Παρασκευή, 14 Μαΐου, 2021

Το χωριό μου Χωραφάκια Ακρωτηρίου Χανίων

Εμμανουήλ Γ. Κουτράκη

Πολυτάλαντος και πολυγραφότατος ο Μανώλης Κουτράκης, που ζει και γράφει με την Κρητική γλωσσολαλιά, ένα ιδίωμα που σιγά σιγά εξαφανίζεται.
Mε χαρά λάβαμε το νέο υπέροχο βιβλίο του “Το χωριό μου Χωραφάκια Ακρωτηρίου Χανίων”. Βιβλίο πολυσέλιδο και πολύ φροντισμένο με πλούσιο ιστορικό και τοπογραφικό υλικό. Θαυμάζεις την ιστορική μνήμη του συγγραφέα, τη μεθοδικότητα και την άνεση της εκφραστικότητας.
Αναμνήσεις ανεξίτηλες, εμπειρίες αγροτικές και αναμνήσεις που τον κάνουν πάντα φρέσκο. Πάντα νέο. Χαίρεσαι από την συντροφιά του και απολαμβάνεις την Αβραμιαία φιλοξενία του μαζί με την εκλεκτή σύζυγό του την κα Κατερίνα. Ειδυλλιακό το τοπίο κατοικίας του και ορμητήριο για στοχασμό και έμπνευση.
Ζεις Ακρωτήρι. Ζεις ιστορία. Ζεις Μοναστήρια και ξωμονάστηρα. Ζεις ασκητικές μορφές. Μορφές ηρώων. Θαυμάζεις πως ο άνθρωπος αυτός εμάζεψε τόσο σπουδαίο υλικό και πόσο όμορφα μας το προσφέρει. Εμείς που ζήσαμε μερικά χρόνια στο Ακρωτήρι (Εκκλησιαστική Σχολή Κρήτης), στο Μοναστήρι της Αγίας Τριάδος έχουμε πολλές αναμνήσεις και δέσιμο μ’ αυτόν τον όμορφο τόπο.
Με το βιβλίο αυτό του κ. Κουτράκη, ξαναζωντάνεψαν βιώματα και αναμνήσεις. Τόποι και αγιασμένα πρόσωπα. Για μας, το Ακρωτήρι είναι η δεύτερη μάνα μας και τόπος αγίων αποφάσεων. Αγια σκιρτήματα της σταυρωμένης ιεροσύνης.
Με πολλή ψυχική φόρτιση γράφτηκε αυτό το βιβλίο. Ο συγγραφέας δεν διεκδικεί τον τίτλο του σπουδαίου συγγραφέα και ιστορικού. Κάνει μια κατάθεση ψυχής. Ζει και εκφράζει τον τόπο που αντίκρισε τη ζωή και προσπάθησε να την συναρμόσει με την πραγματικότητά της.
Δεν είναι μόνο οι πολλές σελίδες, εύκολα κανείς τις γεμίζει. Είναι το πλούσιο και ενδιαφέρον υλικό για το οποίο θαυμάζουμε και επαινούμε τον συγγραφέα. Τον χαιρόμαστε και τον καμαρώνουμε και ως συμμαθητές εγκαυχόμαστε γι’ αυτόν. Ο πολύτιμος αυτός τόμος, μας προσφέρει πολλά, μας φωτίζει για πολλά και προσθέτει ένα εξαίρετο υλικό στην βιβλιοθήκη μας.
Καλοτυχίζουμε τα Χωραφάκια που έχουν έναν τέτοιον χαρισματικό άνδρα που μας τέρπει και μας ζωογονεί και του ευχόμαστε επί έτη πολλά να μας χαρίζει τα πλούσια χαρίσματά του. Μια τέρψη που την έχουμε ανάγκη στους δύσκολους καιρούς μας.

1 Comment

  1. Μανωλη χαιρομαι πολυ γιατι εκανες πραγματικοτητα ενα στοχο σου που εχει μα κανει με την αγαπη σου για τον τοπο σου Δειχνει ομως αυτο και την ζωντανια σου και το καθαρο μυαλο σου που σου ευχομαι ολοψυχα μα ταχεις για πολλα χρονια ακομη Ανυπομονω να το διαβασω Σου ευχομαι καλες γιορτες ατομικα και οικογενειακα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες