πάνε στο λιοντάρι, το βασιλιά της ζούγκλας για να τους δώσει μία λύση.
Παρουσιάζονται και οι δυο στο λιοντάρι και ο γάιδαρος άρχισε αμέσως να φωνάζει…….’’ Βασιλιά μας δεν είναι αλήθεια ότι το γρασίδι είναι μπλέ’’;
Τότε το λιοντάρι απάντησε ΄΄Ναι είναι αλήθεια, το γρασίδι είναι μπλέ’’ και ο γάιδαρος συνέχισε λέγοντας…. ότι η τίγρης διαφωνεί μαζί του, εναντιώνεται και τον ενοχλεί και ζήτησε από το βασιλιά της ζούγκλας να την τιμωρήσει. Το λιοντάρι αποφασίζει και δηλώνει, ότι η τίγρης θα τιμωρηθεί με « 5 χρόνια σιωπής». Τότε ο γάιδαρος φεύγει χαρούμενος, ικανοποιημένος και χοροπηδώντας. Η τίγρης αποδέχτηκε την τιμωρία της, αλλά πριν ρώτησε το λιοντάρι … ‘’Βασιλιά μου, γιατί με τιμωρείς αφού το γρασίδι είναι πράσινο’’; Το λιοντάρι απάντησε…. ‘’έχεις δίκιο το γρασίδι είναι όντως πράσινο.’’ Τότε η τίγρης απορημένη ρωτά πάλι….. ‘’Γιατί λοιπόν με τιμωρείς’’; Τότε το λιοντάρι της απαντά…… ‘’ η τιμωρία σου δεν έχει να κάνει με την ερώτηση αν το γρασίδι είναι μπλε η πράσινο’’. Η τιμωρία, σου επιβλήθηκε, γιατί δεν είναι δυνατόν ένα γενναίο και σοφό πλάσμα σαν κι εσένα, να σπαταλά χρόνο διαφωνώντας με ένα γάιδαρο και επιπρόσθετα να έρχεσαι να με ενοχλείς με μια τέτοια ερώτηση». Γιατί η χειρότερη σπατάλη του χρόνου σου είναι να διαφωνείς με ανόητους και φανατικούς που δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια, ή η πραγματικότητα, αλλά μόνο η νίκη των δικών τους παραισθήσεων. Υπάρχουν άνθρωποι, που όσα επιχειρήματα η πειστήρια και αν τους φέρεις, δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν, αφού είναι τυφλωμένοι από τον εγωισμό, το μίσος και την ανοησία και το μόνο που θέλουν είναι να έχουν δίκιο, ενώ δεν έχουν κανένα ίχνος δίκιου. Ότι μα ότι κι αν κάνουμε, για να αλλάξουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουν κατασκευασμένες και περιχαρακωμένες θέσεις και απόψεις, δεν θα μπορέσει να έχει κανένα αποτέλεσμα. Γιατί η απόφαση να βγεί κάποιος από το σκοτάδι, η απόφαση να ανοίξει τα μάτια του νου και της ψυχής του, είναι καθαρά προσωπική επιλογή. Η ζωή θα εμφανίσει αργά η γρήγορα την αλήθεια και ο διαχωρισμός θα γίνει. Μέχρι τότε εμείς, θα έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, θα ελπίζουμε και θα προσπαθούμε για κάτι που δεν είναι στο χέρι μας. Πιθανόν να πληγωθούμε, ή ακόμα και να βρεθούμε να αμφισβητούμε τον εαυτό μας για κάποια στιγμή, καθώς η διάθεση μας να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, ξεπερνά το δικό μας δίκιο. Δεν πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να τους επιβεβαιώσουμε ότι ….’’ναι το γρασίδι είναι μπλε’’ μόνο και μόνο για να είμαστε κοντά τους, όσο κι αν τους αγαπάμε. Η δική μας τιμωρία για αυτό θα είναι διπλή.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα