Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων στην Ισπανία

Στην πόλη Σεβίλλη της Ισπανίας βρέθηκαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χανίων στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος Erasmus KA2 με θέμα: “Waste Electrical and Electronic and Air Quality”.

Oι μαθητές Ελευθεράκη Ευαγγελία, Κακαβελάκης Ιωάννης, Πιμπλής Εμμανουήλ, Τραβαγιάκης Ζαχαρίας–Απόστολος και οι εκπαιδευτικοί Κεσουδάκη Άννα και Ορνεράκη Γεωργία συμμετείχαν στην 4η κινητικότητα που έλαβε χώρα από τις 14 Μαρτίου έως 18 Μαρτίου 2022 στη συντονίστρια χώρα με τη συμμετοχή ακόμα της Βουλγαρίας.

Στα πλαίσια αυτής της κινητικότητας, την πρώτη ημέρα, εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Ελλάδα και τη Βουλγαρία συναντηθήκαμε στον χώρο του σχολείου IES Punta del Verde όπου μας υποδέχθηκαν οι Ισπανοί εταίροι.Η πρώτη επαφή και γνωριμία ήταν ευχάριστη, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε παρουσίαση των εργασιών της κάθε χώρας. Οι Έλληνες μαθητές παρουσίασαν τα αποτελέσματα της δικής τους έρευνας, με θέμα “Ποιότητα του Αέρα και Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών” και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων βάσει συγκριτικών μελετών.

Διατυπώθηκαν συμπεράσματα που αφορούσαν στη μείωση των ρύπων της ατμόσφαιρας κατά τη διάρκεια της καραντίνας λόγω πανδημίας, δεν διαπιστώθηκε ανησυχητική αύξηση κατά τους θερινούς μήνες λόγω τουριστικής κίνησης ενώ αύξηση ρύπων σημειώθηκε τους χειμερινούς μήνες από τη χρήση θερμαντικών μέσων. Ακολούθησε μία ξενάγηση στο εντυπωσιακό παλάτι Alcazar της Σεβίλλης, μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και στον Καθεδρικό Ναό, όπου ήρθαμε σε επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό της πόλης.
Τη δεύτερη ημέρα επισκεφθήκαμε το εργοστάσιο Ανακύκλωσης ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού Recilec, όπου ο υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων παρουσίασε αναλυτικά τα στάδια της διαδικασίας της ανακύκλωσης και της επαναχρησιμοποίησης υλικών. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με επίσκεψη και διαμονή στο γραφικό χωριό Galaroza.

Στο παραδοσιακό σπίτι La casa la serreria φιλοξενηθήκαμε και γευθήκαμε παραδοσιακά πιάτα, στην παρασκευή των οποίων συμμετείχαμε όλοι με ιδιαίτερο ενθουσιασμό. Δόθηκε η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να αναπτύξουμε πιο στενές σχέσεις επιτυγχάνοντας σε μεγάλο βαθμό την αλληλεπίδραση που αποτελεί στόχο τέτοιων πρακτικών.

Την τρίτη ημέρα ακολούθησε πεζοπορία στο πάρκο Sierra de Aracena Y picos de Aroche, όπου απολαύσαμε τη φύση, γνωρίσαμε την ιστορία του τόπου και βιώσαμε μια αξέχαστη εμπειρία επαφής με το φυσικό περιβάλλον. Ακολούθησε βιωματικό εργαστήριο σχετικό με τη σπατάλη ενέργειας από ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και δραματοποίηση από μαθητές της μη συνετής συμπεριφοράς των καταναλωτών μέσα από μία χιουμοριστική ματιά.

Επόμενος προορισμός η τουριστική πόλη Aracena την οποία προσεγγίσαμε μετά από πεζοπορία 5 χιλιομέτρων σε δασική περιοχή. Γευτήκαμε παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής και επισκεφθήκαμε το περίφημο Σπήλαιο των Θαυμάτων (Gruta de las Maravillas) γνωστό για τους σταλακτιτικούς σχηματισμούς, τους σταλαγμίτες και τους κίονες που δημιούργησαν έναν ολόκληρο κόσμο που η επιμονή του νερού, της πέτρας και του χρόνου έχουν διαμορφώσει έτσι ώστε η ανθρώπινη φαντασία να νιώσει την ακριβή διάσταση της φύσης. Ήταν μία εμπειρία ζωής για όλους τους συμμετέχοντες.

Την τελευταία ημέρα, εκπαιδευτικοί και μαθητές συγκεντρωθήκαμε στο σχολείο όπου έγινε η απονομή των πιστοποιητικών και ζητήθηκε από τους μαθητές να καταγράψουν τις εντυπώσεις και τα συναισθήματά τους από όλη τη διαδικασία. Σε θερμό και συγκινητικό κλίμα δώσαμε ραντεβού για την επόμενη συνάντησή μας. Όλοι οι μαθητές δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία που βίωσαν αλλά και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση υλικών.

Στο διάστημα της πενθήμερης διαμονής μας στην Ισπανία είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε συμπεράσματα που βασίστηκαν σε μελέτες για την ποιότητα του αέρα αλλά και εμπειρίες που αναδεικνύουν τη σημασία και την αξία της υλοποίησης τέτοιων ευρωπαϊκών εκπαιδευτικών προγραμμάτων.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα