Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου, 2023

Το 6ο Γυμνάσιον Χανίων στην 82η Επέτειο της Μάχης για την Κρήτη

Μητρός τε καὶ πατρὸς καὶ τῶν ἄλλων προγόνων ἀπάντων τιμιώτερόν ἐστιν ἡ ΠΑΤΡΙΣ καὶ σεμνότερον καὶ ἁγιώτερον

Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2023 συμμετείχε το 6ο Γυμνάσιο Χανίων στη μία από τις κεντρικές εκδηλώσεις του εορτασμού της 82ης επετείου της Μάχης για την Κρήτη. 21 μαθήτριες και μαθητές του Γ3 τμήματος, το οποίο διδάσκεται νεώτερη και σύγχρονη Ιστορία, επεσκέφθησαν πρώτα το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης (1000) και κατόπιν παρέστησαν στην επίσημη έπαρση σημαιών στο Φιρκά (1100). Την εκδήλωση αυτή (όπως και άλλες πολλές) διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότης Χανίων και ο Δήμος Χανίων.
Το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης, με την πολυετή προσφορά του σε θέματα Ιστορίας και Πολιτισμού, γοήτευσε τους/ τις εφήβους διά των πλουσίων εκθεμάτων του, τα οποία περιεργάσθησαν οι νέοι. Ιδιαίτερα εντυπωσίασε το Τμήμα του Μουσείου το αφιερωμένο στη Μάχη της Κρήτης. Σπάνια εκθέματα αλλά και επίτοιχες αναρτήσεις ιστορικού περιεχομένου μετετράπησαν σε διδασκάλους τη βοηθεία του επιβλέποντος καθηγητού!
Κατόπιν τούτου, η παρουσία και η συναναστροφή με τους ξένους και ντόπιους επισκέπτες, επισήμους και μη, οι οποίοι ήρθαν να τιμήσουν το σημαντικό ιστορικό γεγονός, έδωσε στους μαθητές και μαθήτριες του 6ου Γυμνασίου Χανίων το ερέθισμα να συνειδητοποιήσουν τη σημαντικότητα της 82ης Επετείου. “Aktiv Lernen”, μάθησις διά των δράσεων, μια σύγχρονη διδακτική αλλά και παιδαγωγική μέθοδος! Ο στρατιωτικός ακόλουθος της Νεοζηλανδικής Πρεσβείας συνεχάρη τα παιδιά διά τη συμμετοχή τους και εντυπωσιάσθη ειλικρινώς. Και αυτά όμως εντυπωσιάσθησαν από το όλον γίγνεσθαι αλλά και τους αλλοδαπούς επισκέπτας!
Δόθηκε έτσι η αφορμή να μάθουν Ιστορία, όχι μέσα από τα βιβλία αλλά από ένα πολιτισμικό συμβάν. Να αναρωτηθούν περί των εννοιών “Πατρίς” και “αμύνεσθαι υπέρ αυτής”!
Πατρίδα είναι ο ιδιαίτερος χώρος στον οποίο ο άνθρωπος γεννιέται, ζει κι απολαμβάνει τα ποικίλα αγαθά της ζωής. Είναι η μήτηρ- γη των αρχαίων, μια πραγματικότης προσιτή στον καθένα, η πηγή της ζωής κάθε ζωντανής υπάρξεως, αυτή που γεννάει και τρέφει τους ανθρώπους και πάλι τους δέχεται στην αγκαλιά της, για να χρησιμοποιηθούν ως σπέρματα νέας δημιουργίας στην αιώνια εναλλαγή ζωής και θανάτου, της οποίας αυτή είναι ο γνήσιος φορέας. Είναι η μεγάλη εθνική οικογένεια της οποίας είμαστε μέλη· είναι η χώρα που ποτίστηκε με τον ιδρώτα και καθιάστηκε με το αίμα αυτών που έζησαν πριν από εμάς! Δηλώνει την ύπαρξη και τον πολιτισμό μας, ενώνει τον άνθρωπο με τον χώρο. Η μία έννοια συμπληρώνει την άλλη.
Το άτομο δέχεται την προσφορά της πατρίδας. Αυτό πάλι προσθέτει τη δική του αντιπροσφορά. Έτσι δημιουργούνται οι μεγάλες αξίες της ζωής, που αντιπροσωπεύονται τέλεια στον χώρο της πατρίδας!
«Δεν ζει χωρίς πατρίδες η ανθρώπινη ψυχή», τονίζει ο Εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, επιβεβαιώνοντας την εσωτερική επιταγή της ίδιας της ύπαρξης του ανθρώπου, να δεθεί συναισθηματικά με τη γενέθλια γη του, να αγαπήσει το άμεσο περιβάλλον του και να βρίσκει πάντα τον τρόπο, σαν μαγνητισμένος από μία ακατανίκητη έλξη, να τονίζει τον ύμνο προς την Πατρίδα, όχι ως έννοια αφηρημένη, αλλά προς τον χώρο τον ίδιο, προς ό,τι συγκεκριμένο και χειροπιαστό παρουσιάζει!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα