Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου, 2023

Τιμή στην Εργατική Πρωτομαγιά κι από τα Χανιά

Συγκεντρώσεις σε πλατεία Αγοράς και Πασακάκι

Με συγκέντρωση στο Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων, στο Πασακάκι, στις 11 το πρωί της Δευτέρας θα τιμηθεί και φέτος η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
Νωρίτερα και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί πρωτοβάθμια εργατικά σωματεία καλούν σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς.
Την εκδήλωση στο Μνημείο στο Πασακάκι, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Χανίων και η Τοπική Κοινότητα Μουρνιών.
Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Γιάννης Μανωλικάκης, τόνισε ότι «τα αιτήματα της τότε εποχής του Σικάγου, είναι πάλι επίκαιρα. Η χώρα μας τα τελευταία 15 χρόνια έχει περάσει τα πάνδεινα. Οι εργαζόμενοι έχουν ματώσει στις εργασίες τους». Ο ίδιος κάλεσε «εργαζόμενους, συνταξιούχους, την κοινωνία να διατρανώσουμε μαζί την αγανάκτηση για αυτά τα μέτρα που έχουν πάρει οι εκάστοτε κυβερνήσεις που έχουν εξαθλιώσει τους εργαζόμενους».
Ακόμα ο κ. Μανωλικάκης σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι «ζητούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς με συλλογικές συμβάσεις εργασίας, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Επίσης συντάξεις αντάξιες».
Απαντώντας σε ερώτηση γιατί φέτος το Εργατικό Κέντρο δεν οργανώνει συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και πορεία στο Πασακάκι, όπως άλλες χρονιές, εξαπέλυσε βολές κατά της παράταξης της “Ταξικής Ενότητας”. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι «δυστυχώς οι συνάδελφοι που ανήκουν στην Ταξική Ενότητα, η μειοψηφία στη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου, βρήκαν την πρόφαση ότι ήδη έχουν βγάλει ανακοινώσεις τα πρωτοβάθμια σωματεία, δύο τα οποία καλούσαν τον κόσμο στις 10 σχτην πλατεία Αγοράς… Αυτό που συμπεραίνουμε είναι ότι για άλλη μια φορά διχάζουμε τον κόσμο της εργατιάς γιατί έχουν ξεχάσει κάποιοι ότι τα προβλήματα είναι κοινά».
Ο πρόεδρος της κοινότητας Μουρνιών Μιχάλης Σχοινάς κάλεσε τον κόσμο στη συγκέντρωση στο Πασακάκι στο οποίο, όπως είπε, για 38η συνεχόμενη χρονιά τιμάται η επέτειος της Εργατικής Πρωτομαγιά καθώς «πριν 38 χρόνια, έγινε το Μνημείο Ειρήνης και Εργαζομένων με πρωτοβουλία του τότε δραστήριου πολιτιστικού συλλόγου της περιοχής».
Ο γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Διονύσης Κωνσταντουδάκης τόνισε ότι όσα κέρδισαν οι παλιοί εργαζόμενοι «πρέπει να τα ξαναπάρουμε πίσω».
Καλέσματα για μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση στο Πασακάκι απηύθυναν, επίσης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος των εργαζομένων στη ΔΕΗ Κώστας Ηλιάκης, ο οργανωτικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Θανάσης Γιαννακόπουλος και ο αντιπρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην αποκομιδή απορριμμάτων, Δημήτρης Γιαγκουδάκης.
Σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Χανίων τονίζει ότι «αυτή την ιστορική μέρα της 1ης Μάη, ενώνουμε τη φωνή μας με όλους εκείνους που παλεύουν ενάντια στη φτώχεια και στην εξαθλίωση». Στο μεταξύ, κάλεσμα στην συγκέντρωση στο Μνημείο στο Πασακάκι, απηύθυνε με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, ο οποίος εξαπολύει βολές κατά της κυβέρνησης και τονίζει ότι «οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι νέες και οι νέοι, οι άνεργοι/ες, οι συνταξιούχοι διαδηλώνουν με τα συνδικάτα την 1η Μάη για κατάργηση των αντεργατικών νόμων, για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα, για ισχυρό κοινωνικό κράτος και δημόσια αγαθά για όλους και όλες».

Ο υποψήφιος βουλευτής Χανίων της Ν.Δ. παρουσιάζει θέσεις – προτάσεις εν όψει των εκλογών

ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Στο μεταξύ, κάλεσμα σε συγκέντρωση στις 10 το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Αγοράς, απηύθυνε με ανακοίνωσή του το Σωματείο Επισιτισμού.
Επίσης, καλεί σε εργατικό γλέντι στη 1 το μεσημέρι της Δευτέρας στο πάρκο Αγίων Αποστόλων.
Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο Επισιτισμού καλεί «όλους τους επισιτιστές, να ενώσουν τις φωνές και τις δυνάμεις τους με όλη την εργατική τάξη που διαδηλώνει την Πρωτομαγιά».
Τονίζει ότι «τιμάμε την εργατική πρωτομαγιά με νέους αγώνες που σηματοδοτούν την κλιμάκωση της λαϊκής πάλης ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα το οποίο γεννά φτώχεια, εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά και δυστυχία». Ζητά: μέτρα προστασίας της ασφάλειας και της υγείας μας στους χώρους δουλειάς, ποιοτικές, συχνές και ασφαλείς συγκοινωνίες για τους εργαζόμενους και το λαό, υποχρεωτική εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στον Επισιτισμό με ουσιαστικές αυξήσεις, κ.α.
Επίσης, κάλεσμα στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς και στο εργατικό γλέντι στη 1 στους Αγίους Αποστόλους, όπου, όπως αναφέρει, θα δώσει συναυλία ο Ηλίας Χορευτάκης, απηύθυνε ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Νομού Χανίων.
Κάλεσμα απηύθυνε και η ΕΛΜΕ Χανίων με αιτήματα «πραγματικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις», «κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης», «αύξηση των δαπανών για Υγεία, Παιδεία», κ.α.
Καλέσματα στην συγκέντρωση στην πλατεία Αγοράς απηύθυναν επίσης το ΣΕΚ Χανίων τονίζοντας ότι η Εργατική Πρωτομαγιά «είναι ο επόμενος απεργιακός σταθμός για όλους τους εργάτες και τις εργάτριες, μετά τον μεγάλο απεργιακό ξεσηκωμό στις 8 και στις 16 του Μάρτη» και η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της σχολιάζει ότι «η φασιστική απειλή είναι υπαρκτή» και τονίζει ότι «η θέση των φασιστών», «δεν είναι στη Βουλή, με χρηματοδότηση για να ανοίγουν γραφεία-ορμητήρια, αλλά στη φυλακή και μόνο».

ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ

Στο μεταξύ, σε προσυγκέντρωση έξω από το δημαρχείο Χανίων στις 10 το πρωί της Δευτέρας
καλούν η οργάνωση Χανίων του ΚΚΕ (μ-λ), η Πρωτοβουλία Αντίστασης και η Ταξική Πορεία που σε χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι «η φετινή πρωτομαγιά πρέπει και μπορεί να συνδεθεί με τους αγώνες του λαού μας και της εργατικής μας τάξης αλλά και με τους αγώνες της εργατικής τάξης και της νεολαίας σε ολόκληρο τον κόσμο».

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ

Η Ένωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Ν. Χανίων τονίζει ότι «η Δευτέρα 1 του Μάη (Πρωτομαγιά) δεν είναι γιορτή των λουλουδιών, είναι παγκόσμια ημέρα απεργίας, διεκδικώντας το δικαίωμα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και αμοιβής των εργαζομένων». «Συμμετέχουμε στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας την πρωτομαγιά, για να διαμαρτυρηθούμε για την πολιτική των επιδομάτων, για την επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, την καταβολή των αναδρομικών, την απαξίωση της τρίτης ηλικίας», τονίζει η Ενωση Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
Σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών ζητά να «ενταχθεί όλο το προσωπικό του ΠΣ στα Βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Να δοθούν πραγματικές αυξήσεις στο βασικό μισθό ανάλογες με το ύψος των αναγκών μας
Στο Ηράκλειο, οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θα καταθέσουν την Κυριακή 30 Απρίλη στις 6 μ.μ. στεφάνια στα σημεία που έπεσαν οι ήρωες της εργατικής τάξης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα