Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το αγωνιστικό φρόνημα της Κρήτης στο έργο του Καζαντζάκη

Το αγωνιστικό φρόνημα της Κρήτης όπως αυτό αποτυπώνεται μέσα στο έργο και τη στάση ζωής του Νίκου Καζαντζάκη, αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, στην ημερίδα με θέμα “Αγώνας και
Έμπνευση” που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Η ημερίδα, που ήταν συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης με τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Χανίων, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Ν. Καζαντζάκη, την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης, ήταν αφιερωμένη στα 110 χρόνια από την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα και στα 140 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Καζαντζάκη.
Ο πρώην βουλευτής και πρόεδρος της Διεθνής Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη Σήφης Μιχελογιάννης μιλώντας με θέμα: “Το αγωνιστικό πνεύμα της Κρήτης στη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη”, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τον προσωπικό αγώνα του κορυφαίου Κρητικού μυθιστοριογράφου, ως ενός ανθρώπου που πίστευε στην πράξη, να μεταπλάσει σε λογοτεχνικό έργο τους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.


«Η ίδια αγωνία και εμφανίζεται αφενός μεν στην έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως των Εγκλημάτων των Γερμανών Ναζιστών στην Κρήτη, που συνέταξε ο Καζαντζάκης μαζί με τους Κακριδή και Καλιτσουνάκη και στην οποία εξυμνείται το ακατάβλητο αγωνιστικό φρόνημα της Κρήτης και η αυτοθυσία και αξιοπρέπεια των Κρητικών και αφετέρου στο έργο του “Ο Καπετάν Μιχάλης” που αποτελεί ένα παγκόσμιο σύμβολο του αγώνα για την ελευθερία», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχελογιάννης.
Ο δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, διευθυντής Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης μιλώντας με θέμα “Η έννοια του αγώνα ως σωματική και πνευματική άθληση”, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «όλη η ιστορία της Κρήτης είναι ένας αγώνας, αγώνας είναι επίσης και η ζωή του κάθε ανθρώπου σε μία εποχή δύσκολη όπου χρειάζεται να βρούμε εκείνα τα ιδανικά για να μπορέσει να φτάσει στο τέλος της με σεβασμό και ήθος σεβόμενοι τον συναθλητή, σεβόμενοι την ίδια τη ζωή…», ενώ το μέλος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών, φιλόλογος, ποιήτρια και συγγραφέας Ανδρομάχη Χουρδάκη, μιλώντας με θέμα: “Ξετυλίγοντας τον μίτο της έμπνευσης του Νίκου Καζαντζάκη”, εστίασε στο έργο του και στις επιρροές που δέχθηκε ο συγγραφέας, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ιδεολογική συνάφεια ανάμεσα στον αναγεννησιακό ζωγράφο Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και τον Νίκο Καζαντζάκη: «Ο Νίκος Καζαντζάκης με το έργο του μπορούσε να μας δώσει ακόμα ένα Νόμπελ Λογοτεχνίας. Δέχθηκε όμως τεράστια πολεμική και δυστυχώς επικράτησε ο τυφλός δογματισμός και ο φθόνος», σημείωσε η κα Χουρδάκη.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε βίντεο με αποφθέγματα του Ν. Καζαντζάκη, σύντομο φιλμ του 1913 από την επίσημη τελετή της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, καθώς και απόσπασμα από την ταινία του Γιάννη Σμαραγδή που είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Κρητικό λογοτέχνη.
Παράλληλα, οι ομιλίες πλαισιώθηκαν από μέλη του συλλόγου “Κρητικές Μαδάρες” που θα τραγουδήσουν ριζίτικα και του Πολιτιστικού Συλλόγου “Το “Ρόδο” που χόρεψαν κρητικούς χορούς.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η πρόεδρος της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών Ν. Χανίων Ζαχαρένια Σημανδηράκη, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν, μεταξύ άλλων, η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη, ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, η πρόεδρος του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Ν. Χανίων Αντωνία Παπαδημουλά και ο διοικητής της 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας ταξίαρχος Μιχαήλ Πλουμής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα