Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Το Brexit και πάλι

Σ’ ένα χρόνο το Ηνωµένο Βασίλειο θα έχει πάλιν γενικές εκλογές και όλα τα προβλήµατα παρουσιάζονται τώρα ενώπιον των εκλεκτόρων σ’ αυτήν τη χώρα.
Οι συντηρητικοί είναι στην εξουσία για τα τελευταία 14 χρόνια και ο Keir Starmer, ο αρχηγός των Εργατικών, ελπίζει να κερδίσει το κόµµα του τις εκλογές και να αντικαταστήσει τους Τόρυς στην εξουσία.
Ο Starmer ήταν εναντίον του Brexit το 2016 και µάλιστα εζήτησε ανεπιτυχώς ένα δεύτερο δηµοψήφισµα το 2019 (βλ. Ian Bremmer, “Why a Labour victory in the U.K. could reset Brexit”, TIME, July 24, 2023, σελ. 15). Από την άλλη µεριά, εάν κερδίσουν τις εκλογές εκείνοι που ήσαν εναντίον του Brexit, υπάρχει πιθανότης να επιστρέψει το Η.Β. στην ΕΕ; Ορισµένοι πιστεύουν ότι δεν θα γίνει αυτό.
Το Η.Β. έχει ως τώρα υποφέρει αρκετά και στην οικονοµία και στην ανάπτυξη του µετά την έξοδο από την ΕΕ. Ενώ δεν είναι ρεαλιστικό να ζητηθεί η επανένταξη του στην ΕΕ, εν τούτοις είναι φυσικό και λογικό να γίνουν προσπάθειες για βελτίωση των όρων συνεργασίας µε την ΕΕ.
Εάν πάρει την εξουσία το Εργατικό κόµµα, σίγουρα θα προσπαθήσει να βελτιώσει τις σχέσεις του Η.Β. µε την ΕΕ σε όλους τους τοµείς. Θα προσπαθήσει να προσεγγίσει τους κανονισµούς της ΕΕ και όχι να τους ανταγωνίζεται. Ίσως δε µια νέα
Εργατική κυβέρνηση να υπογράψει µια συµφωνία για την ασφάλεια που θα καλύπτει την άµυνα, την ενέργεια και νέες τεχνολογίες.
Φαίνεται ότι η ΕΕ τώρα είναι διατεθειµένη να δώσει σε µια νέα Βρετανική κυβέρνηση καλύτερους όρους. Άλλωστε το παράδειγµα της Βρετανίας για έξοδο από την ΕΕ στο τέλος δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικό, ώστε να ενθαρρύνει άλλα Κράτη-Μέλη να κάνουν το ίδιο.
Αναµένεται, λοιπόν, βελτίωση των σχέσεων της ΕΕ µε το Η.Β. σε περίπτωση νέας Βρετανικής Κυβέρνησης τον επόµενο χρόνο.

Λάρνακα, 21 Ιουλίου, 2023

*Ο ∆ρ Χρίστος Α. Θεοδούλου είναι barrister-at-law (Lincoln’s Inn, London), ∆ιδάκτωρ Πολιτικών Επιστηµών & ∆ιεθνών Σχέσεων (Η.Ε.Ι., Γενεύης, Ελβετίας). Πρώην Μέλος της Γενικής Γραµµατείας του ΟΗΕ στο Τµήµα των Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, πρώην Ερευνητής στο Κέντρον Επιστηµονικών Ερευνών Κύπρου και Πρώην Επιµελητής του Πάντειου Πανεπιστηµίου.
c.a.theodoulou@cytanet.com.cy


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα