Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Την Παρασκευή ο Μεγάλος Τελικός του Παγκρήτιου Γαστρονομικού Διαγωνισμού

Ο Μεγάλος Τελικός του Παγκρήτιου Γαστρονομικού Διαγωνισμού «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 19 Απριλίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης.

Όπως αναφέρει αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Ελληνογαλλικού Συλλόγου Χανίων «ύστερα από τον επιτυχημένο πρώτο γύρο του Γαστρονομικού Διαγωνισμού «Pâte à choux με άρωμα Κρήτης», έρχεται ο Μεγάλος Τελικός που θα διεξαχθεί στις 19 Απριλίου 2024 στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης με ώρα εκκίνησης στις 16:00 το απόγευμα.

O Ελληνο-Γαλλικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων διοργανώνουν για 3η συνεχόμενη χρονιά τον γαστρονομικό διαγωνισμό « Pâte à choux με άρωμα Κρήτης », που για πρώτη φορά αγκαλιάζει όλη την Περιφέρεια Κρήτης. Ο διαγωνισμός τελεί υπό την αιγίδα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα και του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος και με την υποστήριξη του Δήμου Χανίων.

Στα Χανιά διοργανώθηκαν τα δύο προηγούμενα έτη, με απόλυτη επιτυχία, δύο διαγωνισμοί με θέμα : « Η Κρέπα με άρωμα Κρήτης » το 2022 και «Η Τάρτα με άρωμα Κρήτης» το 2023. Τους διαγωνισμούς παρακολούθησε πλήθος κόσμου και καλύφθηκαν εκτενώς από τα Μέσα Ενημέρωσης της Κρήτης και της Αθήνας.
Ο διαγωνισμός έχει εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό χαρακτήρα, και στόχο να προάγει τον πλούτο της Κρητικής Γης, να αναδείξει την Κρητική Διατροφή καθώς και να κάνει γνωστές τις τεχνικές της Γαλλικής γαστρονομίας.

Οι όροι του διαγωνισμού συνοπτικά έχουν ως εξής:
Ο Διαγωνισμός απευθύνεται αποκλειστικά σε σπουδαστές σχολών και τμημάτων Μαγειρικής Τέχνης και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης-Αρτοποιίας όλης της Περιφέρειας Κρήτης. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλοι οι σπουδαστές πρωτοετείς η δευτεροετείς εγγεγραμμένοι στα μητρώα των εν λόγω σχολών, με την υποχρέωση να παρουσιάσουν μια «αλμυρή δημιουργία» οι σπουδαστές μαγειρικής και μια «γλυκιά δημιουργία» οι σπουδαστές αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής.
Οι σπουδαστές οφείλουν να δημιουργήσουν ένα έδεσμα ακολουθώντας υποχρεωτικά την παραδοσιακή γαλλική συνταγή της Pâte à choux (ζύμη Choux) για την βάση του, αλλά με γέμιση αποκλειστικά από προϊόντα της Κρητικής Γης έτσι ώστε να αναδύονται τα Κρητικά αρώματα και να αναδεικνύεται η αξία του Κρητικού διατροφικού πολιτισμού .
Αξίζει να τονιστεί επίσης ότι ο γαστρονομικός αυτός διαγωνισμός έχει διττό χαρακτήρα. Αφενός είναι μια μοναδική εμπειρία για τους νέους σπουδαστές της Κρήτης να έρθουν σε επαφή με την γαλλική γαστρονομία και να ακούσουν τα σχόλια-συμβουλές καταξιωμένων σεφ πάνω στις δημιουργίες τους και αφ’ ετέρου δίδεται η δυνατότητα στους καλεσμένους σεφ να δοκιμάσουν τα προϊόντα του τόπου μας και να τα εισάγουν στις δημιουργίες τους σε διεθνές πλέον επίπεδο.
O διαγωνισμός περιλαμβάνει δυο στάδια :
Ο πρώτος γύρος διεξήχθη από 11 έως 15 Μαρτίου 2024, εντός των Σχολών Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής Τέχνης όλης της Κρήτης. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Δευτερά 11 Μαρτίου από Ηράκλειο, ταξίδεψε προς Ρέθυμνο και έκλεισε στα Χανιά. Διαγωνίστηκαν 64 σπουδαστές από 8 σχολές : KAPPA STUDIES – ΣΑΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΚΡΗΤΗΣ – Ι. ΣΑΕΚ ΑΚΜΗ – ΣΑΕΚ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ – Δ. ΣΑΕΚ ΧΑΝΙΩΝ – ΣΑΕΚ ΔΕΛΤΑ 360 – ΕΠΑΣ ΧΑΝΙΩΝ ΔΥΠΑ – ΣΑΕΚ ΡΕΘΥΜΝΟΥ. Από την κάθε σχολή επιλέχθηκαν δύο νικητές: ένας για την αλμυρή και ένας για την γλυκιά δημιουργία, οι οποίοι θα διαγωνιστούν στον δεύτερο και τελικό γύρο στα Χανιά.
Στον Μεγάλο Τελικό, στις 19 Απριλίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης οι 14 νικητές του πρώτου γύρου θα διασταυρώσουν τις μαγειρικές και γαστρονομικές τους δεινότητες παρασκευάζοντας έκαστος την συνταγή με την οποίαν αναδείχθηκε νικητής στον πρώτο γύρο.
Ως έπαθλο, οι 2 νικητές, αντίστοιχα για την αλμυρή δημιουργία αλλά και για την γλυκιά δημιουργία, θα προσκληθούν να πραγματοποιήσουν μια πρακτική επιμόρφωση στην κουζίνα της Γαλλικής Πρεσβείας στην Αθήνα υπό την επίβλεψη του chef Jean Marie Hoffman, με χορηγό για την αερομεταφορά τους την Aegean Airlines.

Στον τελικό διαγωνισμό που θα κρίνει τις 2 καλύτερες δημιουργίες για την Κρήτη, μια αλμυρή και μια γλυκιά, έχουν προσκληθεί και θα συμμετέχουν καταξιωμένοι σεφ από την Ελλάδα και την Γαλλία. Η κριτική επιτροπή αποτελείται

• Jean Marie Hoffman, chef de cuisine της Γαλλικής Πρεσβεία στην Ελλάδα
• Στέλιος Παρλιάρος, chef pâtissier, παρουσιαστής τηλεοπτικών εκπομπών ζαχαροπλαστικής στην τηλεόραση
• Δημήτρης Χρονόπουλος, chef pâtissier, Brand Ambassador Valrhona
• Ελένη Ψυχούλη, δημοσιογράφος γεύσεων, παρουσιάστρια εκπομπών μαγειρικής στην τηλεόραση
• Γρηγόρης Κικής, chef de cuisine, 1* Michelin, Υoung chef San Pelegrino
• Arnaud Larher, Meilleur Ouvrier de France (MOF), chef pâtissier Paris- Tokyo
• Stéphane Jakic, chef de cuisine, καθηγητής της École Ferrandi Paris
• Mathilde Delville, διοργανώτρια του Taste of Paris
Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, κ. Νίκος Καλογερής, ένας εκπρόσωπος της Γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα και η πρόεδρος του Ελληνο-Γαλλικού Συλλόγου Χανίων, κα. Στέλλα Κουτσουπάκη,

Ο Μεγάλος Τελικός, στις 19 Απριλίου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης θα είναι μια ευκαιρία για τους συμπολίτες μας , ειδικούς στην γαστρονομία και μη, να είναι παρόντες στην συναντηση της υψηλής γαστρονομίας και της παραδοσιακής κρητικής διατροφής. Θα είναι μια μεγάλη εκδήλωση, ανοιχτή στο κοινό το οποίο θα μπορέσει να παρακολουθήσει τους διαγωνιζόμενους ενώπιων των κριτών για την ανάδειξη των δυο νικητών. Μια γιορτή της γαστρονομίας με εδέσματα και μουσική!»


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα