Τετάρτη, 22 Μαρτίου, 2023

Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Χανίων στη Σικελία

Μία ιδιαίτερη εμπειρία έζησαν οι εκπαιδευτικοί Θεοδοσάκη Μαρία και Φατσέα Μαρία, καθώς, παρά τις δυσκολίες που έχουν προκληθεί λόγω της πανδημίας, υλοποιήθηκε η επίσκεψή τους στη Σικελία από 28 Μαρτίου έως 01 Απριλίου 2022 στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus KA2 με θέμα «The future of the jobs νs the jobs of the future».

Εκπαιδευτικοί από τις χώρες της Ουγγαρίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδας επισκεφθήκαμε το σχολείο Carlo Maria Carafa στο Mazzarino της Σικελίας, ενώ συνάδελφοι από τη Νορβηγία παρακολούθησαν τις δράσεις διαδικτυακά. Στόχος του προγράμματος είναι η διεύρυνση των γνώσεων σε θέματα καλών εκπαιδευτικών πρακτικών και η ανταλλαγή απόψεων με εκπαιδευτικούς άλλων χωρών.

Την πρώτη ημέρα της επίσκεψης βρεθήκαμε στο σχολείο όπου όλοι οι συμμετέχοντες γίναμε δεκτοί από την Διευθύντρια και τις υπεύθυνες εκπαιδευτικούς των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σε ένα σύντομο λόγο της η Διευθύντρια κ. Adriana Quattrocchi τόνισε τη σημασία της υλοποίησης ευρωπαϊκών προγραμμάτων που συντείνουν στη θεμελίωση της συνεργασίας μεταξύ σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μαθητές και μαθήτριες είχαν ετοιμάσει μία μικρή εκδήλωση η οποία περιελάμβανε την ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της κάθε χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ ακολούθησε η παρουσίαση του σχολείου και του ιδρυτή του. Η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακούς χορούς της περιοχής από μαθητές κατά τη διάρκεια των οποίων συμμετείχαμε όλοι με ενθουσιασμό. Στη συνέχεια, ξεναγηθήκαμε στους καλαίσθητα διακοσμημένους χώρους του σχολείου, σε σχολικές αίθουσες και σε εργαστήρια. Η ημέρα έκλεισε με ένα απολαυστικό γεύμα που είχε προετοιμάσει σεφ – καθηγητής του Τομέα Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής του Επαγγελματικού Λυκείου στο εστιατόριο Casa Canalloto, που αποτελεί τμήμα αγροτουριστικής επιχείρησης.

Την επόμενη ημέρα επισκεφθήκαμε το Παλέρμο, πρωτεύουσα της Σικελίας, μία πόλη με μεγάλη ιστορία και παράδοση στην αρχιτεκτονική και τον πολιτισμό με φανερά ακόμα και σήμερα τα στοιχεία των διαφόρων λαών που πέρασαν από εκεί. Θαυμάσαμε το εντυπωσιακό σε μέγεθος Cattedrale, το Θέατρο Massimo Vittorio Emmanuele, όπου στεγάζεται η Όπερα της πόλης την εκκλησία Martorana με τα περίφημα ψηφιδωτά του 12ου αι. και καταλήξαμε σε μία μικρή περίκλειστη πλατεία την Piazza Pretoria με το εντυπωσιακό συντριβάνι και τα γυμνά σε φυσικό μέγεθος αγάλματα.

Την τρίτη ημέρα συναντηθήκαμε όλοι στον χώρο του σχολείου, όπου εκπαιδευτικοί και μαθητές παρουσίασαν το ιταλικό εκπαιδευτικό σύστημα, και τους κλάδους που περιλαμβάνει το συγκεκριμένο σχολείο. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το σύστημα PCTO (Pathways for Transversal Skills and Orientation), που από το 2003 αποτελεί μία εναλλακτική διδακτική μέθοδο, σύμφωνα με την οποία οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα πρακτικής άσκησης σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα. Από το 2015 το πρόγραμμα αυτό έγινε υποχρεωτικό στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και της προώθησης του σχεδίου Good School.

Επισκεφθήκαμε έναν Συνεταιρισμό 43 παραγωγών οίνου την Cantina “La Vite” , όπου ο Πρόεδρος της επιχείρησης και Δήμαρχος της πόλης Riesi κ. Salvatoro Chianta παρουσίασε τον τρόπο λειτουργίας του οινοποιείου, στον χώρο του οποίου κάνουν την πρακτική τους άσκηση μαθητές του σχολείου. Εντύπωση προκάλεσαν οι ζωγραφικές παραστάσεις ντόπιων καλλιτεχνών που διακοσμούν τις δεξαμενές αποθήκευσης οίνου. Ακολούθησε επίσκεψη και ξενάγηση στους χώρους του Επαγγελματικού Λυκείου Carlo Maria Carafa , που στεγάζεται σε κτίριο στο Riesi και γευτήκαμε γλυκές παρασκευές από μαθητές της ειδικότητας Μαγειρικής – Ζαχαροπλαστικής.
Η επόμενη ημέρα μάς επεφύλασσε μία ιδιαίτερη επίσκεψη στο εντυπωσιακό ηφαίστειο της Αίτνας, το πιο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, σε ένα τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και αγριότητας. Σε αυτό το περιβάλλον ο επισκέπτης συνειδητοποιεί ότι εδώ είναι απλά φιλοξενούμενος υπό την κυριαρχική παρουσία της συντριπτικής δύναμης της Μητέρας Φύσης. Η ημέρα τέλειωσε με την επίσκεψη στη συγκλονιστικά όμορφη πόλη της Ταορμίνας, που βρίσκεται σκαρφαλωμένη στην πλαγιά του όρους Monte Tauro με το κορυφαίο αξιοθέατό της το αρχαιοελληνικό Θέατρο του 3ου π.Χ. αιώνα, το οποίο δεσπόζει ανάμεσα στον ουρανό και τη θάλασσα, µε το όρος Αίτνα να διαφαίνεται στον ορίζοντα.
Η τελευταία ημέρα περιελάμβανε μία μικρή ξενάγηση στην πόλη του Mazzarino, επίσκεψη στον καθεδρικό ναό της πόλης και στο Palazzo Bartolli, κτίριο χαρακτηριστικό της αρχιτεκτονικής της πόλης. Στο σχολείο ανανεώσαμε το ραντεβού μας για τον επόμενο προορισμό μας στη Νορβηγία.

Η επιστροφή στην Ελλάδα μάς βρήκε πλουσιότερες σε εμπειρίες, παραστάσεις, εικόνες, ακούσματα και συνειδητοποιούμε για άλλη μία φορά πως η καλύτερη γνωριμία των λαών μεταξύ τους και η ανάδειξη των κοινών αλλά και διαφορετικών στοιχείων τους μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη βαθύτερων δεσμών που ενώνουν τους ανθρώπους και συμβάλλουν στην καλλιέργεια της ευρωπαϊκής συνείδησης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα