Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Το “Chaniartoon” στο Μουσείο Τυπογραφίας

Να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο της τυπογραφίας είχαν την ευκαιρία εικονογράφοι, κομίστες από Ελλάδα και εξωτερικό, που συμμετέχουν στο φεστιβάλ κόμικς «Chaniartoon» και το Σάββατο επισκέφθηκαν το «Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη», στο Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας.
Τους καλλιτέχνες καλωσόρισε ο πρόεδρος του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννης Γαρεδάκης και ακολούθησε ξενάγηση στις πλούσιες συλλογές του μουσείου, παλιές και νέες, από την μουσειολόγο Μυρτώ Κοντομιτάκη.

Μιλώντας στα «Χ.ν.» ο Λεωκράτης Ανεμοδουράς, εγγονός του δημιουργού του περιοδικού «Μικρός Ήρως», ανέφερε ότι: «είναι εντυπωσιακό να βλέπεις μέσα από το Μουσείο Τυπογραφίας πώς γινόταν η διαδικασία της στοιχειοθεσίας και της τυπογραφίας πολύ παλιά, που δεν μπορείς να φανταστείς πόσος κόπος χρειαζότανε για να βγεί μια αράδα ενώ τώρα όλα είναι αυτοματοποιημένα. Κάτι που ειδικά τα νέα παιδιά δεν μπορούν να αντιληφθούν καθώς ζουν σε ένα ψηφιακό περιβάλλον. Ο ανθρώπινος μόχθος ήταν αυτό που εμένα με εντυπωσίασε. Μια επίσκεψη στο Μουσείο σου δημιουργεί τόσο ωραία συναισθήματα, να βλέπεις, να διαβάζεις παλιά εξώφυλλα εντύπων κ.α».

Ο Νίκος Καμπασελέ, δημιουργός κόμικς, που επισκέπτεται για δεύτερη φορά το Μουσείο, επεσήμανε ότι « είχα έρθει και πέρυσι στο Μουσείο αλλά ήθελα οπωσδήποτε να ξανά έλθω. Μέσα στο Μουσείο νοιώθω ότι μπορεί να περάσει κανείς πάρα πολλές ώρες γύρω από ένα μηχάνημα ή μία αίθουσα. Είναι ένας απίστευτος πλούτος αυτός που έχει συγκεντρωθεί από τους δημιουργούς του Μουσείου. Ως άνθρωπος της εικόνας αντιμετωπίζω τα γράμματα ως μικρές εικόνες γι’ αυτό και μου έκανε μεγάλη εντύπωση η σύνθεση και ο τρόπος που περνούσαν οι άνθρωπο για την δημιουργία ενός κειμένου. Μου έκανε εντύπωση επίσης που είδα σε εξώφυλλα παλιών εφημερίδων ιστορικά θέματα όπως η απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου, οι σφαγές στην Κρήτη στα τέλη του 19ου αιώνα κ.α».

Ο Γιάννης Ιατρού, δημοσιογράφος, συνεργάτης της «Εφημερίδας των Συντακτών», στο ένθετο για τα κόμικς σημείωσε πως «πρώτη φορά που βρέθηκα στο Μουσείο Τυπογραφίας και μάλλον όχι τελευταία, δεδομένου ότι ήταν τόσο μεγάλο και ενδιαφέρον που δεν προλάβαμε να το εξερευνήσουμε πλήρως. Ειδικά για ανθρώπους της γενιάς μου – είμαι γεννημένος το 1996- είναι πολύ εντυπωσιακό το να βλέπεις πόσο πιο απαιτητική ήταν η διαδικασία της τυπογραφίας παλιότερες εποχές, πόση τέχνη, τεχνική και επιστήμη χρειαζότανε».

Ο Λουτσιάνο Γκάτο, γεννημένος στην Βενετία το 1934, σχεδιαστής κόμικς εδώ και 67 χρόνια, δήλωσε εντυπωσιασμένος από τις συλλογές του Μουσείου Τυπογραφίας. «Το να βλέπεις τις απαρχές της Τυπογραφίας και των τεχνικών μέσων για έκδοση βιβλίων, ήταν σίγουρα πάρα πολύ ενδιαφέρον. Το Μουσείο δείχνει με ξεκάθαρο και εύγλωττο τρόπο πόσος κόπος, δουλειά και τέχνη χρειαζόταν για να μπορέσεις σε παλιές εποχές να τυπώνεις βιβλία. Σήμερα μπορούμε να τυπώνουμε μόνοι μας από το σπίτι, χάριν στους τεχνίτες, τους μηχανικούς που όλα αυτά τα χρόνια εξελίξανε την Τυπογραφία και δώσανε τη δυνατότητα σε εμάς και πολλούς άλλους ανθρώπους να τυπώνουμε τις ιδέες μας σε χαρτί».

Ο Βαλέριο Χελτ, σχεδιαστής κόμικς ο οποίος συνεργάζεται με το εβδομαδιαίο περιοδικό Topolino (το πρώτο ιταλικό περιοδικό με ιστορίες κόμικς της Ντίσνεϋ), σημείωσε ότι «το να βλέπεις στη σημερινή εποχή όλα αυτά τα τυπογραφικά μηχανήματα είναι πολύ εντυπωσιακό. Ειδικά η Λινοτυπική μηχανή είναι ένα μηχάνημα που έχω μνήμες καθώς η μητέρα μου εργαζόταν ως λινοτύπης».

Εντυπωσιακές δράσεις

Την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τη διαδικασία δημιουργίας ενός σχεδίου κόμικ βλέποντας ζωντανά τον Τάσο Μαραγκό – Tasmar να σχεδιάζει, είχαν μικροί και μεγάλοι λάτρεις της 9ης τέχνης που επισκέφθηκαν το Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” το σαββατοκύριακο που πέρασε το μεσημέρι, καθώς βρίσκονταν σε εξέλιξη οι δράσεις του 7ου Φεστιβάλ Chaniartoon.

Μάλιστα, τα έργα που δημιούργησε ο γνωστός καλλιτέχνης κληρώθηκαν μεταξύ των παρευρισκομένων, ενώ το Σάββατο το κοινό παρακολούθησε ένα ξεχωριστό σκιτσογραφικό παιχνίδι, ζωντανά στην πλατεία Κατεχάκη με τους Αντώνη Βαβαγιάννη (ΚΟΥΡΑΦΕΛΚΥΘΡΑ), Νίκο Καμπασελέ, Σταύρο Κιουτσιούκη και Θανάση Πετρόπουλο.

Να σημειωθεί ότι το κλίμα μέσα και έξω από το Θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης” θύμιζε πάρτι τις τελευταίες ημέρες καθώς στο artist alley έδωσαν το “παρών” δεκάδες Έλληνες και ξένοι καλλιτέχνες που παρουσίασαν τη δουλειά τους και συνομίλησαν με το κοινό, ενώ στο φουαγιέ του θεάτρου λειτούργησε έκθεση κόμικς, με αφιέρωμα στον θρυλικό “Μικρό Ήρωα” και πραγματοποιούνταν εργαστήρια.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα