Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Της ημέρας

ΔΕΝ είναι μόνο ο -δυτικός βαλεντίνειος- Eρωτας που γιορτάζει σήμερα (14/2). Γιορτάζουν κι όλα τα “λουλουδάδικα”, “γκαντζετάδικα” (τι λέξη κι αυτή!), κέντρα διασκέδασης, ζαχαροπλαστεία και γενικά το εμπορικό δαιμόνιο!

ΔΕΝ είναι κακό αυτό! Η μεταφορά όμως μιας γιορτής που δεν ταιριάζει στην ελληνική νοοτροπία (εμπορευματοποίηση της αγάπης) δεν φαίνεται να έχει και πολλούς οπαδούς: Οι νέοι το διασκεδάζουν με sms στα κινητα και μερικές μικροαγορές (στο κάτω-κάτω, δεν έχουν ανάγκη από κάποιον να τους υπενθυμίζει τον έρωτα)· οι της μέσης ηλικίας μάλλον εντυπωσιάζονται λιγότερο, ενώ οι υπόλοιποι περνούν τη μέρα περίπου αδιάφορα.

ΕΤΣΙ κι αλλιώς ο θόρυβος της ημέρας υπάρχει. Πολλοί “νεόκοποι” ποιητές θα γράψουν ερωτικούς στίχους, κείμενα “αγάπης” θα εμφανιστούν στον Τύπο ή το θέατρο, ενώ και φωτογραφίες από τη μέρα του”Αγίου Βαλεντίνου” θα δημοσιοποιηθούν στο διαδίκτυο (ιδιαίτερα στο fb).

ΓΙΑ τη σημερινή, λοιπόν, ημέρα μια απλή υπενθύμιση με πραγματική ποίηση, όπως είναι οι κρητικές μαντινάδες.

ΔΥΟ από τις πολλές που είναι αφιερωμένες στην αγάπη (καινούργια και παλιά) είναι οι παρακάτω του Ηρακλειώτη Μ. Σταυρακάκη:

“Η πρώτη αγάπη στην καρδιά πολλά σημάδια αφήνει
γιατί ’ν’ αρχή κι ο έρωντας αμάλαγη τη βρίνει”

“Η πρώτη μ’ αγαπητικιά κι η γ’ ύστερη ομάδι
η μια τσ’ αλλής συντράμουνε να γοργομπώ στον Άδη”

ΚΑΙ του χρόνου, λοιπόν, αλλά χωρίς κορωνοϊούς και άλλες ιώσεις, αρνητικές για την αγάπη (πρώτη ή τελευταία, δεν έχει σημασία).

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα