Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Το 4ο Γυμνάσιο Χανίων ταξιδεύει στην Ισπανία

Το 4ο Γυμνάσιο Χανίων συμμετέχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus+ με τίτλο «Home Alone», το οποίο ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 2016 και θα ολοκληρωθεί με τη συνάντηση των εταίρων στη Λιθουανία, το Μάιο του 2018.
Στα πλαίσια αυτού πραγματοποιήθηκε μια ακόμη παιδαγωγική συνάντηση ανάμεσα στους εκπαιδευτικούς από 7 χώρες, αυτή τη φορά στην Ισπανία. Τρεις εκπαιδευτικοί του σχολείου μας (Αθηνά Παπαναγιώτου, Χρήστος Ξυνιδάκης και Ελένη Μαράκη) ταξιδέψαμε τον προηγούμενο μήνα στη Μαρμπέλα της Ανδαλουσίας, μία πόλη που βρίσκεται στην παραλία της Costa del Sol, ανάμεσα στη Μάλαγα και στο Γιβραλτάρ, στους πρόποδες της Σιέρρα Μπλάνκα. Από τη γη της πέρασαν Φοίνικες, Ρωμαίοι και Άραβες κάτω από την κατοχή των τελευταίων η πόλη έμεινε σχεδόν εννιά αιώνες ενώ σήμερα αποτελεί σπουδαίο τουριστικό προορισμό.
Σημείο συνάντησης ήταν το σχολείο «Colegio Público Nuestra Señora Del Carmen», το οποίο επισκεφτήκαμε μαζί με άλλους δώδεκα καθηγητές από τη Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Πολωνία και Σλοβενία. Ο διευθυντής, το εκπαιδευτικό προσωπικό και οι μαθητές μας επιφύλαξαν θερμή υποδοχή στην αυλή του σχολείου, μας ξενάγησαν στους χώρους του κι έπειτα συμμετείχαμε σε βιωματικές δράσεις με τα παιδιά.
Στη συνέχεια, η παιδαγωγική ομάδα ξεκίνησε τις εργασίες της στη διάρκεια των οποίων προβλήθηκε από κάθε χώρα φιλμάκι αφιερωμένο στην εκπαιδευτική επίσκεψη που είχε προηγηθεί   στη Σλοβενία τον Οκτώβριο του 2017 και ακούστηκαν μαγνητοφωνημένες ραδιοφωνικές εκπομπές που είχαν προετοιμάσει οι μαθητές του erasmus, με τίτλο: «Good morning Europe – Good news from your school, your country, Europe and the world». Επίσης παρουσιάστηκαν οι δράσεις Internet and new technology – curse or blessing και ICT4U που αφορούν σε εργαστήρια για την ασφάλεια στο Διαδίκτυο και μαθήματα πληροφορικής, που πραγματοποιήθηκαν από όλους τους εταίρους τους μήνες που προηγήθηκαν. Η σύσκεψη τελείωσε με τον προγραμματισμό της επόμενης και τελευταίας συνάντησης που θα πραγματοποιηθεί στη Λιθουανία τον προσεχή Μάιο και όπου θα εξαχθούν και τα τελικά συμπεράσματα από το διετές πρόγραμμα erasmus+ που αφορούσε στη χρήση των Νέων Τεχνολογιών.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας ξεναγηθήκαμε στο ιστορικό κέντρο της Μαρμπέλα και θαυμάσαμε την αρχιτεκτονική στα καλοδιατηρημένα κτίρια όπου είναι εμφανές το ανδαλουσιανό με το μαυριτανικό στοιχείο. Στο Δημαρχείο της πόλης, που στεγάζεται στην Plaza de los Naranjos, εμβληματικό σημείο της πόλης, μας υποδέχτηκε η υπεύθυνη των πολιτιστικών θεμάτων και μας ξενάγησε στους χώρους του, ενώ επισκεφτήκαμε και το Museo del Grabado Espanol Contemporaneo, κτίριο του 16ου αιώνα που φιλοξενεί συλλογές έργων σπουδαίων Ισπανών ζωγράφων. Το βράδυ γευτήκαμε την ντόπια κουζίνα σε δείπνο που μας παρέθεσαν ενώ για το τέλος παρακολουθήσαμε παράσταση φλαμένκο που μας ταξίδεψε στα χρώματα, στα πάθη και το συναίσθημα της Ανδαλουσίας.
Για την επόμενη μέρα, το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη στη Ρόντα, μια πόλη κυριολεκτικά χτισμένη στο χείλος του γκρεμού, σε υψόμετρο 750 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, φημισμένη για τη γέννηση της μοντέρνας ταυρομαχίας. Αφού γευματίσαμε σε ένα τυπικό ανδαλουσιανό χωριό, το El  Burgo, κατευθυνθήκαμε στη Μάλαγα, την πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας, ιδρυμένη τον 8ο αιώνα π.Χ. από τους Φοίνικες και γενέτειρα του Πικάσσο. Εκεί εντυπωσιαστήκαμε από τον καθεδρικό ναό, που συνδυάζει γοτθικά, αναγεννησιακά και μπαρόκ στοιχεία, το μαυριτανικό παλάτι Αλκαθάμπα και το αρχαίο κάστρο του Γκιμπραλφάρο.
Επιστρέψαμε στη Μαρμπέλα γεμάτοι εικόνες  από την εκδρομή μας, ανταλλάξαμε αναμνηστικά δώρα και φωτογραφίες με τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς και αποχαιρετήσαμε τους φίλους μας Ισπανούς γοητευμένοι τόσο από τη φιλοξενία, την κοινωνικότητα και τη ζεστή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν όσο και από την πολυκύμαντη ιστορία, τις παραδόσεις και την αρχιτεκτονική της Ανδαλουσίας. Η Ομάδα ERASMUS του 4ου Γυμνασίου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα