Τρίτη, 27 Ιουλίου, 2021

Την Τετάρτη 16/6 απεργούμε!

» “Σκλάβοι” του 21ου αιώνα δεν θα γίνουμε!

Κύριε διευθυντά,

με εφαλτήριο την πετυχημένη απεργία και τις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα στις 10/6, απευθύνουμε κάλεσμα στους εργαζόμενους και τα σωματεία κλιμάκωσης της πάλης με νέα απεργία την Τετάρτη 16 Ιούνη! Έχουμε υποχρέωση όχι μόνο στην παλιά γενιά. Έχουμε υποχρέωση στα νέα παιδιά, έχουμε υποχρέωση στη νέα γενιά, να βάλουμε τις βάσεις για ένα άλλο μέλλον, όχι αυτό που ζούμε σήμερα.

Το ότι η κυβέρνηση επισπεύδει την διαδικασία με στόχο το νομοσχέδιο Χατζηδάκη να ψηφιστεί έως την ερχόμενη Τετάρτη 16/6 είναι κι αυτό μία ένδειξη ότι ενοχλήθηκε από την απεργία της περασμένης Πέμπτης, που για τους εργαζόμενους ήταν ένας κρίσιμος σταθμός, μια μάχη που χρόνια είχε να γνωρίσει τέτοια απήχηση, δημιουργώντας κλίμα ανάτασης ώστε τις επόμενες μέρες να ενταθεί ακόμα περισσότερο η αναμέτρηση με κυβέρνηση και εργοδοσία. Μια μάχη που δόθηκε με επιτυχία κόντρα σε «θεούς και δαίμονες»: Που με τη δύναμη της συλλογικής οργάνωσης ακύρωσε εκβιασμούς της εργοδοσίας. Με τη δύναμη της αλληλεγγύης έσπασε στην πράξη δικαστικές απαγορεύσεις όπως στο λιμάνι του Πειραιά, όπου «δεν γύρισε προπέλα» αφού οι ναυτεργάτες απέργησαν καθολικά. Με τη δύναμη της συγκρότησης απεργιακού μετώπου από εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έστειλε στον αγύριστο τα διαλυτικά σχέδια της ηγετικής ομάδας της ΓΣΕΕ και τα τερτίπια με τις ημερομηνίες της απεργίας. Και κυρίως, με τη δύναμη της γραμμής πάλης των συνδικάτων, της καθολικής απόρριψης του νομοσχεδίου και όχι του «παζαρέματός» του, της αναζήτησης «θετικών στοιχείων» και «περιθωρίων βελτίωσης».

Εκφράστηκε η παλλαϊκή και ομόθυμη απαίτηση: Το νομοσχέδιό σας είναι για τα σκουπίδια. Δεν διορθώνεται. Δεν βελτιώνεται. Αποσύρτε το τώρα!. Έως σήμερα δεν έχει βρεθεί ούτε ένα συνδικάτο – πλην της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ – που να χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο θετικό. Κι αυτή η προσπάθεια της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, σε συντονισμό με την κυβέρνηση και τις ενώσεις των επιχειρηματικών ομίλων, να διασπάσει και να υπονομεύσει το μεγάλο απεργιακό μέτωπο εκατοντάδων Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και σωματείων, έπεσε στο κενό. Πλέον δεν υπάρχει ούτε ένας εργαζόμενος ή εργαζόμενη σε όλη τη χώρα που να μην αντιλαμβάνεται ότι αυτό που φέρνει η κυβέρνηση θα είναι πραγματικός όλεθρος για τη ζωή τους.

Το σύνθημα της ΓΣΕΕ, ότι «ανάπτυξη δεν γίνεται με εξαθλιωμένους εργαζόμενους» όχι μόνο είναι ψεύτικο, είναι η πλήρης αντιστροφή της πραγματικότητας. Γιατί η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει δουλειά ήλιο με ήλιο, με μισθούς πείνας και χωρίς δικαιώματα. Προϋποθέτει εξαντλητικά ωράρια και παντελή έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες σακατεμένους εργάτες κάθε χρόνο. Προϋποθέτει εργοστάσια, κρίσιμα, σε στρατηγικούς τομείς, όπως η ΛΑΡΚΟ, να κλείνουν ή να ξεπουλιούνται σε άλλα επιχειρηματικά κεφάλαια γιατί η λειτουργία τους δεν εξασφαλίζει μεγάλο κέρδος για τους καπιταλιστές, με το μάρμαρο πάντα να το πληρώνουν οι εργαζόμενοι

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι μόνο επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά του συνόλου των αστικών κομμάτων, όσο κι αν σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ θέλουν να διατείνονται πως έχουν «κηρύξει δήθεν τον πόλεμο» στο νομοσχέδιο. Επιβεβαιώνεται ότι στον πόλεμο που ισχυρίζονται ότι μπαίνουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ/ ΠΑΣΟΚ δεν έχουν για πολεμοφόδια τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά τα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ψηφίσει τα τελευταία 11 χρόνια και ακόμα πιο πίσω οι κυβερνήσεις τους και μαζί της ΝΔ. Υπηρετούν με συνέπεια τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Διαγκωνίζονται για το ποιος μπορεί να μοιράσει καλύτερα στους ομίλους τα δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, προωθώντας τις πράσινες business και ένα σύγχρονο New Deal που θα εξασφαλίζει την έξοδο από την καπιταλιστική κρίση. Επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά ότι τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων προϋποθέτουν το τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων και την ένταση της εκμετάλλευσης. Στο φόντο όλων των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει την πλάτη των αγώνων να γίνει σκαλοπάτι για να ανεβοκατεβαίνουν στις κυβερνητικές καρέκλες.

Οι εργαζόμενοι, οι νέες και οι νέοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν μπροστά τις σύγχρονες ανάγκες τους, να παλέψουν γι’ αυτές, να οργανωθούν στα σωματεία τους. Χιλιάδες νέες και νέοι πήραν το βάπτισμα του πυρός, έκαναν την πρώτη τους απεργία. Δεν θα τα είχαν καταφέρει εάν δεν είχαν δίπλα τους τα σωματεία τους, εάν δεν είχαν οργανωθεί σε αυτά.

Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσουν όλοι οι εργαζόμενοι. Ο δρόμος της οργάνωσης και του αγώνα. Για να μην ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα. Για να ξηλωθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ που καταδυναστεύουν τη ζωή μας. Για να διεκδικήσουμε την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας, όπως είναι εφικτό να γίνει με βάση την πρόοδο της γνώσης και των μεγάλων επιστημονικών επιτευγμάτων. Για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο.

Για να περιφρουρήσουμε και να διευρύνουμε τη δράση των σωματείων μας, για να προστατέψουμε το δικαίωμα στην απεργία όλοι και όλες απεργούμε την προσεχή Τετάρτη. Όλοι και όλες στις απεργιακές συγκεντρώσεις των ταξικών συνδικάτων!
Γιάννης Γωνιανάκης, μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και του ΓΣ της ΓΣΕΕ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες