Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024

Το 4ο Γενικό Λύκειο στην Ιταλία με το πρόγραμμα Erasmus

Στο διάστημα 22-28 Απριλίου 2018 δύο καθηγήτριες και  τρεις μαθητές του 4ου Γενικού Λυκείου βρέθηκαμε στην Ταρκουίνια , μια υπέροχη μεσαιωνική πόλη της κεντρικής Ιταλίας, και στο σχολείο  Instituto d Istruzione secondaria superiore “ V.Cardarelli” για τη συμμετοχή μας στο πρόγραμμα  ELIOT  με θέμα «Εάν ήμουν μέλος του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».
Στη διασχολική αυτή συνάντηση συμμετείχαν επτά χώρες. Οι μαθητές είχαν αναλάβει να υποστηρίξουν τις  θέσεις  των πολιτικών σχηματισμών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δύο πολύ σοβαρά οικουμενικά θέματα: την Ισότητα των δύο φύλων και  τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Η Ελλάδα μαζί με την Ουγγαρία ανέπτυξαν τις θέσεις της «Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών» και των «Πράσινων –Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία».
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, οργανώθηκαν  δύο μεγάλα εργαστήρια στα οποία οι μαθητές αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες με τους ομοτίμους τους των άλλων χωρών και κομμάτων, υπερασπίστηκαν τις θέσεις τους, επιχειρηματολόγησαν, διαφώνησαν προσπαθώντας να βρουν λύσεις  για τα δύο αυτά διαχρονικά θέματα. Κάθε μέρα τα αποτελέσματα των εργαστηρίων παρουσιάζονταν στην ολομέλεια μαθητών-καθηγητών.
Παράλληλα με τις παραπάνω δραστηριότητες, γνωρίσαμε τη λειτουργία και την οργάνωση του ιταλικού εκπαιδευτικού συστήματος. Είχαμε μια πολύ θερμή φιλοξενία αλλά  και ξενάγηση στην ευρύτερη περιοχή. Από τις αλυκές της Ταρκουίνια με το σμήνος των φλαμίγκος και το Βιτέρμπο – άλλη μια μοναδικά διατηρημένη μεσαιωνική πόλη στην περιοχή της Τοσκάνης- μέχρι την ανεπανάληπτη Ρώμη, την πόλη-μουσείο.
Από το ταξίδι αυτό γυρίσαμε όλοι πιο πλούσιοι σε γνώση, εμπειρίες και φίλους. Γνωρίσαμε τον τρόπο λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διευρύναμε τους ορίζοντες μας πάνω σε σημαντικά θέματα της εποχής μας,  συγχρωτιστήκαμε με ανθρώπους από διαφορετικά πολιτικά συστήματα και κουλτούρα. Χαρήκαμε την αγαστή συνεργασία, την ειλικρινή επικοινωνία και διάθεση για την κατανόηση «του άλλου». Ως εμπειρία υπήρξε μοναδική γιατί συνδύασε τη χαρά του ταξιδιού με τη γοητεία της επιστήμης.

Οι συνοδοί – καθηγήτριες
Εύη Μαναβάκη
Πάσχου Ιωάννα

Η άποψη των μαθητών
Το Erasmus ήταν μια μοναδική εμπειρία. Είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ανθρώπους από άλλες χώρες ταξιδεύοντας μόνο σε μία. Ήταν ενδιαφέρον πρόγραμμα στο πλαίσιο του οποίου συζητήσαμε για την ισότητα των δύο φύλων και για την διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Τα θέματα αυτά μας απασχολούν και θα μας απασχολήσουν γενικά στη ζωή μας.
Σταυρούλα Μπικάκη

Ο χρόνος που πέρασα στην Ιταλία ήταν διασκεδαστικός. Μπόρεσα να δω καινούργιους τόπους και να κάνω νέους φίλους. Ήταν χωρίς αμφιβολία η καλύτερη εβδομάδα της ζωής μου.
Τάσος  Κατημεράς

Το ταξίδι στην Ιταλία ήταν πραγματικά μια μοναδική εμπειρία. Αναλύσαμε το θέμα της ισότητας των δύο φύλων και του σύγχρονου οικολογικού προβλήματος και προτείναμε ανάλογες λύσεις. Επισκεφθήκαμε καινούργια μέρη και αναπτύξαμε νέες φιλίες με παιδιά από πολλές διαφορετικές εθνικότητες κι όμως με ένα κοινό χαρακτηριστικό, ήταν όλοι τους υπέροχα παιδιά.
Μιχαέλα Νικολαράκου


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα